Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mérgező szülő: Hogyan ismerjük fel őket és mit tegyünk?

A bántalmazó kapcsolatoktól mindig el lehet válni. Szakíthatsz egy rosszul bánó partnerrel. De mi van akkor, ha a szüleid azok, akik miatt szenvedsz? Bár tökéletes szülő nincs, a legtöbbjük viszont elég jó. Azonban néhányan a mérgező szülő magatartási vonásait hordozzák magukban.

Milyen a mérgező szülő?

A mérgező szülő negatív és mérgező otthoni környezetet teremt. A félelmet, a bűntudatot és a megaláztatást használja eszközként, hogy elérje, amit akar és hogy a gyermekeik engedelmeskedjenek. Gyakran elhanyagolóak, érzelmileg elérhetetlenek és egyes esetekben bántalmazóak. Saját igényeiket a gyermekeik igényei elé helyezik. Az ilyen diszfunkcionális családokban felnövő gyermekek naponta mérgező stresszen mennek keresztül.

Sok mérgező szülő soha nem fogja beismerni, hogy a nevelési stílusa rossz, bántó vagy káros. Gyakori, hogy a szülők ragaszkodnak a szülői stílusukhoz, és ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a gyermek érdekeit szolgálja, vagy hogy ez a normális szülői stílusuk. 

A mérgező szülők bántalmazó viselkedése rövid távon és a felnőttkorban is negatívan hat a gyermekeikre.

A pszichológiában a mérgező szülők leírására leggyakrabban használt kifejezés a nárcisztikus szülők. Súlyos esetekben ezek a szülők személyiségzavarban szenvednek, például nárcisztikus személyiségzavarban.

A mérgező szülő magatartás jelei

A mérgező anya vagy apa gyakran a mérgező viselkedés formáit mutatja, többek között a következőket:

Önzőség

A toxikus szülők általában önzőek, saját igényeiket a gyermekeik elé helyezik. Az ilyen szülők önzőek, érzelmileg elérhetetlenek, és nem rendelkeznek empátiával mások iránt.

mérgező szülő
A mérgező szülői magatartás egyik jellemzője, az önzőség

Merevség

Ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő véleményük és értékrendjük a helyes, és mások ellenkező véleménye és értékrendje a helytelen. Ezek a szülők arra kényszerítik gyermekeiket, hogy ugyanazokat a véleményeket és értékeket fogadják el.

Könnyen megsértődik

A mérgező szülők általában nagyon érzékenyek a kritikára. Amikor véleményüket, értékeiket vagy cselekedeteiket megkérdőjelezik, az érzelmek kontrollálására való képtelenségük érzelmi kitörésekhez és kiszámíthatatlan, reaktív viselkedéshez vezet.

Érzelmi instabilitás

Néhány mérgező szülőnek robbanékony a vérmérséklete, és nagy az ellenségességük. A mérgező szülő kiszámíthatatlan szülő lehet. A legkisebb provokációra is drámaivá, ellenségessé, agresszívvá és kegyetlenné válnak.

Manipulatív

A mérgező szülők manipulatívak. Lehet, hogy bűntudatot vagy hallgatag bánásmódot használnak gyermekeik irányítására. Az igazságot is kiforgathatják a maguk javára, és áldozatot játszhatnak, hogy megkapják, amit akarnak. 

Bántalmazó

A szóbeli és érzelmi bántalmazás mindennapos a mérgező családokban. A kiabálás, az ordítozás és a szidalmazás az elsődleges kommunikációs eszközük a gyermekeikkel szemben. 

Az önérvényesítés, az egyéni különbségek vagy a lázadás minden formáját a mérgező szülők személyes támadásnak tekintik. Fizikai fájdalmat használnak a fegyelmezéshez és a bántalmazó családi szabályok érvényesítéséhez.

Néhány bántalmazó szülő nem áll meg itt. A gyerekek fizikai és szexuális bántalmazást is elszenvedhetnek.

Rendkívül irányító

A mérgező szülők a kontrollból élnek. Szülői stílusuk gyakran tekintélyelvű. Hajlamosak a félelmet használni a megfelelés biztosítására. 

A szülők ésszerűtlen követelései követhetik ezeket a gyerekeket a felnőtt életükbe. 

Ráadásul egyesek azért irányítják a gyermeküket, hogy rajtuk keresztül helyettesítőleg élhessenek.

Mindig más a hibás

A toxikus szülők soha nem vállalják a felelősséget a tetteikért, és általában teljesen tagadják azokat. Mindenkit hibáztatnak a körülöttük lévő emberekért a háztartáson belüli zűrzavarért, feszültségért és ellenségeskedésért. 

A mérgező szülő magatartásának hatása a gyermekekre

A toxikus szülő-gyermek kapcsolatok óriási hatással lehetnek a gyermekek egészséges fejlődésére. A bántalmazó szülők gyermekei és felnőtt gyermekei a következő kihívásokkal szembesülhetnek.

