Remek Anya

Anyának lenni jó!

Maja fogantatási naptár – Ezekre figyeljünk!

Amikor megtudod, hogy terhes vagy, az elméd az érzelmek, az izgalom és persze a kérdések örvénye lesz. Hiszen alig várod, hogy többet tudj meg a benned növekvő babáról! Talán azon kapod magad, hogy elgondolkodsz:

 • Az én szememet fogja örökölni a babám?
 • Lesznek-e a babámnak a nagyapám gödröcskéi?
 • Imádni fogja a mogyoróvajat, mint én, amikor felnőttem?
 • Fiú vagy lány lesz?

A szülők már évezredek óta tűnődnek a növekvő gyermekükön. A szülők különböző hagyományokkal és rituálékkal próbálkoztak, hogy többet tudjanak meg születendő gyermekükről. Csontokat dobtak a tűzbe, gyűrűket lógtattak a hasuk fölé, és még a terhes nő hasának alakját is vizsgálták – egyesek még mindig ezt teszik!

De a maják talán csak egy pillantást vetettek a naptárukra, hogy kitalálják a gyermekeik nemét.

A várandós anyukák és apukák világában nemrégiben felkapottá vált a maja fogantatási naptár, ami egy nemi előrejelző teszt. De kik voltak a maják? És hogyan működik a maja fogantatási naptár alapján meglakotott előrejelző módszer? Mennyire pontos? Tudj meg többet a következő cikkből!

Kik a maják?

A maják Mexikó és Közép-Amerika területén élő őslakos nép, amely gazdag és fejlett ősi civilizációjáról ismert. E maják leszármazottai még ma is élnek és virulnak, fenntartva ennek az ősi kultúrának létfontosságú aspektusait. Az i.e. 7000-re visszamenőleg ez a társadalom a világ legkorábbi tudományos vívmányairól ismert, többek között:

 • A nulla fogalma – Ma a nulla mint helyőrző és „érték nélküli” kifejezés elemi erejűnek tűnik – hiszen már az általános iskolában megtanuljuk. A nulla azonban alapvető szempont a matematikában, a fizikában, az építészetben és a tudomány számos területén. A maják voltak az egyik első kultúra, amely 2000 évvel ezelőtt feltalálta és használta a nullát – jóval az ókori Görögország híres matematikusai előtt.
 • Építészeti csodák – Nem az egyiptomiak voltak az egyetlenek, akik építészeti bravúrokat hajtottak végre az ókori világban. A maja piramisok díszes és hihetetlenül meredek építmények voltak – néhány még ma is áll. A legrégebbi ismert maja piramis több mint 3000 évvel ezelőtt épült. Képzeljük csak el, milyen mesteri mérnöki és fizikai tudás szükséges egy olyan építmény létrehozásához, amely évezredekig fennmarad. Elképesztő, nem igaz?
 • Meglepő csillagászok – A maják csillagászata olyan fejlett volt, hogy még a csillagászati események kiemelésére is építettek építményeket. A maja építészek és csillagászok úgy tervezték az épületeket, hogy a napéjegyenlőségeknek és napfordulóknak megfelelően meghatározott mintázatú árnyékokat vetítsenek. Az El Caracol, a híres ősi maja csillagvizsgáló például a nyári napforduló napfelkeltekor és a téli napforduló napnyugtakor a Nap állásához igazodik.

Ez a hihetetlen civilizáció minden bizonnyal nyomot hagyott az emberiség történelmében. De hogyan illeszkedik a maja nemi előrejelzési táblázat a gazdag eredményekhez? És hogyan használják a mai társadalomban? Merüljünk el benne.

Maja fogantatási naptár – Hogyan használjuk a nemek előrejelzési módszerét?

Ha megpróbálod kideríteni, hogyan tudhatod meg a baba nemét ultrahang nélkül, akkor érdemes az ősi módszerekhez fordulnod. A maja civilizáció rendkívüli volt – de még a legfejlettebb ősi társadalmakban is a szülők még mindig kíváncsiak voltak születendő gyermekeikre. Gyorsan előre a mába – az elmúlt években a szülők kipróbálták az úgynevezett maja naptár nemi előrejelzési módszerét, hogy többet tudjanak meg a hamarosan születendő fiukról vagy lányukról. A kínai nemi naptárhoz nagyon hasonlóan a maja naptár is integrált naptári dátumokat használ a nem meghatározásához. A következő módon történik:

 • Vegyük az anya életkorát a fogantatáskor
 • Határozza meg a fogantatás hónapját és a reprezentatív naptári számot – például ha a baba márciusban fogant, a szám 3 lesz.

Nézd meg a két számot. Most jön a baba nemének előrejelzése:

 • Ha mindkét szám páros vagy páratlan – Ez egy lány!
 • Ha csak az egyik szám páratlan, a másik pedig páros – Fiú lesz!

Menjünk végig ezen egy példán. Tegyük fel, hogy az anya 34 éves, amikor a gyermek megfogan.

Megvan tehát az első számunk: 34.

Az anya tudja, hogy gyermeke júniusban, azaz az év hatodik hónapjában fogant.

Megvan a második számunk, a 6.

Ha mindkettőt összeadjuk, akkor 34 és 6 lesz. Mivel mindkét szám páros, ez a módszer kislányt jósol.

Ha ehelyett a baba júliusban fogant volna, a számok 34 és 7 lennének. Mivel az egyik szám páratlan, a másik pedig páros, a módszer szerint egy kisfiú fog születni.

Maja fogantatási naptár: Kulturális gyakorlat vagy divatos téma?

