Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mellszivárgás – Kell-e aggódni?

Néhány nő a terhesség alatt szivárgást észlel a mellbimbójából, de nem kell megijedni, mert ez a mellszivárgás teljesen normális. 

Terhesség esetén a mellek már hetekkel vagy hónapokkal a szülés előtt elkezdhetnek tejet termelni.

Az emlőmirigyek a terhesség során megnagyobbodnak és felkészülnek az anyatej termelésére, ezért előfordulhat, hogy a terhesség második vagy harmadik trimeszterében a mellbimbókból kisebb mennyiségű folyadék szivárog ki. Ez az anyatej előfutára, amelyet a mell később a szoptatás során termel majd.

Ha a mellbimbód szivárog, az anyag általában, ami kijön belőle, az a kolosztrum. Amelyet az első tejnek is neveznek, és amit a mellek a baba táplálására való felkészülés során termelnek. A szivárgás normális, és nincs miért aggódnod.

Ha zavar, megpróbálhatsz egy zsebkendőt vagy egy nedvszívó mellbetétet (néha kismama-mellbetétnek vagy szoptatós melltartóbetétnek is nevezik) tenni a melltartódba, hogy a tej felszívódjon. A mellpárnák kaphatók egyes gyógyszertárakban és a baba-mama boltokban.

Mikor kérj mégis segítséget mellszivárgás esetén?

Ha a mellszivárgása a terhesség előtt vagy korábban jelentkezik, vagy nagy mennyiségű folyadék szivárog a mellbimbóból, vagy ha vérzés történik a szivárgás mellett, esetleg bőrpír, fájdalom vagy bármilyen más tünet jelentkezik, feltétlen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

mellszivárgás terhesség alatt
A mellszivárgás terhesség alatt teljesen normális dolog, de bizonyos esetekben probléma lehet

Összefoglaló

A mellszivárgása terhesség alatt teljesen normális jelenség.

Az anyatej előfutáráról szóló információk azonban nem mindig jelentkeznek az összes terhes nőnél, és eltérő mértékűek lehetnek. A mellszivárgása a terhesség alatt általában nem okoz fájdalmat, de kellemetlenséget okozhat, ha az anyatej foltokat hagy a ruhán. Ezért előfordulhat, hogy gyakrabban kell cserélni a melltartót vagy szükség lehet melltartó betét használatára.

Fontos megjegyezni, hogy a mellszivárgása nem jelenti azt, hogy a biztosan fogod tudni szoptatni a babát, és nem jelenti azt sem, hogy az anyatej termelése már megkezdődött. A mellszivárgása nem feltétlenül jelentős előrejelzője az anyatej termelésének, és az anyatej termelését a baba szoptatása fogja ösztönözni.

Továbbá egyes nők akár 2 évvel a szoptatás abbahagyása után is termelnek tejet.

További gyakori tünetek lehetnék meg a terhesség alatt a következők:

Duzzadt boka a terhesség alatt

Hátfájás a terhesség alatt

Fogínyvérzés terhesség alatt

Fejfájás terhesség alatt

Emésztési zavarok és gyomorégés

Hasi fájdalom terhesség alatt

Aranyér terhesség alatt