Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mi az a medúza szülő és mit tanulhatunk tőlük?

A medúza szülő nevelési stílus a közösségi média trendek szerint újra divatba jött, és a tigris- és delfinszülők mellett a legjobb szülői stílusért küzd. Szóval, mi is az a medúza szülő?

Csont nélküli, áttetsző és végtelenül rugalmas stílusnak nevezik ezt a fajta szülőséget. Az internet figyelmeztetett, hogy a medúza szülői magatartás „túlságosan megengedő”, és zavart gyermekeidet aljas tevékenységbe és promiszkuitásba vezetheti. Ez aztán a hatósugár! Mit jelent tehát medúza szülőnek lenni?

Mi az a medúza szülői nevelés?

Lényegében a szülők arra a gondolatra – és valóságra – támaszkodnak, hogy a gyerekeket túlstimulálják azzal, hogy tevékenységről tevékenységre rohangálnak. Az elmélet szerint a szülők óráról órára, tevékenységről sportra hurcolják gyermeküket, nem feltétlenül a zongora, a balett vagy az úszás iránti égő szenvedély alapján, hanem nagyrészt azért, hogy eleget tegyenek a szülői társadalmi nyomásnak, követelményeknek vagy annak az érzésnek, hogy gyermekük nem lesz képes érvényesülni társadalmunkban, ha nem vesz részt a művészeti előadásokban, a fuvola workshopon és a hétvégi franciaórán.

A medúza szülői nevelés lényege, hogy az ember meghallgatja, mit szeretne tenni a gyermeke – és csak azt teszi. Kiválóan hangzik, amíg nem ülök le a gondolattal, hogy a tízéves gyerekem azt mondja, hogy a tanév hátralévő részében csak Robloxot és Pokemont akar játszani iskola után.

medúza szülő
A medúza szülő nevelési módszert túlságosan „megengedőnek” titulálják

Mi az a medúza szülő?

Mint minden szülő, aki odafigyel a gyermeke igényeire, a medúza szülő is rugalmas, ha más nem is. A medúza szülőhöz hozzátartozik, hogy a gyerekeknek megadja a lehetőséget, hogy ne vegyenek részt az órán vagy az edzésen, amelyre feliratkoztak.

Minden szülő küzd azzal, hogyan támogassa a legjobban gyermekeit. Legtöbbünknek fel kellett tennie magának a kérdéseket, amikor felmérte gyermeke napirendjét: Ez nekem való? Ez a családomon kívül valakinek szól? Vagy ez valóban a gyermekem érdekeit szolgálja?

Amikor a fiam négyéves volt, azonnal beírattuk focizni. Semmiféle csoportos sport nem érdekelte, de mindenhol focizó szülőkkel voltam körülvéve, és azt mondtam magamnak, hogy meg fogja tanulni, hogyan kell jól játszani másokkal, új erősségeket és önbizalmat fog kifejleszteni, és csapatjátékossá válik!

Gyorsan előretekintve láttam, ahogy egy labda elszáguld a gyermekem mellett, aki „halott bogarat” játszott a focipályán. Vagy amikor zombinak adta ki magát, és a fejére húzott kabáttal halálra sétált a füvön. Vagy a személyes kedvencem, amikor felkapta a focilabdát, és futott vele. És tovább futott. Egyszerűen elfutott a pályáról és elrohant. Igen, a foci nem volt a szenvedélye.

Mit tenne egy medúza szülő?

A medúza szülői léthez hozzátartozik, hogy teret engedjünk különböző tevékenységeknek, vagy egyáltalán semmilyen tevékenységnek, ha a gyermek ellenáll a menetrendnek – akár határozatlan időre, akár egy megbeszélt időtartamra.

Az azóta eltelt években számos iskolán kívüli tevékenységet és nyári táborozási lehetőséget kínáltam neki – ezek közül sokat az én érdeklődési köröm, szenvedélyeim és a közvetlen társadalmi környezetemben érzett nyomás befolyásolt, amely egyedülálló szülőként exponenciálisan nagyobb súlyt helyezett a vállamra. A festészettől a rajzoláson át a spanyolig és az úszásig, a bűvészkedéstől a főzésen át a dobolásig és a színházig – mindezeket felajánlottam neki. Néhányat kipróbált. És néhány, mint például a művészetet és a zenét, meg is ragadt.

Talán a világjárvány segített abban, hogy újra összpontosítsuk az időnket és a „miérteket”. Segített megérteni, hogy csak azért, mert a fiam nem akar ultimate frizbizni vagy iskola után a „töltsd ki a lyukat” játékot játszani, még nem jelenti azt, hogy nem lesz képes valamit az elejétől a végéig befejezni. Ez segített abban, hogy odafigyeljek arra, hogy mire kíváncsi, és mi az, ami igazán érdekli. Ez segített abban, hogy jobban meghalljam a hangját, és olyan családi döntéseket hozzak, amelyek figyelembe veszik az ő hangját.