Remek Anya

Anyának lenni jó!

Kötődés kialakulása – Hogyan kötődnek a babák?

A kötődés az, amikor a baba és a szülő erős érzelmi és fizikai kapcsolatot alakít ki egymással. A kötődés kialakulása pedig minden gyerek és szülő esetében másképpen történik.

Fontos a kötődés a babával. Segít felszabadítani az agyban olyan hormonokat és vegyi anyagokat, amelyek elősegítik az agy gyors növekedését. A kötődés elősegíti továbbá a tanulás szempontjából kritikus fontosságú agysejtek közötti kapcsolatok kialakulását, a baba testének növekedését és a baba pozitív fejlődését, hogy megértse, ki ő, és hogyan kezelje a feldúlt érzéseket.

Az újszülöttek nem tudják, mire van szükségük. Olyan gondozóra van szükségük, aki nyugodtan reagál a fizikai szükségleteikre, és sok szeretetet is ad nekik.

Kikhez kötődnek a babák?

A csecsemők általában a fő gondozójukhoz kötődnek, de természetesen más emberekhez is tudnak kötődni.

A csecsemő általában az anyjához kötődik, mivel körülbelül a 31. héten a baba már felismeri és megnyugszik az anyja hangjától, amikor még az anyaméhben van. Mire megszületnek, az újszülöttek még anyjuk anyanyelvének egyes hangjait is felismerik.

Az apa, a nagyszülők és a jelentős családtagok is képesek kötődni a csecsemőhöz. Ez különösen fontos, ha az anya szempontjából nehezen alakul ki kötődés, ugyanis depressziós, vagy más okból nem tud teljes figyelmet fordítani a babára.

Ha a babád más fontos emberekkel kötődést alakít ki, ez nem jelenti azt, hogy a baba kevésbé fog hozzád kötődni. Ez ugyanis segít a babádnak abban, hogy megtanulja, milyen közel lenni az emberekhez.

Kötődés kialakulása – Hogyan tudok kötődni a babámhoz?

Amikor reagálsz az újszülötted igényeire, valószínűleg olyan viselkedést vagy jeleket fogsz látni, amelyek azt mutatják, hogy ő ragaszkodik hozzád. Ezek az életkorától és fejlettségi szintjétől függnek, és a következők lehetnek:

 • szemkontaktust létesít veled
 • mosolyog, gügyög, nevet vagy más rád irányuló hangokat ad ki
 • feléd nyújtja a karját
 • utánad mászik
 • utánoz téged
 • sírva kéri, amire szüksége van, miközben rád néz
 • érdeklődőnek tűnik valami iránt, amit csinálsz
kötődés kialakulása
A kötődés kialakulása nagy szerepet játszik a babád fejlődésében

Válasz a babának

Nem lehet elrontani egy babát azzal, hogy túl sok figyelmet szentelsz neki. Szüksége van arra, hogy segíts neki azokban a dolgokban, amelyeket nem tud magától megtenni – legyen szó pelenkázásról, fájdalomcsillapításról vagy éhségérzet enyhítéséről, melegségről, vagy sok szeretetről és játékról. Ha reagálsz arra, amit szeretnének és amire szükségük van, az növeli a beléd vetett bizalmukat, és segíti őket abban, hogy magabiztosnak érezzék magukat. A kötődés kialakulása során ezek a dolgok pedig nagyon fontosak.

Az anyákat biológiailag arra tervezték, hogy cselekedjenek, amikor a babájuk sír, ezért szoronghatsz, ha nem tudsz azonnal reagálni a gyermeked hívására. Ha látod, hogy a babádnak mindene megvan és biztonságban van, nyugtasd meg, hogy amint tudsz, ott leszel. Amikor pedig újra vele vagy nyugtasd és vigasztald meg.

Kötődés kialakulása – Hogyan kötődhetsz a babádhoz

Íme néhány kötődési technika, amelyet kipróbálhatsz:

 • Tanuld meg olvasni a baba jeleit és jelzéseit, és tudasd vel, hogy megérted
 • Másold le a baba hangjait vagy jelzéseit, majd várd meg, hogy a baba válaszoljon, mielőtt folytatnád a tevékenységet
 • Ha már megtanultad, mit szeret a babád, csináld rendszeresen
 • Az új tevékenységeket inkább óvatosan kezd el, mint hirtelen, és nyugodtan beszélj arról, amit csinálsz
 • Nyugtasd és öleld meg a babádat, ha esetleg ideges
 • Tartsd a babát a mellkasod bal oldalán, hogy hallja a szívverésedet
 • Biztosíts a bőr alapú kontaktust (például szoptatás közben), vagy akár meg is masszírozhatod a babádat
 • Mosolyogj és nevess, miközben a babád szemébe nézel
 • Beszélgessetek, énekeljetek, olvassatok együtt könyveket és játszatok egyszerű játékokat
 • Fürdesd meg a babát lefekvés előtt.

Mi van, ha nem kötődöm a babámhoz?

Egyes szülők a születés utáni első 24 órában azonnali kapcsolatot tapasztalnak a babájukkal, és ezt a védelmező szeretet elsöprő érzéseként írják le.

Ne aggódj, ha esetleg nem érzed ezt azonnal. Bár a kötődés fontos a baba számára, a kapcsolat kialakulása néha eltarthat egy ideig, és előfordulhat, hogy napokba, hetekbe vagy akár hónapokba telik, mire kötődni tudsz a babádhoz.

Kommunikálj rendszeresen a családtagokkal és a barátokkal, és ne helyezz magadra extra nyomást. Az erős, kezdeti kötődés hiánya nem jelenti azt, hogy nem vagy „természetes” szülő.

Ha azt gyanítod, hogy szülés utáni depresszióval küzdesz, beszélj az orvosoddal vagy más egészségügyi szakemberrel, például védőnővel ezzel kapcsolatban.