Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikor nevet a baba először?

Ez az egyik nagy szülői pillanat, amire vártál – és ha először hallod a babád nevetését, nem fogsz tudni betelni a hanggal, legyen az egy kacagás, kuncogás vagy teljes hasból jövő nevetés. 

A baba már az első hónaptól kezdve kísérletezik a hangokkal, huhog, gurgulázik és torokhangokat ad ki. A nevetés a következő (vicces) lépés a kommunikáció megtanulásában.

Mikor kezdenek el nevetni a babák?

Sok csecsemő 3-4 hónapos korában nevet először hangosan, bár másoknak kicsit hosszabb időbe telik, mire először nevetnek. 

A baba első nevetését olyan egyszerű dolog is inspirálhatja, mint a kedvenc játék, háziállat vagy személy (vagyis Te!). Miközben ezeket a korai nevetéseket és kacagásokat öröm hallani, a baba számára is kifizetődőek – imádja hallani a saját hangját, és látni, hogyan reagálsz az általa adott hangokra. 

Ha egyszer már rájött, hogyan kell nevetni, a baba „csak úgy” nevetni fog – a nevetés végül is jó érzés, és ez egy új, szórakoztató hang. Ráadásul minden egyes huhogással és gügyögéssel megtanulja és gyakorolja, hogyan kell mozgatni a száját és a nyelvét, hogy különböző hanghatásokat produkáljon. 

mikor nevet a baba
Mikor nevet a baba?

Hogyan nevettessük meg a babát?

Mielőtt elindítanád a stand-up műsorodat, győződj meg róla, hogy kedvesed felkészült a közönségedre. Az etetett, kipihent és éber babák nagy valószínűséggel készen állnak a komédiaórára. 

Bár a baba még nem rendelkezik a humorérzékeddel, de felfogja a vicces jeleket. Ha az édesed mosolyogni és nevetni lát, nagyobb valószínűséggel fogja viszonozni.

Jó szórakozást kívánunk, hogy felfedezzük, mi az, amitől a kisgyermeked felragyog a nevetéstől. Kísérletezz különböző technikákkal, mint pl:

  • Vágj vicces arcokat
  • Táncolj bolondos mozdulatokkal
  • Adj ki buta hangokat
  • Énekelj dalokat
  • Gyengéden ugráltatod a babát a térdeden.

Folytasd a kacagás és a gügyögés ösztönzését azzal, hogy gyakran beszélgetsz a babával. Adj neki egy folyamnyi kommentárt, miközben a napodat töltöd: „Itt van egy tiszta pelenka, hogy szép száraznak érezd magad. Kész is van! Most bekattintom a felsődet – egy, kettő, három kattintás!”.

Lehet, hogy butaságnak tűnik, hogy olyan valakinek fecsegj, akinek a társalgási készségei néhány magánhangzóra és gurgulázásra korlátozódnak, de a baba így kezdi el megtanulni a nyelvet és a nevetést. És azzal, hogy szünetet tartasz a fecsegésben, nemcsak lehetőséget adsz neki, hogy beleszóljon és kipróbálja a saját hangját, hanem azt is megmutatod, hogyan működik a társalgás.

Miért nevetnek a babák álmukban? 

Gyakori, hogy a csecsemők nevetnek vagy mosolyognak alvás közben. És bár senki sem tudja biztosan, miről álmodik a kicsi, valószínűleg nem az egyik buta arcodra emlékszik – bármennyire is szép lenne.

Valószínűbb, hogy a baba az úgynevezett aktív alvási ciklusba lép. Az alvásnak ebben a szakaszában a csecsemők önkéntelen mozdulatokat tehetnek, beleértve a mosolygást, a kuncogást és a kacagást. 

Ami miatt nem kell aggódni 

Ne lepődj meg, ha a kicsi eleinte egyenes arcot vág – az újszülöttek kemény társaság tudnak lenni, különösen az etetés vagy a lefekvés közeledtével. Néhány korai próbálkozásod, hogy megnevettesd a babádat, több könnycseppet hozhat, mint kacagást, ha az időzítés nem megfelelő, vagy ha úgy érzi, hogy túlterhelt.

Ne feledd: Ez az első nevetés csak egy része annak, hogy a baba folyamatosan felfedezi a hangokat és a hangképzést. Ha a 3 hónapos gyermeked sok örömteli hangot ad ki – visít, csiripel, gügyög, gurgulázik – anélkül, hogy feltétlenül nevetne, nincs ok az aggodalomra (még akkor sem, ha érthető módon türelmetlenül várod az első igazi kuncogását). Ha azonban a baba 6 hónapos koráig nem mutatja a nevetés jeleit, beszélj erről a gyermek orvosával.

Néhány baba már a kezdetektől fogva komoly – és ettől nem kevésbé bájosak. Ahogy egyes felnőttek gyorsabban nevetnek, mint mások, úgy egyes babák is. Idővel megtanulhatod, hogyan válthatsz ki mosolyt, kacagást és nevetést a kisbabádból. A nevetés a szocializáció és a kommunikáció egyik korai lépése. És egy kis idővel (és rengeteg stimulációval!) a baba már integetni és mutogatni, gügyögni és kukucskálni fog, mielőtt észrevennéd.