Mentális egészség

A hosszan tartó gyermekkori stressz és a kedvezőtlen gyermekkori tapasztalatok (ACE) hátrányosan befolyásolhatják a gyermekek agyának fejlődését, és károsíthatják testi és lelki egészségüket.

A nárcisztikus szülők gyermekeinél gyakran gyakoribb a depresszió. Az érzelemszabályozási készségek hiánya szintén gyakori probléma ezeknél a gyerekeknél. Nagyobb valószínűséggel szenvednek később életük során poszttraumás stressz szindrómában.

Fizikai egészség

Az otthoni mérgező környezet pszichológiai hatásai mellett azok a gyermekek, akik olyan otthonban élnek, ahol gyakori a bántalmazás és elhanyagolás, hajlamosak legyengült immunrendszerrel rendelkezni. 

Biológiai rendszereinket alapvetően befolyásolja a korai évek környezete. A mérgező környezetben élő gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek.

Következtetések

A bántalmazó, diszfunkcionális családokból származó gyermekeknek általában alacsonyabb az önbecsülése. Erősen összefüggnek a viselkedési problémákkal is. A serdülőknél fennáll az antiszociális viselkedés és a drogfogyasztás kockázata.

Mivel nem alakítottak ki biztonságos kötődést a szüleikkel, a felnőtt gyermekek nehezen alakíthatnak ki intim kapcsolatokat vagy tarthatnak fenn egészséges kapcsolatokat másokkal.

Mit lehet tenni egy mérgező szülő esetében?

Ha olyan gyermek vagy, akinek mérgező szülei vannak, a lehető leghamarabb kérj segítséget a tanároktól és az iskolai tanácsadótól. Szükséged lesz segítségre és útmutatásra, hogy megbirkózz a szülők mérgező viselkedésével.

Ha már „felnőtt gyermek” vagy, akkor ugyan a felnőtté válásig vezető út nehéz volt, de sikerült. Most itt az ideje, hogy segíts magadnak meggyógyulni.

Határok felállítása és betartása

A legtöbb bántalmazott gyermek megérti, hogy személyes határokat kell felállítania mérgező szüleivel szemben. De ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

A kötődés belénk van drótozva, különösen a gondozóinkhoz, még akkor is, ha nem bánnak velünk jól. Annak ellenére, hogy rosszul bánnak velük, sok gyermek még mindig abban reménykedik, hogy elnyeri szülei teljes elismerését és elfogadását.

Másokat nem tudunk megváltoztatni (valószínűleg sokáig próbálkoztál). A mérgező emberek valószínűleg soha nem fognak megváltozni, hacsak nem keresnek segítséget maguknak. Koncentrálj arra, amit irányítani tudsz, és kezeld a saját elvárásaidat és reakcióidat, ahelyett, hogy a változásban reménykednél.

Egy bizonyos ponton gondoskodni kell a saját pszichológiai jólétedről, ha a fájdalmas kapcsolati minták nem javulnak. 

A kapcsolat megszakítása és a mérgező kapcsolatról való lemondás azért, mert a szüleid nem tudják betartani az egészséges határokat, drasztikus intézkedésnek tűnhet, de a mentális és érzelmi egészséged sokkal fontosabb. Meg kell védened magadat a bajtól.

Segítség kérése

A szorongásban, depresszióban, PTSD-ben vagy más pszichológiai problémákban szenvedő gyermekeknek mentálhigiénés szakemberek segítségét kell kérniük.

A pszichiáterek és pszichológusok nem csak a mentális zavarok kezelésére képesek, hanem erős támogatást is nyújthatnak azoknak, akik olyan, a gyermekkori traumákból eredő problémákkal küzdenek.

A következő ilyen problémák állhatnak fent, és ha úgy érzed, hogy

  • Szenvedsz a szüleiddel szembeni haragod miatt.
  • Félsz, hogy az emberek nem fognak szeretni, ezért keményen dolgozol, hogy a kedvükben járj állandóan elismerésre törekszel
  • Bizonytalan kötődésed nehézségekhez vezet a kapcsolatokban.
  • Belekeveredtél a párkapcsolati bántalmazásba és a családon belüli erőszakba.
  • Állandóan úgy érzed, hogy a gyermekkor fájdalmában ragadtál.

Ilyen esetekben egy tapasztalt terapeuta segítségével feldolgozhatod ezeket a problémákat, és újra felépítheted a megérdemelt, boldog életed.

Mérgező szülők – Összefoglalás

Szerencsére a mérgező szülő által okozott károk nem kőbe vésettek. A neuroplaszticitás lehetővé teszi számunkra, hogy új tapasztalatokkal újrahuzalozzuk az agyunkat a boldogság érdekében. Az egészséges felnőttkori kapcsolatok és a támogató hálózat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.