Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikor mosolyog a baba először?

Amikor a baba először mosolyog rád, az összes álmatlan éjszaka, a reggeli rosszullét és az újszülöttkori stressz hirtelen milliószorosan megéri. Nincs is annál édesebb, mint amikor egy csecsemő arca felragyog a boldog felismeréstől vagy örömtől.

A mosolygás a baba növekvő szociális készségeinek üdvözlendő jele is, most, hogy az újszülött édes álmos csomóból társaságkedvelő, ellenállhatatlan kis emberré válik.

Mikor mosolyognak először a babák?

A csecsemők már elég korán elkezdenek mosolyogni – valójában már az anyaméhben. Lehet, hogy a második trimeszterben (vagy később) készült ultrahangfelvételen már láthattad, amint a baba mosolyog, vagy nem sokkal a megérkezése után láttad először az alvó arcán. 

De valószínűleg azt is hallottad már – az anyósodtól, a gyermekorvosodtól és az összes gyerekes barátodtól -, hogy az újszülöttek mosolya nem „igazi” mosoly.  Az igazság az, hogy igazuk van abban, hogy ezek a reflexszerű mosolyok különböznek a még születendő szociális mosolyoktól. (De ha inkább nem érdekel, az sem baj!)

Az újszülöttek mosolyoghatnak, amikor gázosodnak, elalszanak, kényelmesen érzik magukat vagy pisilnek. Bátran gyönyörködj ezekben az édes első mosolyokban, függetlenül attól, hogy mi az oka. Ki hibáztathatna Téged emiatt?

Mielőtt elindítja első teljes értékű társas mosolyát, a baba sok mosolypróbát végezhet, gyakorolhatja és felfedezheti, hogyan mozog a szája.

Mikor mosolyognak a babák szociálisan?

A baba első igazi mosolya valószínűleg valamikor a 6. és a 8. hét között fog megjelenni (általában nem korábban, mint a 4-6. héten), és nagy valószínűséggel egy nagyon különleges személy, például a te felismerésedre reagál majd! A szociális mosolyhoz az egész arcát fogja használni, nem csak a száját – észre fogod venni a különbséget, amikor meglátod.

A mosolya hamarosan egy újabb módja lesz annak, hogy kommunikáljon veled, és kapcsolatba lépjen a körülötte lévő világgal. És 3 hónapos korára akár már „beszélgetést” is kezdeményezhet veled azzal, hogy gurgulázva és mosolyogva kelti fel a figyelmedet. Te pedig válaszul mosolyogva (és nyávogva vagy beszélve) „válaszolhatsz” neki! 

mikor mosolyog a baba először
Mikor mosolyog a baba először? Általában 6-8 hetes kor között.

Hogyan bátoríthatom mosolyra a babámat?

Hogy segíts a babának, mosolyogj rá, öleld meg, játssz és beszélgess vele gyakran. Egy újszülöttet nem lehet elkényeztetni, és számos tanulmány kimutatta, hogy azok a csecsemők, akik korán sok szülői gondoskodást és szeretetet kapnak, gyorsabban fejlődnek, nagyobb az agyuk és társaságkedvelőbbek. Ha tehát alig várod, hogy lásd az első igazi mosolyokat, bújj hozzá és mosolyogj rá, mintha ő lenne a legjobb dolog a világon. 

Mi van, ha a babám még nem mosolyog?

Ahogy egyes felnőttek gyorsabban mosolyognak, mint mások, úgy egyes csecsemők is. Ha az 1 hónapos gyermeked még mindig nem mosolyog, ne ijedj meg. Az első „igazi” mosoly csalódást keltő módon nehezen elérhetőnek tűnhet, mert még a legboldogabb csecsemőknél is bármikor bekövetkezhet 4 hetes és 4 hónapos kor között. 

Talán hallottál már arról, hogy a mosolygás késése az autizmus spektrumzavar korai jelének számít. És bár ez igaz, a mosolygás késése nagyon ritkán az egyetlen tünet, amelyet egy autizmus spektrumú gyermek mutat. Ha gyermeked 4 hónapos koráig nem mosolyog, de hangosan beszél, szemkontaktust teremt, és reagál az tőled érkező verbális és vizuális jelzésekre, akkor lehet, hogy egyszerűen nem természetes mosolygós személyiség – legalábbis a fejlődésének ezen korai szakaszában még nem. Természetesen bármilyen aggodalmadat bármikor megbeszélheted a gyerekorvossal.

Mikor kezdenek el mosolyogni és nevetni a babák?

Nagyjából ugyanabban az időben, amikor a baba először mosolyog, valószínűleg az első károgását is gyakorolni fogja – ezzel jó úton halad egy másik izgalmas szociális fejlődés felé: a baba első nevetése felé. Ezt az örömteli hangot körülbelül 3-4 hónapos korában hallhatod, bár lehet, hogy kicsit később jön el.