Remek Anya

Anyának lenni jó!

Menstruáció terhesség alatt – Lehetséges?

A menstruáció során a méh levetkőzi a terhesség esetén felhalmozódott nyálkahártyát. Bár egy nő tapasztalhat méhvérzést a terhesség alatt, az nem a menstruáció miatt jelentkezik.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a menstruációt és a terhességet, és megvitatjuk a terhesség alatti vérzés egyéb lehetséges okait.

Menstruálhatsz terhesség alatt?

Amikor egy nő terhes, nem folytatódik a peteérése, és nem lesz menstruációja. Menstruáció csak akkor jelentkezik, ha valaki nem terhes.

Bár előfordulhat, hogy a nőknél vérzés jelentkezik a terhesség alatt, ez nem a menstruációs ciklusuknak tudható be.

Egyes nőknek a szoptatás alatt nincs menstruációjuk. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a szülés után nem sokkal újra elkezdődik a peteérésük. Ezért az orvosok javasolhatnak valamilyen fogamzásgátlót a szoptatás ideje alatt, ha a nő nem szeretne teherbe esni.

A menstruációs ciklus a terhesség elősegítése érdekében történik. A ciklus a menstruáció első napján kezdődik és a következő menstruáció első napján ér véget.

Az ovuláció, amikor a petefészek petesejtet bocsát ki, a ciklus közepén következik be.

A petesejt csak körülbelül 12-24 órán át életképes a nő peteérése után. Ha a spermiumok jelen vannak, és képesek megtermékenyíteni a petesejtet, a petesejt beágyazódik a méhbe, és terhességet eredményez.

Ha nem történik megtermékenyítés, menstruáció következik be, és a szervezet leveti a méhnyálkahártyát, hogy a következő ciklusra új méhnyálkahártyát kezdhessen el létrehozni.

A terhesség alatti vérzés egyéb okai

Bár egy nőnek nem lesz menstruációja, amikor terhes, mégis tapasztalhat némi vérzést.

Bár a vérzés nem feltétlenül jelzi a háttérben meghúzódó problémát, fontos megérteni a lehetséges okokat, és tudni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

Első trimeszter

A vérzés az első trimeszterben gyakoribb. Enyhe vérzés előfordulhat, ahogy a méhlepény beágyazódik a méhbe.

A nőknél a terhesség alatt a méhnyak sejtjei is megváltozhatnak, ami könnyű vérzést okozhat, különösen szex után.

A vérzés egyéb okai az első trimeszterben a következők:

 • méhen kívüli terhesség, ami orvosi vészhelyzetet jelent.
 • fertőzés
 • vetélés vagy terhesség elvesztése
 • subchorialis vérzés, más néven subchorialis vérömleny, amikor a méhfal és a méhlepény között vérzés lép fel.
 • terhességi trofoblasztos betegség (GTD), egy nagyon ritka állapot, amely terhességet szimulálhat, mivel olyan daganatot okoz, amely rendellenes magzati szövetet tartalmazhat.

20 hét után

A terhesség későbbi szakaszában fellépő vérzés okai a következők lehetnek:

 • Méhnyakvizsgálat: Az orvos megvizsgálhatja a méhnyakot, hogy ellenőrizze, nincs-e rajta rendellenesség. Ez az eljárás kisebb vérzéssel járhat.
 • Placenta previa: Ez egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a méhlepény a méhnyaknyíláshoz közel vagy arra telepszik.
 • Koraszülés vagy vajúdás: A vajúdás során a méhnyak kitágul, és a méh összehúzódik, hogy segítsen a magzat lefelé mozgatásában. Ez némi vérzést eredményezhet.
 • Szexuális közösülés: Bár a legtöbb nő folytathatja a szexuális életet terhesség alatt, hacsak az orvos másként nem tanácsolja, a hüvelyi és méhnyakszövetek fokozott érzékenysége miatt előfordulhat némi foltosodás és vérzés.
 • Méhszakadás: Ez az, amikor a méh a vajúdás során elszakad, ami orvosi vészhelyzetet jelent. Ez az állapot ritka, de nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a nőnek korábban császármetszésen vagy méhműtéten esett át.
 • Placentarepedés: Ez egy olyan állapot, amikor a méhlepény elkezd elválni a méhtől, mielőtt a baba megszületne. Ez szintén orvosi vészhelyzet.

Ha egy nő a terhesség bármely szakaszában vérzést tapasztal, és aggódik, fel kell jegyeznie a vérzés színét, mennyiségét és állagát, és beszélnie kell egy orvossal.

Menstruáció terhesség alatt
Menstruáció terhesség alatt

Mikor kell orvoshoz fordulni

A nőknek sürgősségi orvosi segítséget kell kérniük a terhesség alatti vérzés miatt, ha további tüneteik vannak, például:

 • fájdalom és görcsök
 • szédülés vagy ájulás
 • erős vérzés vagy vérrögök képződése
 • erős fájdalom a gyomorban és a medencében

A nőnek orvoshoz kell fordulnia az olyan vérzéssel is, amely élénkpiros és átitat egy betétet.

A terhesség korai szakaszában jelentkező hüvelyi vérzés és kismedencei fájdalom a méhen kívüli terhesség jele lehet, különösen, ha ezek a tünetek a kezdeti ultrahangvizsgálat előtt jelentkeznek. Minden nőnek, aki méhen kívüli terhességre gyanakszik, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia.

Ha egy nőnek vérzése van, és a koraszülés tüneteit észleli, ami a terhesség 37. hete előtti szülést jelenti, orvoshoz kell fordulnia. Ezek a tünetek közé tartozhat az állandó fájdalom a hát alsó részén, a hasi görcsök és a rendszeres összehúzódások.

Menstruáció terhesség alatt – Kilátások

A terhesség alatti vérzés nem azt jelzi, hogy a nőnek menstruációja van.

Néha a vérzés a terhesség alatt a szervezetben bekövetkező rendszeres változások eredménye lehet.

Az erős vérzés olyan egészségügyi problémát jelezhet, amely kezelést igényel. Ha egy nő a terhesség alatt vérzést tapasztal, beszéljen egészségügyi szakemberrel útmutatásért.