Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikor derül ki a baba neme?

A millió dolláros kérdés sokak számára, miután megtudták, hogy terhesek: Most akkor fiú vagy lányom lesz? És egyáltalán mikor derül ki a baba neme?

Néhányan szeretik a feszültséget, hogy a szülés pillanatáig nem tudják a baba nemét. Mások azonban nem tudnak várni, és sokkal hamarabb meg akarják tudni.

Természetesen csak az orvos tudja megbízhatóan meghatározni a baba nemét. Ez azonban sokakat nem akadályoz meg abban, hogy megjósolják a babájuk nemét olyan tényezők alapján, mint például az, hogy hogyan hordják a babát, vagy hogy mit kívánnak enni.

Íme, amit tudnod kell a baba nemének meghatározására használt módszerekről, valamint arról, hogy egyesek hogyan használják a régi mende-mondákat, amiket a falusi asszonyok szoktak mesélni.

Hogyan lehet megtudni a baba nemét, mikor derül ki a baba neme?

Amikor a baba nemének megállapítására kerül sor, nem létezik egyetlen teszt, amelyet mindenki számára használhatnának. Ha tehát előre szeretnéd megtudni a babád nemét, akkor az orvosod a terhesség különböző szakaszaiban különböző teszteket alkalmazhat.

Igaz ezek a tesztek mind megbízhatóak, nem mind alkalmasak egyformán mindenki számára. Némelyikük jelentős kockázatokat is rejt magában. A felsorolt tesztek többségénél a nem megállapítása egy másodlagos eredmény, miközben maga a teszt teljesen más információkat keres a babával kapcsolatban.

Az alábbiakban bemutatjuk a baba nemének megismerésének lehetséges módjait, a legkorábbi lehetőségektől kezdve.

In vitro megtermékenyítés nemi kiválasztással

Ha in vitro megtermékenyítést (IVF) tervezel, akkor az eljárás során lehetőséged van arra, hogy megválaszd a baba nemét. Az IVF úgy segíti a termékenységet, hogy egy érett petesejtet a testen kívüli spermiummal egyesít. Ezáltal egy embrió jön létre, amelyet aztán beültetnek a méhbe.

Ha úgy döntesz, meghatározhatod a különböző embriók nemét, és csak a kívánt nemű embriókat ültetik be.

Ez akkor jöhet szóba, ha fontos neked, hogy egy bizonyos nemű gyermeked legyen.

Az IVF-fel együtt végzett nemválasztás körülbelül 99 százalékos pontosságú. De természetesen az IVF esetében fennáll a többszörös szülés kockázata – ha egynél több embriót ültetnek be a méhbe.

Nem invazív prenatális vizsgálat

A nem invazív prenatális teszt (NIPT) olyan kromoszóma-rendellenességeket vizsgál, mint a Down-szindróma. Ezt a vizsgálatot a terhesség 10. hetétől lehet elvégezni. Nem diagnosztizál kromoszóma rendellenességet. Csak a lehetőségét vizsgálja.

Ha a baba eredményei rendellenesek, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el a Down-szindróma és más kromoszóma rendellenességek diagnosztizálására.

Ehhez a vizsgálathoz vérmintát kell adnod, amelyet aztán elküldenek egy laboratóriumba, és megvizsgálják, hogy van-e benne kromoszóma-rendellenességekkel összefüggésbe hozható magzati DNS. Ez a vizsgálat pontosan meg tudja határozni a baba nemét is. Ha nem szeretnéd tudni, a vizsgálat megkezdése előtt tájékoztasd erről az orvosodat.

Az NIPT-re akkor van szükséged, ha nagy a kockázata annak, hogy a gyermeked kromoszóma-rendellenességgel születik. Ez akkor fordulhat elő, ha korábban már született egy rendellenességgel rendelkező baba, vagy ha a szülés idején már elmúlt 35 éves.

Mivel ez egy nem invazív vizsgálat, a vérvétel nem jelent semmilyen kockázatot sem rád, sem a babára nézve.

mikor derül ki a baba neme
A baba nemét ultrahangos vizsgálattal is meg lehet állapítani

Chorionos villus mintavétel

A Chorionos villus mintavétel(CVS) az egyik genetikai vizsgálat, amelyet a Down-szindróma azonosítására használnak. A vizsgálat során mintát vesznek a méhlepényben található szövetek egyik típusából, a chorionfalból. Ez pedig alapvető genetikai információkat tár fel a babáról.

Ezt a vizsgálatot már a terhesség 10. vagy 12. hetében elvégezhetik. És mivel géninformációkat tartalmaz a babáról, a baba nemét is felfedheti.

Az orvos javasolhatja a CVS-t, ha te 35 évesnél idősebb vagy, vagy ha a családban előfordult kromoszóma-rendellenesség. Ez egy pontos vizsgálat a baba nemének megállapítására, de azonban bizonyos kockázatokkal jár.

Egyes nőknél görcsök, vérzés jelentkezik, vagy magzatvíz szivárog, és fennáll a vetélés és a koraszülés veszélye is.

