Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mikortól ül a baba?

A hónapokig tartó fekvés után a baba készen állhat a környezetváltozásra, és ehhez egy új mozgási mérföldkövet kell teljesítenie: fel kell ülnie. De mikortól ül a baba?

Minél több gyakorlatot szerez a kisgyermeked abban, hogy segített ülő helyzetben egyenesen tartsa magát, annál hamarabb fogja felfedezni az önálló ülés örömeit – beleértve azt is, hogy jobban látja kedvenc játékait (és kedvenc személyeit).

Mikor ül fel a baba?

A legtöbb csecsemő 4-5 hónapos kora között már tud segítséggel ülni, akár a segítségeddel vagy akár a kezére támaszkodva, de ez babánként változik. Ebben a korban a legtöbb csecsemő feje kissé vagy már egyáltalán nem esik hátrafelé, amikor a felsőtestét ülő helyzetbe teszi. 

A 4. hónaptól kezdve (vagy amikor már jól tartja a fejét, és úgy tűnik, hogy érdeklődik és készen áll), a babát felemelheted, hogy megtámasztva üljön, és ezzel adva egy csodálatos új nézőpontot az őt körülvevő világra.

Segítsd a baba nyak- és fejkontrolljának fejlődését azzal, hogy játékosan kézzel segíted, hogy leüljön. Ha a baba a hátán fekszik (vagy esetleg a lábán), fogd meg a kezét, és óvatosan emeld fel, hogy leüljön. Néhány vicces arc és hang segít neki, hogy ebben a pozícióban maradjon.

mikortól ül a baba
Mikortól ül a baba?

Mikortól ül a baba magától?

A csecsemők körülbelül 6 hónapos korukban tudnak segítség nélkül ülve maradni, amikor a nyak, a felsőtest és a hátizmok már jobban kifejlődtek, de néha korábban vagy később is sikerül nekik. Mint más mozgásoknál, itt is széles skálán mozog az általános kialakulás.

A 7. hónapra néhány csecsemő már fel tud ülni fekvő helyzetből, ha a hasából felfelé nyomja magát, de a legtöbb kisbabának a 11. hónapig egy felnőttre van szüksége, aki felhúzza vagy ülő helyzetbe helyezi. 

Bárhogy is legyen, 7 hónapos korára a babának képesnek kell lennie arra, hogy támasz nélkül üljön. Ha ez a mérföldkő nem teljesül, érdemes felkeresni a gyerekorvost.

Hogyan tudom rávenni a babámat, hogy felüljön?

Amint jól tartja a fejét, többféleképpen is ösztönözheted a babádat arra, hogy felüljön: 

Emeld fel egy gyermekülésbe, babakocsiba vagy az öledbe. 

A babakocsiban való, megtámasztott ülés, miközben sétálsz a környéken, különösen jó módja annak, hogy a baba érdeklődését az ülés iránt fejleszd. Séta közben mutass rá az összes új dologra, amit felegyenesedve láthat, a kutyáktól és az autóktól kezdve a járókelőkig és a babakocsiban ülő többi babáig.

Adj neki valamit, amibe kapaszkodhat – és egy párnát mondjuk, ami megállítja az eséseket.

Minél több gyakorlatot szerez a baba abban, hogy segítséggel üljön, annál valószínűbb, hogy megpróbál majd egyedül, párna vagy a kezed nélkül is felülni. Az ingatag egyensúlyérzékének stabilizálása érdekében guríts neki egy labdát és játszatok fogócskát, miközben mindketten ültök, vagy fogd a kezét, és énekelj egy dalt, miközben finoman mozgatod a gyermekedet ritmusra.

Miközben ülni tanul, tegyél alá egy takarót vagy szőnyeget, hogy az tompítsa a bukdácsolást, és ülj a közelében, hogy el tudd kapni, ha esetleg hanyatt esik.

Használj játékokat ösztönzőként!

Próbálj meg egy játékot a baba lába elé tenni, miközben ül, és lehet, hogy a végén a kezére támaszkodik, miközben játszik vele. Egy játékot a lába teteje közelébe is helyezhetsz, hogy felkeltsd a figyelmét. Ezután emeld fel a játékot a szemmagasságába. Ülve is el fogja érni – és talán még arra is képes lesz, hogy egyedül ülve maradjon, miközben a kezében lévő játékkal játszik.

Ami miatt nem kell aggódni

Amíg sok lehetőséget adsz a babának, hogy gyakorolja az ülést, addig tudatni fogja veled, hogy mikor áll készen arra, hogy felüljön.

Ha a baba még támogatással is leborul vagy oldalra csúszik, akkor lehet, hogy még nem áll készen az ülésre, és később egyszerűen újra megpróbálhatod. Azok a csecsemők pedig, akik még csak most ülnek, könnyen elfáradhatnak – nyafogással, panaszkodással vagy lecsúszással fogja jelezni, ha elege van.

Ha az 5. hónap végére a kisgyermeked nem ül támaszkodva, az nem ad okot aggodalomra. Minden baba másképp és a saját tempójában fejlődik. 

Csak továbbra is kínálj neki sok lehetőséget a támaszos ülés gyakorlására, és sok bátorítást és figyelemelterelést, amíg a felegyenesedik, hogy használhassa és fejleszthesse a felsőtest izmait.

Mikortól ül a baba és mikortól kúszik?

A sok gyakorlás az egyenes ülésben (és a hasalás) segít a kisgyermeknek kifejleszteni a felsőtest erejét, amelyre szüksége lesz a kúszás megkezdéséhez – általában a 9 hónapos kor körül. Egyes csecsemők már 6 hónapos korukban elkezdenek kúszni, míg mások még várnak, sőt, néhányan teljesen kihagyják a kúszást. Ha megtanítod a babát felülni, az segíthet az első kúszómozgások elindításában. Sőt, a csecsemők gyakran az ülés megtanulásával „fedezik fel” a kúszást. Ha ülő helyzetben előrehajol, rájöhet, hogy a kezére és a karjára támaszkodhat, mielőtt előre-hátra hintázik, és végül centiről centire halad előre. Az ülés csak egy újabb (képletes) lépés a baba első lépései felé.

Ha érdeklnek további baba témájú posztjaink, akkor azokat itt találod meg.