Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikor nyúl a baba tárgyakért?

Újszülöttként a baba gyakran tartja édes, apró ujjait ökölbe. De nem telik el sok idő, mire rájön, hogy a kezei és karjai átkozottul jól tudnak markolni dolgokat. És nem sokkal, hogy a kicsi úgy dönt, hogy szeretne valamit, akkor a baba tárgyakért nyúl ezután.

Íme, mikor számíthatsz arra, hogy a babád elkezd nyúlni az emberek és a tárgyak után – és hogyan ösztönözheted ezt a fontos képességet.

Mikor kezdenek a babák a dolgok után nyúlni?

A csecsemőnek a 4. hónapra már ismerős tárgyak után kell nyúlnia, bár egyes csecsemők már a 3. hónapban elkezdhetnek nyúlni – a játékokért, a kutyáért és természetesen a gondozójukért.

Nem sokkal azután, hogy a kisbabád elsajátította a nyúlást, arra is számíthatsz, hogy elkezdi megragadni a tárgyakat. Ahogy az ujjkészsége fejlődik, megtanulja majd megragadni az ujjaihoz közel tartott játékokat. 6 hónapos korára a legtöbb csecsemő már képes megragadni tárgyakat, valamint átadni azokat egyik kezéből a másikba.

baba tárgyakért nyúl
A baba tárgyakért nyúl 4 hónapos kor után.

Hogyan lehet ösztönözni az elérést 

Az újszülöttek napjuk nagy részét szundikálással töltik, de ahogy a baba egyre éberebbé és éberebbé válik, számíthatsz a gyorsan fejlődő érzékeire, hogy olyan új készségeket szabadítson fel, mint a nyúlás.

Mielőtt a baba elkezdene dolgok után nyúlni, két nagy felfedezést tesz: Először is, hogy a kiságyon és a játszószőnyegen kívül is van egy egész világnyi játék, ember, tárgy és egyéb érdekes dolog. Másodszor pedig a karja és a keze segít neki megérinteni azokat a dolgokat, amelyek érdeklik.

Segíthetsz a babának felfedezni, hogyan nyúljon az őt érdeklő tárgyakért – és hogyan szerezze meg azokat -, ha a hasra fektetés ideje alatt könnyen elérhető közelségbe helyezel csábító játékokat a játszószőnyegén. Tartsd a tárgyakat a közelében, hogy láthassa őket, és dicsérd meg, amikor megpróbál kinyúlni. Eleinte lehet, hogy nem lesz meg a szem-kéz koordinációja ahhoz, hogy mindent megragadjon, ami után nyúl, de minden kis interaktív játék segít.

Miért nem kell aggódni?

Minden gyermek a saját tempójában fejlődik. Ha a baba a 4. hónapban még nem nyúl a játékokért és tárgyakért, valószínűleg nincs ok az aggodalomra, de a gyerek orvossal beszélj erről a következő vizsgálat alkalmával.

Lehetséges, hogy csak természetes módon tétovázik, hogy kinyújtsa a kezét (a felnőttekhez hasonlóan néhány csecsemő is félénk), vagy talán még nem látott semmit, amit érdemesnek tart arra, hogy elérje. A sok játék a különböző tárgyakkal a legjobb módja annak, hogy támogasd a baba növekvő térérzékelését és motoros készségeit. És készülj fel – amikor először nyúl feléd a kiságyából, a szíved teljesen el fog olvadni!