Nem nehéz elhinni, hogy a maják – egy olyan kultúra, amely nagyra értékelte a matematikát és a csillagokat – a naptárakból próbálták kideríteni a születendő baba nemét. A tudományos kutatások azonban nem vezettek végleges következtetésekhez a maja nemek előrejelzési módszereivel kapcsolatban. Valószínűbb, hogy ez a baba nemét megjósoló módszer inkább egy városi legenda, mint bármilyen antropológiai vagy régészeti bizonyíték alapján született.

Az egyik ok, amiért ez a módszer inkább fikció, mint tény? Maga a maja naptár.

Vagy mondjuk inkább, hogy naptárak?

A maják többféle naptárrendszert használtak, mindegyiknek megvolt a maga egyedi célja. A négy legismertebb a következő:

 • A Haab – A Haab-naptár a 365 napos napévet jelöli – hasonlóan a ma használt naptárhoz, a Gergely-naptárhoz. A Haab tizenkilenc hónapra oszlik, ezek közül 18 hónap 20 napig tart. A Wayab, a tizenkilencedik hónap mindössze 5 napig tart. Ezt a naptárat ugyanúgy használták, mint a miénket – tervek készítésére, ünnepek megünneplésére, és ami a legfontosabb, a mezőgazdasági gyakorlatok, például az ültetés és az aratás irányítására.
 • A Tzolk’in – A maják szent naptára, a Tzolk’in 260 egyedi és szent napra oszlik. A nap zenitjének mozgásához és a kukorica – a maják egyik legfontosabb mezőgazdasági terméke – növekedési ciklusához is kapcsolódik.
 • Naptári kör – Ez a naptárciklus egyesíti a Tzolk’in-ciklust és a Haab-ot. Ezekkel az egymásba fonódó naptárrendszerekkel egy Tzolk’in nap és egy Haab nap bármely kombinációja nem ismétlődik meg, amíg 52 ciklus 365 napot nem töltött el. Ebből eredően a maják úgy hitték, hogy amint valaki eléri az 52. születésnapját, különleges bölcsességben részesül.
 • A hosszú számolás – Gondoljunk úgy a maja hosszú számolású naptárra, mint egy epikus történelmi naptárra. Minden olyan történelmi vagy mitikus eseményt, amely 52 évnél hosszabb ideig tartott, a Hosszúszámláló naptár segítségével követtek nyomon, kezdve a maja mitikus teremtés dátumával.

A maja naptárrendszer összetett, bonyolult és szent. Ami felveti a kérdést: miért támaszkodik ez a „maja” naptár nemi előrejelzési módszere a Gergely-naptár hónapszámaira, ahelyett, hogy a sok létfontosságú maja naptárciklus egyikére támaszkodna?

Joggal feltételezhetjük, hogy ez a maja naptár nemi előrejelzési módszere inkább csak egy régi asszonyok meséje és egy szórakoztató módja a baba nemének kitalálásának, mint egy ősi szülészeti rituálé. De ennek a baba nemét előrejelző módszernek a mélyebb elemzését meghagyjuk a Myth Bustersnek.

maja fogantatási naptár kalkulátor
A maja fogantatási naptár kalkulátor

Tények a majákról, a terhességről és a szülésről

Egy dolog, amit a régészet, az antropológia és a történelem az ősi (és modern) majákról elmondhat. A terhesség és a szülés kivételesen fontos a maja kultúrában. Íme néhány lenyűgöző tény a maják szüléssel kapcsolatos gyakorlatáról:

 • A bábák jelentősége – A mai maja családokban a bábákat rendkívül tisztelik. A maja bábaasszony a szülészeti és a spirituális szaktudást ötvözi a terhesség alatt álló nők gondozása során.
 • A csecsemők és a társadalmi státusz – Mind a múltbeli, mind a mai maja kultúrákban a gyermek születése létfontosságú mérföldkőnek számít a közösség és a szülők számára. Az elsőszülött gyermek emelte a család társadalmi státuszát, míg a szülést a várandós nő nőiségbe való átlépésének rítusának tekintették.
 • A jelek olvasása – A maja bába segít felkészíteni az anyát a szülésre, megkönnyíti a szülést, és értelmezi a jeleket a gyermek születésekor. Egyes maja bábák az első gyermek köldökzsinórjának megnézésével az anya jövőbeli gyermekeiről is jósolhatnak. Más maja bábák úgy vélték, hogy meg tudják jósolni az újszülött jövőbeli foglalkozását, sikereit és veszélyeit. Ezek közül néhányat:
  • A gyapjas foltokkal született csecsemők gazdagságra fognak találni.
  • Egy leendő bába úgy születhet, hogy a magzatburok egy darabja a feje fölött van.

A maja naptár nemek előrejelzési módszerének pontossága

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az (állítólagos) maja nemi előrejelzési módszer pontosan megjósolná a gyermek nemét. A módszer legfeljebb az érme feldobásával megegyező pontosságú, 50 %-os pontosságú nemi előrejelzést tesz lehetővé.

A fogantatás hónapja és az anya életkora nem befolyásolja a baba nemét. Számos nemet előrejelző eszköz áll rendelkezésre, így nem kell megvárni az ultrahangot vagy egy ősi maja terhességi naptárra hivatkozni ahhoz, hogy pontos nemi eredményeket kapjunk.

Maja fogantatási naptár – Összefoglaló

Ha van valami, amit megtanulhatunk a majáktól – bár van mit tanulnunk -, az az, hogy minden nap szent. És ez különösen igaz a terhesség és a szülői lét során. Soha nem fogod elfelejteni a pillanatot, amikor megtudtad, hogy terhes vagy, ahogyan ezt megosztottad a barátaiddal és a családoddal, vagy a napot, amikor megtudtad a baba nemét.

További cikkeket olvashatsz baba témákban a következő linken.