Amniocentézis

Az amniocentézis egy olyan vizsgálat, amely segít diagnosztizálni a magzat fejlődési problémáit. Az orvos kis mennyiségű magzatvizet gyűjt, amely rendellenességekre utaló sejteket tartalmaz. A sejteket Down-szindrómára, spina bifidára és más genetikai betegségekre vizsgálják.

A kezelőorvosod javasolhatja a magzatvízvizsgálatot, ha az ultrahang során rendellenességet észlel, vagy ha a szüléskor 35 évesnél idősebb leszel, esetleg ha a családban már előfordult elő kromoszóma rendellenesség. Ezt a vizsgálatot a terhesség 15-18. hete körül végezhetik el, és körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Először az orvos ultrahanggal meghatározza a baba helyét a méhben, majd egy finom tűt vezet be a hason keresztül, hogy magzatvizet szívjon ki. A kockázatok közé tartozik a görcs, a véraláfutás és a vérzés. A vetélés kockázata is fennáll.

A születési és egyéb rendellenességek kimutatása mellett az amniocentézis a gyermek nemének azonosítására is szolgál. Ha tehát nem akarod tudni, a vizsgálat előtt feltétlen közöld ezt az orvosoddal.

Ultrahang

Az ultrahangvizsgálat egy rutin terhesgondozás, amelynek során egy asztalon fekszel, és a hasadat vizsgálják. Ez a vizsgálat hanghullámok segítségével képet készít a babáról, és gyakran használják a baba fejlődésének és egészségének ellenőrzésére.

Mivel az ultrahang képet készít a babáról, a baba nemét is meg tudja állapítani. A legtöbb orvos a 18-21. hét körül ütemezi be az ultrahangvizsgálatot, de a nemet már a 14. héten is meg lehet állapítani ultrahanggal.

Ez azonban nem mindig 100 százalékos pontosságú. Előfordulhat, hogy a baba kényelmetlen helyzetben van, ami megnehezíti a nemi szervek tiszta látását. Ha a technikus nem találja a péniszt, arra következtet, hogy lányod lesz, és fordítva. De hibák azért előfordulnak.

Mi a helyzet a baba nemének megállapítására szolgáló egyéb módszerekkel?

Otthoni tesztkészletek

A hagyományos módszerek mellett egyesek pozitív tapasztalatokat szereztek a „korai baba nemi vérvizsgálatként” forgalmazott otthoni készletekkel is.

Néhány ilyen teszt (az állítások szerint) már 8 hetes korban képes meghatározni a nemet, körülbelül 99 százalékos pontossággal. Ezek azonban a cégek állításai, és nincsenek olyan kutatások, amelyek alátámasztanák ezeket a statisztikákat.

Ezek a tesztek így működnek: Venni kell egy mintát a véredből, majd ezt a mintát elküldi egy laboratóriumba. A laboratórium megvizsgálja a vérmintát magzati DNS-re, kifejezetten a férfi kromoszómát keresve. Ha ez a kromoszóma megvan, akkor feltehetően fiút vársz. Ha pedig nincs, akkor lányod lesz.

Ne feledd, hogy ha a mintákat postai úton küldöd el egy ismeretlen laboratóriumba, számos olyan tényező van, amely csökkentheti az eredmények megbízhatóságát. Ezek a tesztek általában drágák, ezért érdemes megfontolni, hogy megéri-e a költségeket.

Mikor derül ki a baba neme – Öregasszonyok megfigyelései, népi hagyományok

Egyesek még az idősebb asszonyok által regélt anekdotákat is felhasználják, hogy megjósolják a baba nemét. A néphit szerint, ha a terhesség alatt extra éhes vagy, akkor valószínűleg fiút vársz. Úgy tartják, hogy a kisfiú által termelt extra tesztoszteron növeli az étvágyat.

Még az a hiedelem is él, hogy a magasabb magzati szívverés (140 bpm felett) azt jelenti, hogy kislányt vársz. És hogy lányt hordasz, ha feledékeny vagy a terhesség alatt. Egyesek még azt is hiszik, hogy fiút vársz, ha alacsony a hasad, és lányt, ha magas a hasad.

De bár ezek a mende-mondák viccesek abból a szempontból, hogy megjósoljuk a baba nemét, ezeket a hiedelmeket vagy állításokat nem támasztja alá semmilyen tudományos vagy kutatási eredmény. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, mit vársz, ha időpontot kérsz az orvosodtól.

mikor derül ki a baba neme 2
Mikor derül ki a baba neme? Egyes hidelem szerint, ha lapos a hasad, akkor fiút vársz

Mikor derül ki a baba neme? – Összefoglaló

A baba nemének megismerése izgalmas lehet, és segíthet felkészülni a baba érkezésére. Sok vizsgálat is létezik, ami képes megmondani születés előtt a baba nemét. Néhány pár azonban élvezi a várakozást, és csak a szülőszobában tudja meg a baba nemét – és ez teljesen rendben van.

Ha kíváncsi vagy további terheséggel kapcsolatos bejegyzésekre vagy a születés utáni baba nevelést érintő cikkekre, akkor kattints.