Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mérföldkő pillanatok: Mikor számíthatsz arra, hogy a babád elkezd járni?

A szülők számára lenyűgöző élmény, ahogyan a baba növekszik és fejlődik. Az egyik legjobban várt mérföldkő az, amikor a baba járni kezd. Bár minden baba a saját tempójában fejlődik, vannak bizonyos mérföldkövek, amelyekre érdemes odafigyelni.

Tényezők, amelyek befolyásolják a járás megkezdését

Számos tényező befolyásolja, hogy a baba mikor kezd el járni. Néhány ilyen tényező a genetika, a személyiség, a születési súly és a környezet. Tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb babák általában később kezdenek el járni, mint a kisebbek. Az aktívabb és kalandvágyóbb csecsemők hajlamosak korábban járni, míg a félénk vagy visszahúzódó csecsemőknek több időre van szükségük e készség kifejlesztéséhez.

Mikorra várható, hogy a baba elkezd járni?

A legtöbb csecsemő 9 és 12 hónapos kora között teszi meg első lépéseit. Egyesek azonban már 6 hónapos korukban elkezdik, míg mások 18 hónapos korukig várhatnak. Általában a lányok korábban kezdenek el járni, mint a fiúk, de ez a különbség kisgyermekkorukra eltűnik.

baba járás
A babák átlagosan 6-18 hónapos koruk között kezdenek el megtanulni járni

A járni tanulás szakaszai

A járni tanulás folyamata jóval az első lépések előtt kezdődik. A csecsemőnek ki kell fejlesztenie az egyensúlyt, a koordinációt és az izmok erejét. Azzal kezdik, hogy megtanulnak felülni, kúszni, felhúzni magukat, és valamibe kapaszkodva lépéseket tenni. Amikor készen állnak az első lépések megtételére, bútorokat, falakat vagy valakinek a kezét használják támaszként.

Néhány hét múlva már állva is megtesznek néhány lépést támasz nélkül. A megtett lépések száma kisgyermekenként változik. Ebben a szakaszban még ingatagok, és még nem kezdtek el magabiztosan járni. A következő szakaszban már több lépést is meg tudnak tenni támasz nélkül, és már kevésbé ingatagok.

Hogyan készítsük fel a babát a járásra?

Szülőként úgy segíthetsz a babádnak a járásra való felkészülésben, ha biztonságos, akadályoktól mentes környezetet biztosítasz, ahol nem tud megbotlani. Arra is ösztönözheted, hogy kússzon, húzza fel magát, és álljon fel. Gondoskodj arról, hogy sok lehetőséget biztosíts a gyermeked számára az egyensúly és a koordináció gyakorlására, például hogy játékokat vagy bútorokat használjon kapaszkodónak.

Ne feledd, hogy gyakorold a türelmet is, miközben a baba járni tanul. Kerüld a más gyermekekhez való hasonlítgatást, ehelyett inkább a fejlődésükre összpontosíts. Bátorítsd őket pozitív visszajelzésekkel és dicsérettel, és ünnepeljétek meg a mérföldköveket, amelyeket a baba elér a járási folyamat megtanulásában.

Következtetés

Minden szülő számára izgalmas pillanat, amikor a baba megteszi első lépéseit. Ne feledd, hogy minden gyermek a saját tempójában tanul meg járni, de ha biztonságos környezetet és gyakorlási lehetőséget biztosítasz neki, akkor segíthetsz kifejleszteni az első lépések megtételéhez szükséges készségeket. Ünnepeljetek meg minden mérföldkövet, és élvezd az utazást, miközben figyeled, hogyan növekszik és fejlődik a gyermeked.