Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikor ül a baba? És hogyan segíthetsz neki?

Mikor ül a baba? A baba már 6 hónapos korában képes lehet felülni, ha egy kis segítséget kap a pozícióba kerüléshez. Az önálló ülést sok baba 7-9 hónapos kora között sajátítja el.

A baba fejlődési mérföldkövei az első évben valószínűleg villámgyorsan elrepülnek. Az ülés különösen izgalmas a kicsi számára, mert a játék és a felfedezés teljesen új világát nyitja meg. Az étkezés is könnyebbé válik, és a baba új módon szemléli a környezetét.

Olvass tovább, hogy többet megtudj erről a fontos mérföldkőről.

Mik a jelei annak, hogy a baba készen áll az ülésre?

A baba készen állhat az ülésre, ha jól tudja irányítani a fejét. Más testi mozdulatai is kontrolláltabbak és céltudatosabbak lesznek.

Azok a csecsemők, akik készen állnak az ülésre, valószínűleg akkor is felfelé tolják magukat, amikor arccal lefelé fekszenek, és talán már megtanultak átfordulni.

A baba rövid ideig tartó ültetéssel kezdheti, ha felegyenesedik. Ebben a korai szakaszban fontos, hogy támogasd a babát, hogy ne essen el.

Azok a csecsemők, akik közelednek az önálló ülés mérföldkövéhez, 7-9 hónapos korukhoz közeledve, valószínűleg mindkét irányba képesek gurulni. Néhányan talán már előre-hátra is gurulnak, és készülnek a kúszásra.

Más babák kísérletezhetnek azzal, hogy háromlábú helyzetbe tolják magukat. Ebben a helyzetben a baba ül, és az egyik vagy mindkét kezével a padlón támaszkodik.

Valószínű, hogy a baba képes lesz magát ülő helyzetben tartani, mielőtt képes lenne magától belelökni magát ebbe a pozícióba. Kellő gyakorlással erőre és önbizalomra tesz szert, és pillanatok alatt úgy fog ülni, mint egy profi.

Mit tehetsz, hogy segíts a babádnak ülni?

A gyakorlat teszi a mestert, ezért ha a baba lehetőséget kap arra, hogy felegyenesedve üljön, az segíthet neki abban, hogy megerősödjön az önálló üléshez.

Az önálló ülés ellenőrzött súlyáthelyezést igényel balról jobbra, előre és hátra. Ez azt jelenti, hogy sok erőt és gyakorlatot igényel a különböző irányokba történő mozgás, hogy ez jól sikerüljön.

A következőkkel segíthetsz a babádnak megtanulni felülni:

 • Adj gyermekednek sok gyakorlási lehetőséget. Maradj a közelben, de hagyd, hogy felfedezze és kikísérletezze a különböző megközelítéseket és saját testmozgásait.
 • Több idő a padlón segíthet elősegíteni ezt a függetlenséget, ahelyett, hogy ülőpozicionálóba ültetnéd a babát. Törekedj arra, hogy naponta legalább 2-3 alkalommal sokszor játsszon a padlón az életkorának megfelelő játékokkal.
 • Ültesd a babát az öledbe vagy a lábaid közé a padlón. Olvass neki könyveket, énekelj dalokat, és próbálj ki különböző mozgásos játékokat.
 • Ha már kicsit önállóbbak, helyezz köréjük párnákat vagy más puha tárgyakat, miközben felügyeled, hogy a padlón gyakoroljanak, nem pedig megemelt felületen.
mikor ül a baba
Mikor ül a baba? Az önálló ülést sok baba 7-9 hónapos kora között sajátítja el.

Mi a kapcsolat a hason fekvés és az ülés között?

A hason fekvés fontos építőköve az ülésnek. Ha a baba nem szeret hosszabb ideig hason fekve játszani, kezdjetek naponta néhányszor néhány perccel.

Győződj meg róla, hogy a baba kipihent és tiszta pelenkával rendelkezik. Feküdj te is hasra, hogy szemmagasságban legyél a babával. Ha látod az arcát, az motiválhatja a babát, hogy tovább maradjon ebben a helyzetben.

Megpróbálhatsz egy puha tükröt is elhelyezni a padlón, hogy a baba láthassa a saját arcát. A legtöbb babaellátó üzletben vagy az interneten is találhatsz ilyen tükröt.

Ahogy a baba hozzászokik ehhez a pozícióhoz, lassan növelheti az ebben töltött időt.

Használhatja a gyermekem biztonságosan a gyermekülést?

Valószínűleg már láttál különböző babaüléseket a piacon.

Ügyelj arra, hogy kövesd az utasításokat, és használd az ülést helyesen, a hevedereket bekötve. Kerüld a magas felületeket, hogy csökkentsd a leesés veszélyét.

