Remek Anya

Anyának lenni jó!

Kutacs – Minden, amit érdemes tudni róla

Mi az a kutacs?

A kutacs (fontanella) az újszülött koponyájának „puha pontja”. Ez egy olyan egyedülálló tulajdonság, amely fontos a baba agyának és koponyájának normális növekedéséhez és fejlődéséhez.

Ha megérinted a baba feje tetejét, érezhetsz egy puha pontot a csontok között – ez a kutacs.

Az újszülött koponyája lemezeknek nevezett csontrészekből áll, amelyeket rostos kötések, úgynevezett varratok kötnek össze. A varratok némi rugalmasságot biztosítanak, és lehetővé teszik, hogy a baba feje kissé keskenyedjen, ahogy a szülőcsatornán keresztül halad. A varratok azt is lehetővé teszik, hogy a baba feje növekedjen az élete első éveiben.

A baba koponyáján 2 ilyen fontanella található. Ezek azok a bőrrel borított rések, ahol a koponyalemezek találkoznak. Az elülső kutacs a baba feje tetején, a hátsó kutacs, pedig a baba feje hátsó részén található.

Mikor záródnak be a babám kutacsai?

A hátsó kutacs általában 2 hónapos korára záródik. Az elülső kutacs 4 és 26 hónapos kora között bármikor bezáródhat. Minden második csecsemőből körülbelül egynél záródik be a kutacs mire 14 hónapos lesz.

Megérinthetem a babám kutacs részeit?

Igen, óvatosan megérintheted a baba kutacsait. Ha finoman végig simítod az ujjaidat a baba feje mentén, valószínűleg megtapinthatod őket. A gyerekorvos a rutinszerű vizsgálat részeként megérinti a baba kutacsait. Nem kell aggódnod, hogy megérinti a baba kutacsait, amíg mindezt gyengéden teszed.

Hogyan néz ki egy normális fontanelle?

A baba kutacsának puhának és laposnak kell lennie. Ha finoman megérinted ezt, időnként enyhe lüktetést érezhetsz, ami normális. Ha a kutacs megváltozik, vagy másféle érzeted ad érintéskor, mint általában, mutasd meg a gyerekorvosnak vagy szülésznőnek, mivel ez annak a jele lehet, hogy a baba egészségi állapotát ellenőrizni kell.

Süllyedt kutacs

Ha azt veszed észre, hogy a csecsemő kutacsai alacsonyak vagy beesettek, akkor az annak a jele lehet, hogy a baba kiszáradhat.

Azonban a kiszáradás egyéb jeleit is észreveheted a csecsemőnél, mielőtt a kutacsok megsüllyednének.

A kiszáradás egyéb jelei a következők:

  • kevesebb nedves pelenka
  • nem táplálkozik jól
  • folyadékvesztés hányás vagy hasmenés miatt
  • izzadás (vagy izzadás) nagyon meleg időben
  • kevésbé éber vagy petyhüdt állapot
kutacs
A kutacs az újszülött koponyájának „puha pontja”

Domború kutacs

A kidudorodó vagy megduzzadt kutacs számos súlyos, de ritka betegség jele lehet, beleértve az agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást (agyi fertőzés), agyvérzést, vízfejűséget, tályogot vagy az agyban megnövekedett nyomás más okát.

Ha úgy gondolod, hogy a csecsemő kutacsai kidudorodtak vagy megsüllyedtek, azonnal fordulj orvoshoz.

Mi történik, ha egy kutacs túl korán záródik?

Előfordulhat, hogy a baba kutacsai korán záródnak. Ennek több oka is lehet. A babának pajzsmirigy túlműködése (magas pajzsmirigyhormonszint) vagy túlműködés (magas mellékpajzsmirigyhormonszint) lehet. A korai fontanella-záródás másik oka a craniosynostosis néven ismert állapot. A craniosynostosis akkor fordul elő, amikor a csecsemő koponyájában lévő csontlemezek közötti rostos kötések (varratok) közül egy vagy több túl korán, az agy növekedésének befejezése előtt összeolvad. Ahogy az agy tovább növekszik, belülről nyomja a koponyát, de nem tud kitágulni a bezárt területre. Ez okozza a koponya szokatlan alakját.

Ha azt észleled, hogy a csecsemő fontanellái korán záródni látszanak, vagy ha egy gerinchez hasonló dolgot érzel a baba koponyája mentén, esetleg ha úgy gondolod, hogy a baba feje szokatlan alakú, vidd el a babát a háziorvoshoz vagy gyerekorvoshoz.

Mi történik, ha egy fontanella nem záródik?

Előfordulhat, hogy a baba fontanellái több okból nem záródnak be időben. A fontanellák késedelmes záródásának gyakori okai közé tartozik a veleszületett pajzsmirigy-alulműködés (alacsony pajzsmirigyhormonszint születéstől fogva), a Down-szindróma, az agyon belüli megnövekedett nyomás, a rachitis és a familiáris makrocephalia (a nagy fejre való genetikai hajlam).

Ha gyermeked egyik vagy mindkét fontanellája nem zárult be 2 éves koráig, fordulj a házirovoshoz vagy gyerekorvoshoz további konzultáció céljából.