Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mennyi a baba alvásigénye?

A legtöbb újdonsült szülő nagy figyelmet fordít arra, hogy a babája mennyit alszik és mindig abban reménykedik, hogy minden egyes éjszakai szakasz egy kicsit hosszabb lesz. Amit érdemes tudnod, hogy minden baba alvásigénye más és más. Természetesen a kicsi végül egész éjszakán át fog aludni. Viszont az újszülöttek és a csecsemők alvása általában egy bizonyos tartományba esik, és életkoronként változik. Habár csábító, hogy összehasonlítsd a babádat a barátnődével, tudd, hogy a cukorfalatod alvási időbeosztása egyedi, akárcsak az imádnivaló orra.

Ha mégis azon tűnődsz, hogy mennyi alvásra van szüksége a babáknak, és hogy az te gyermeked jó úton jár-e, olvass tovább, hogy megtudd, hány órát kellene aludnia a babának naponta, valamint az is kiderül, hogy túl sokat alszik-e.

Mennyi alvásra van szüksége a babáknak?

A baba alvásigénye az életkorától és néhány más fontos tényezőtől függ. Íme egy gyors áttekintés az alvás mennyiségéről az első évben:

  • Újszülötttől 3 hónapos korig. Egy egészséges csecsemőnek ebben a korosztályban összesen 14-17 órát kell aludnia egy 24 órás nap folyamán. Általában rövid, 2-4 órás szakaszokban szundikál, és csak azért ébred fel, hogy etessék, büfiztessék, pelenkázzák és megnyugtassák. És bár nincs javasolt alvási ütemterv, amelyet követni kellene, a baba valószínűleg nyolc-tizenkét órát fog aludni éjszaka, a maradékot pedig 2-5 nappali alvás alatt (bár ez babánként változhat).
  • 4-6 hónapos kor. Ebben az életkorban arra számíthatsz, hogy a baba körülbelül 12-16 órát alszik naponta, és néhány éjszakai szakaszon eléri az öt-hat órát egymás után (amit úgy hívnak, hogy „átalussza az éjszakát”). A kicsi alvása is egyre inkább rendeződik – 5 hónapos korára körülbelül napi három alvásra számíthat. A baba alvási szokásai pedig végre csatlakozni fognak a család többi tagjának alvási szokásaihoz, mivel többet fog aludni éjszaka és kevesebbet nappal.
  • 7-11 hónapos kor. A teljes alvás nagyjából ugyanannyi marad, de az éjszakai szakaszok elérhetik a 10-12 órát, és a szundikálás tovább konszolidálódik, háromról kettőre.
baba alvásigénye
A baba alvásigénye sok mindentől függhet.

Egyéb tényezők

A baba alvásigénye más, egyéb tényezők miatt is változhat. Ezek az egyéb tényezők pedig a következők lehetnek:

  • Koraszülés. Ha a baba koraszülöttként született, alvásszámai eltérnek a teljesen koraszülöttekétől. A koraszülöttek akár napi 22 órát is alhatnak, attól függően, hogy mennyire koraszülöttek és mennyivel gyakrabban ébrednek fel etetésre. Ami a nagyobb éjszakai alvásrészek (hat óra vagy annál több) összekapcsolását illeti, a koraszülöttek nem érik el ezt olyan gyorsan. Valójában 10-12 hónapos korukig is eltarthat, amíg ezt a teljesítményt elérik.
  • Táplálási módszer. A cumisüvegből táplált csecsemők általában ritkábban ébrednek fel éjszaka, és hosszabb ideig alszanak, mint szoptatott rokonaik. Ez amiatt van, mert a tápszer emésztése több időt vesz igénybe. De a tápszer sem jelent csodaszert az alvásra, mivel mindkét táplálási módszer ugyanannyi alvást eredményez. És mire a baba 9 hónapos lesz, a kettő közötti különbség általában már nem is látszik.

Ami a baba alvási rendjének kialakítását illeti, az első két hónapban nem érdemes ezzel próbálkozni. Mivel a kicsit az újszülöttkorban néhány óránként szoptatni vagy cumisüvegből kell etetni, a kiszámítható menetrend kialakításával még várni kell, egészen addig, amíg a baba a 3-6 hónapos korosztályba kerül. 

Ne feledd, hogy a biztonságos alvás kritikus fontosságú az első életévben. Ezért a babát mindig a hátára (és soha nem a hasára) fektesd szundikáláskor és lefekvéskor. A babának mindig olyan szilárd felületen kell aludnia, amely mentes a puha játékoktól, takaróktól, párnáktól és ütközőktől.

Ahogy a gyermeked erősödik, meglephet téged azzal, hogy 4 hónapos kora körül alvási pozíciót vált és megfordul (és 9 hónapos kora körül ülve fog feküdni, bár ezeknek a mérföldköveknek az időzítése változhat).

Alhatnak-e túl sokat a csecsemők?

Igen, lehetséges, hogy a csecsemők túl sokat alszanak – és ez a csecsemőkor elején semmiképpen sem ajánlott. Ne feledd, hogy 1 hónapos korban a babának 24 óra alatt legalább nyolc-tizenkét alkalommal kell táplálkoznia. Így ha az újszülöttet „egész nap” vagy a 17 órás felső határnál többet hagyod aludni, az azt jelentheti, hogy kimarad a szükséges táplálékból.  

Ne feledd, hogy óvatosan fel kell ébreszteni a babát, ha négy óránál tovább alszik ezekben az első hetekben. Ha pedig nem elég éber ahhoz, hogy naponta legalább nyolcszor egyen, hívd fel a gyermekorvost tanácsért.  

Mi van, ha a gyermekem nem alszik eleget?

Arra is van esély, hogy a baba túl keveset alszik, és nem a korának megfelelő mennyiségű alvásidőben van része.

Ha a baba alvási naplója azt mutatja, hogy a nappali és éjszakai órák száma nem éri el azt, amit egy 24 órás időszak alatt kellene és a túlfáradt baba árulkodó jeleit látod – többek között a tartós nyűgösséget, az éjszakai alvási nehézségeket és a teljes alvás helyett rövid szundikálást -, beszélj a gyermekorvossal arról, hogyan segíthetsz a kicsinek elegendő alvásban.

A baba alvási jelzéseinek megismerése és a következetes, nyugtató lefekvési rutin követése azok közé a tanácsok közé tartozik, amelyeket valószínűleg az orvosától kaphatsz. Miközben átvészeled az első napokat, heteket és hónapokat a kisbabáddal, tudd, hogy nagy valószínűséggel jó úton haladsz, amikor a szükséges alvásmennyiségről van szó. Így bár úgy tűnhet, hogy senki sem alszik eleget nálatok, idővel mindenki egy kicsit többet fog aludni – és hamarosan a baba úgy fog aludni, mint egy igazi bajnok.