A gyermekgyógyászok általános vélekedése az, hogyha a gyermekeket túl korán vagy hosszú időre ülő helyzetbe helyezik, az zavarhatja a készségek fejlődését.

Más szóval, bár a baba valóban felegyenesedve ül, nem gyakorolja a törzs és a fej kritikus irányítását, amely akkor fejlődik a legjobban, ha önállóan gyakorolja az új testmozgásokat.

Lehet, hogy érdemes megvárni, amíg a baba közelebb kerül az ülés mérföldkő eléréséhez, hogy babaülést használjon. Ahelyett, hogy 3 hónapos korában támasztanád a babát, fontold meg, hogy várj valamikor 6 és 8 hónapos kor között. És ne hagyatkozz erre az ülésre, mint a baba egyetlen gyakorlóeszközére.

Ülésbiztonság

Amikor a baba még csak most tanulja, hogyan kell megtámasztva ülni, érdemes a lábaid közé ültetni, hogy minden oldalról támogasd. Használhatsz párnákat is támasztékként, de ne hagyd felügyelet nélkül a babát, amikor azokat támasztékként használja.

Lehet, hogy a baba még nem kúszik sokat, de az ülés már jelzi, hogy a nagyobb mobilitásra való felkészülés érdekében érdemes bababiztosítani a házat. Lehet, hogy ezt szeretné:

 • Minden helyiségben használj konnektorfedelet.
 • Biztosítsd az egyéb nyitható és zárható tárgyakat és területeket. A legtöbb barkácsáruházban találhatsz olyan dolgokat, mint a szekrényzárak, WC-zárak, bútorhorgonyok, bébikapuk és egyéb bababiztosító kellékek.
 • Tartsd távol a fulladásveszélyes, mérgező anyagokat és egyéb veszélyes tárgyakat a baba elérhetőségétől.
 • Ha a baba már ül, állítsd alacsonyabbra a kiságy matracát. A felhúzás nem sokkal marad el ettől a mérföldkőtől, és a babák a nap minden különböző szakában gyakorolják a motoros készségeiket, még akkor is, amikor aludniuk kellene.
 • Rögzítsd a biztonsági öveket az etetőszékeken és más ülőeszközökön. Az önálló üléshez sok erőre van szükség. A babának szüksége lehet a hevederek extra támogatására. És ne tedd az üléseket magasított felületekre vagy vízbe, illetve víz közelébe.

Mit kell tenned, ha fejlődési elmaradásra gyanakszol?

Ügyelj arra, hogy rendszeresen részt vegyél a gyermeked növekedésének és fejlődésének nyomon követése érdekében a rendszeres orvosi vizsgálatokon. Ha a baba 9 hónapos koráig nem ül egyedül, fordulj a gyermekorvosához.

Jobb lehet, ha hamarabb cselekszel, különösen akkor, ha a baba közel van a 9 hónapos korához, és nem tud támlával ülni. A fejlődés babánként változik, de ez lehet a bruttó motoros készségek elmaradásának jele.

A motoros késés egyéb lehetséges jelei a következők:

 • merev vagy feszes izmok
 • petyhüdt mozdulatok
 • a baba csak az egyik kezével nyúl a másik fölé
 • az erős fejkontroll hiánya
 • a baba nem nyúl tárgyakért vagy nem viszi azokat a szájához

Ha azt gyanítja, hogy gyermeke késésben van, van segítség. Először is beszéljen orvosával vagy védőnőjével. Ők utalhatják Önt a csecsemők és kisgyermekek számára nyújtott szolgáltatásokhoz, például az állam állami korai intervenciós programjához.

Milyen mérföldkövek következnek?

Szóval, mi következik ezután? Ez megint csak babánként változik. Általánosságban azonban a következő fejlődésre számíthatsz, ahogy gyermeked közeledik az első születésnapjához:

 • felhúzza magát álló helyzetbe
 • kúszás és mászás a padlón
 • bútorokon való átkelés és az első megtámasztott lépések
 • önálló járás

Ha a baba már ül, próbáld meg tovább erősíteni a függetlenségét azzal, hogy gyakoroljátok az átmenetet a padlóról az ülésre. A gyakorlás segít megerősíteni az összes törzsizmát, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy magabiztosságot szerezzenek ebben a nagyon új helyzetben.

Hasznosak lehetnek az olyan játékok is, amelyekkel ebben a helyzetben lehet játszani. Fontold meg, hogy kipróbáljátok az ilyen típusú játékokat, amelyek online vagy a legtöbb helyi játékboltban kaphatók (mindig ellenőrizd, hogy a kiválasztott játék biztonságos-e a baba korának megfelelően).