Remek Anya

Anyának lenni jó!

Méhen kívüli terhesség: ismerd fel a jeleit!

A méhen kívüli terhesség súlyos állapot, amely sürgős felismerést és beavatkozást igényel. Ez a terhességfajta akkor fordul elő, amikor a petesejt nem a méhbe, hanem a petevezetékbe vagy akár a hasüregbe ágyazódik be. Ennek következtében a petevezeték sérülhet és vérzést okozhat a hasüregben. A méhen kívüli terhesség jelei és tünetei közé tartozik a barnás folyás, az alhasi fájdalom és a rossz közérzet.

A méhen kívüli terhesség felismerése és diagnosztizálása érdekében nőgyógyászati vizsgálatra és hasi ultrahangra van szükség. A kezelés általában kórházi beavatkozást vagy gyógyszeres terápiát igényel, attól függően, hogy mennyire súlyos az állapot. Fontos megjegyezni, hogy a méhen kívüli terhesség időbeni felismerése és kezelése elengedhetetlen a szövődmények elkerülése érdekében.

Fontosabb információk:

 • A méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozik a barnás folyás és az alhasi fájdalom.
 • A felismeréshez nőgyógyászati vizsgálatra és hasi ultrahangra van szükség.
 • A kezelés általában kórházi beavatkozást vagy gyógyszeres terápiát igényel.
 • A méhen kívüli terhesség időbeni felismerése súlyos szövődményeket előzhet meg.
 • Azoknak, akik már átestek méhen kívüli terhességen, nagyobb a kockázata a következő terhességnek.

Méhen kívüli terhesség tünetei és jelei

A méhen kívüli terhesség olyan állapot, amikor a pete az anyaméhen kívül fejlődik. Ez egy súlyos és sürgős probléma, amely gyors felismerést és kezelést igényel. A méhen kívüli terhesség jelei közül néhány a következők:

 • A terhességi teszt pozitív eredménye annak ellenére, hogy vérzés jelentkezik.
 • Barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején.
 • Fájós derék, ájulás vagy ájulásközeli érzés, szédülés.
 • Ingatag hangulat, végbélfájdalom, álmosság és aluszékonyság.
 • Erős és szúró alhasi fájdalom.

Ha bármilyen ilyen tünetet tapasztalsz, fontos, hogy azonnal keresd fel orvosodat. Egy nőgyógyászati vizsgálat és hasi ultrahang segítségével a szakember el tudja végezni a szükséges diagnózist és kezelést.

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire és ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket az tüneteket. Kevésbé ismert és kevésbé gyakori problémáról van szó, de az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a komplikációk elkerülése érdekében.”

Méhen kívüli terhesség okai

A méhen kívüli terhesség nem megfelelő beágyazódása következtében alakul ki, amikor a pete nem jut el a méhig, és a petevezetékbe vagy akár a hasüregbe ülteti magát. Több kockázati tényező is hozzájárulhat a méhen kívüli terhesség kialakulásához, például nemi szervek fejletlensége, ciszták és miómák jelenléte, méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata, korábbi meddőségi problémák, korábbi méhen kívüli terhesség, hasi beavatkozás vagy műtét, valamint korábbi gyulladások.

Méhen kívüli terhesség okai röviden:

 • Nemi szervek fejletlensége
 • Ciszták és miómák
 • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök
 • Korábbi meddőség
 • Előző méhen kívüli terhesség
 • Hasi beavatkozás vagy műtét
 • Korábbi gyulladások
méhen kívüli terhesség tünetei
méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozik az alhasi fájdalom.

Az említettek közül egyes tényezők nagyobb valószínűséggel vezetnek méhen kívüli terhesség kialakulásához, míg mások csak enyhe vagy minimális növekedést eredményeznek a kockázatban. A méhen kívüli terhesség megelőzésének legjobb módja az orvosi segítség időben történő kérésével és az esetleges kockázati tényezők minimalizálásával.

Méhen kívüli terhesség diagnózisa

A méhen kívüli terhesség diagnózisának része a nőgyógyászati vizsgálat, amely során az orvos megvizsgálja az esetlegesen megnagyobbodott és puhább méhet. Ezután ultrahangos vizsgálat következik, amely segít pontosabb információkat nyújtani a terhesség állapotáról és helyéről.

A méhen kívüli terhesség diagnózisa a nőgyógyászati vizsgálatból és az ultrahangos vizsgálatból áll.

Méhen kívüli terhesség kezelése

A méhen kívüli terhesség kezelése általában kórházi beavatkozást igényel. Attól függően, hogy milyen súlyos az állapot, a petesejt laparoszkópos vagy műtéti úton távolítható el. Bizonyos esetekben azonban gyógyszeres kezelés is lehetséges. Az időben felismert és kezelt méhen kívüli terhesség esetén a petevezeték teljes mértékben regenerálódhat.

Méhen kívüli terhesség szövődményei

Ha a méhen kívüli terhességet nem diagnosztizálják és kezelik időben, súlyos szövődmények léphetnek fel, mint például hasüregi vérzés, amely végzetessé is válhat. A nagymértékű vérveszteség miatt a petevezeték műtéti úton is eltávolítható. Az időben felismert és kezelt méhen kívüli terhesség azonban jelentős komplikációk nélkül gyógyítható.

Hogyan alakulnak ki a szövődmények?

A méhen kívüli terhesség során a pete kívül, általában a petevezetékben fejlődik. Azáltal, hogy a méhen kívüli terhességet nem kezelik megfelelően, a petevezeték megrepedhet, ami belső vérzést okozhat a hasüregben. A hasüregi vérzés súlyos állapot, amely életveszélyes lehet, és sürgős beavatkozást igényel.

Milyen szövődmények lehetnek?

 • Hasüregi vérzés: A méhen kívüli terhesség szövődményeként fellépő hasüregi vérzés súlyos állapot, mely életveszélyes lehet. Nagymértékű vérveszteséget okozhat, és sürgős műtéti beavatkozást igényel.
 • Eltávolításra kerülő petevezeték: A méhen kívüli terhesség esetén a petevezeték, amelyben a terhesség kialakult, megsérülhet vagy megrepedhet. Ez esetben a műtéti beavatkozással eltávolítják a sérült vagy repedt petevezetéket.
 • Ismétlődő méhen kívüli terhesség: Ha valakinek már volt korábban méhen kívüli terhessége, a következő terhességeknél nagyobb az esély arra, hogy ismét méhen kívüli terhesség alakuljon ki. Ebben az esetben általában petevezeték vagy mindkét petevezeték eltávolítására lehet szükség, és csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet a babát világra hozni.

A méhen kívüli terhesség súlyos szövődményekkel járhat, ezért fontos az időben történő diagnózis és kezelés. Ha megtörténik a megfelelő beavatkozás, akkor a méhen kívüli terhesség jelentős komplikációk nélkül gyógyítható.

Méhen kívüli terhesség és a következő terhesség

Ha már korábban volt méhen kívüli terhesség, nagyobb a kockázata annak, hogy a következő terhesség is méhen kívüli terhesség lesz.

Ebben az esetben esetleg petevezeték vagy mindkét petevezeték eltávolítása is szükséges lehet, és csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet a babát világra hozni.

Emlékeztetetőül érdemes azt észben tartani, hogy mindannyiunk szervezete más és más. Ezért ezek az információk általánosságban fogalmazódtak meg, és a lehető legtöbb nőre és terhességre vonatkoznak.

A méhen kívüli terhesség okai

A méhen kívüli terhesség oka lehet, hogy a pete nem éri el a méhet és azonnal beágyazódik a petevezetékbe vagy akár a hasüregbe. Bizonyos kockázati tényezők növelik a méhen kívüli terhesség kialakulásának valószínűségét, például:

 • nemi szervek fejletlensége
 • ciszták és miómák
 • méhen belüli fogamzásgátló eszközök
 • korábbi meddőség
 • előző méhen kívüli terhesség
 • hasi beavatkozás vagy műtét
 • korábbi gyulladások

Osszuk meg egymással ezeket az információkat, és legyünk támogatóak azok számára, akik átélik ezt a nehéz helyzetet.

Mesterséges megtermékenyítés szükséges lehet

Ha már volt méhen kívüli terhesség, és a petevezetékek sérült vagy eltávolították őket, akkor esetleg mesterséges megtermékenyítésre lehet szükség a következő terhességhez.

Méhen kívüli terhességKövetkező terhesség
Petevezeték vagy mindkét petevezeték sérültMesterséges megtermékenyítés szükséges

Összefoglaló

A méhen kívüli terhesség nagyon sürgős felismerést és beavatkozást igényel, hogy megelőzzük a szövődményeket. Fontos tudni, hogy a méhen kívüli terhesség tünetei hasonlóak lehetnek a normál terhesség tüneteihez, ezért fontos az időben történő diagnózis és kezelés. A nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang a diagnózis kulcsfontosságú elemei, míg a kezelés általában kórházi beavatkozást vagy gyógyszeres terápiát igényel. A méhen kívüli terhességnek számos szövődménye lehet, ezért fontos az időbeni felismerés és kezelés. Azoknak, akik már átesnek méhen kívüli terhességen, nagyobb a kockázata annak, hogy a következő terhesség is méhen kívüli terhesség lesz, és esetleg műtéti beavatkozásra van szükség.

Gyakran Ismételt Kérdések – Méhen Kvüli Terhesség Jelei

Mik a méhen kívüli terhesség jelei?

A méhen kívüli terhesség jelei közé tartozik a terhességi teszt pozitív eredménye annak ellenére, hogy vérzés jelentkezik, barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején, fájós derék, ájulás vagy ájulásközeli érzés, szédülés, ingatag hangulat, végbélfájdalom, álmosság és aluszékonyság, erős és szúró alhasi fájdalom.

Mi okozhatja a méhen kívüli terhességet?

A méhen kívüli terhesség oka lehet, hogy a pete nem éri el a méhet és azonnal beágyazódik a petevezetékbe vagy akár a hasüregbe. Bizonyos kockázati tényezők növelik a méhen kívüli terhesség kialakulásának valószínűségét, például a nemi szervek fejletlensége, ciszták és miómák, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, korábbi meddőség, előző méhen kívüli terhesség, hasi beavatkozás vagy műtét, valamint korábbi gyulladások.

Hogyan diagnosztizálják a méhen kívüli terhességet?

A méhen kívüli terhesség diagnózishoz nőgyógyászati vizsgálat és hasi ultrahang szükséges. Az orvos megvizsgálja az esetlegesen megnagyobbodott és puhább méhet, majd ultrahangos vizsgálat következik, ami segít pontosabb információkat nyújtani a terhesség állapotáról és helyéről.

Milyen kezelésre van szükség méhen kívüli terhesség esetén?

A méhen kívüli terhesség kezelése általában kórházi beavatkozást igényel. Attól függően, hogy milyen súlyos az állapot, a petesejt laparoszkópos vagy műtéti úton távolítható el. Bizonyos esetekben azonban gyógyszeres kezelés is lehetséges.

Milyen szövődmények léphetnek fel méhen kívüli terhesség esetén?

Ha a méhen kívüli terhességet nem diagnosztizálják és kezelik időben, súlyos szövődmények léphetnek fel, mint például hasüregi vérzés, amely végzetessé is válhat. A nagymértékű vérveszteség miatt a petevezeték műtéti úton is eltávolítható. Az időben felismert és kezelt méhen kívüli terhesség azonban jelentős komplikációk nélkül gyógyítható.

Milyen hatással van a méhen kívüli terhesség a következő terhességre?

Ha már korábban volt méhen kívüli terhesség, nagyobb a kockázata annak, hogy a következő terhesség is méhen kívüli terhesség lesz. Ebben az esetben esetleg petevezeték vagy mindkét petevezeték eltávolítása is szükséges lehet, és csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet a babát világra hozni.

Források:

mayoclinic.org

lancastergeneralhealth.org

webmd.com