Remek Anya

Anyának lenni jó!

Mosási tippek a ruhák vadonatúj kinézetének megőrzéséhez

A háztartási mosás véget nem érő munkának tűnhet. De ha jól végezzük, megakadályozza a ruhák zsugorodását, kifakulását és egyéb károsodását, így azok továbbra is jól néznek ki, illatoznak és érzik magukat. A megfelelő mosás ugyanis meghosszabbíthatja a ruhák élettartamát, és mosás után is vadonatújnak tűnnek. Szánj egy kis időt ezeknek a mosási tippeknek az áttekintésére, hogy a legtöbbet hozz ki minden ruhadarabból, és pénzt takaríts meg azzal, hogy ritkábban vásárolsz új ruhákat.

A közös mosodai szimbólumok megértése

Amikor megnézed a ruhák címkéjén található ápolási utasításokat, győződj meg róla, hogy tudd, mit jelentenek az egyes szimbólumok. Fontos, hogy kövesd a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegytisztításra vonatkozó utasításokat.

Ha nem tartod be ezeket az utasításokat, az károsíthatja a ruhák színét, vagy gyorsabban elhasználhatja a szálakat. A vízhőmérséklet és a ciklusinformációk lesznek a legfontosabb beállítások, amelyeket a ruhák mosása előtt át kell nézned.

Csoportosítsd a hasonló mosási utasítású ruhadarabokat. De eközben ne felejtsd el figyelembe venni ezeknek a ruhadaraboknak a színét, hogy biztos legyél benne, hogy nem keverednek egymásba.

Mosási tippek – Mosás előtt készítsd elő a szennyest!

Mielőtt a szennyest a mosógépbe teszed, fordítsd ki a szennyest. A ruhákon lévő szennyeződések többsége a testből származik. A ruhadarabok belseje nagyobb valószínűséggel tartalmazza a testzsírokat, így ez a módszer is segít abban, hogy a szennyes tisztább legyen. Ez segít abban is, hogy a ruhák jobban megtartsák a színüket.

Az összes zsebet is ellenőrizni kell, mielőtt a ruhákat a mosógépbe dobod. A gyerekek szeretik összegyűjteni a legfurcsább dolgokat, és a zsebeikbe gyömöszölni őket. Üríts ki mindent a zsebekből, hogy megelőzd a ruhák károsodását.

Bátorítsd a családtagokat, hogy minden ruhát fordítsanak ki, mielőtt a szennyeskosárba teszik. Ez segít abban, hogy gyorsabban elvégezd ezt a feladatot.

Használj hideg vizet, amikor csak lehetséges

Ha egy ruhadarabon nem találod az ápolási jeleket, a legjobb, ha egyszerűen csak hideg vízben mosod ki. Ez az egyik legjobb ruhamosási tippünk, mert így megőrzi az anyag színét és szépségét. A hideg víz segít abban, hogy a ruhanemű színtartó maradjon, kevésbé gyűrődjön és kevésbé zsugorodjon. Ez csökkenti a kopás mértékét, amit a szennyesed még sok mosás után is mutat.

Ráadásul a hideg víz használatával pénzt takaríthatsz meg azáltal, hogy minden egyes töltéssel csökkented az energiaköltséget.

A legtöbb anyagtípus hideg vízben mosható, kivéve a szintetikus anyagokat (pl. spandex, nejlon, poliészter és műselyem). Ezeket jobb meleg vízzel mosni. A hideg víz szintén nem ajánlott a büdös vagy erősen szennyezett ruhák mosásához.

Mosási tippek
Mosási tippek mindenkinek jól jönnek

Kerüld el a ruhákon való felhalmozódást

Ha a ruhákat nem a gép ajánlása szerint mosod ki, akkor a ruhák felhalmozódhatnak. A lerakódás nagyrészt gyakran a tiszta ruhákon maradó szennyeződés, mosószer és lágyítószer.

Gyakran a mosógép túltöltése, illetve a túl sok mosószer vagy lágyító használata okozza. Ezeket a következőképpen tudjuk elkerülni:

  • Nézd át a mosógép kézikönyvét, hogy megtudd, mennyi mosószert kell használnod. A túlzott használat maradványokat hagyhat a ruhákon.
  • Futtass le egy extra öblítési ciklust, hogy minden mosószert alaposan eltávolíts.
  • Ne adj mosószert és lágyítót egyszerre. Ehelyett az utolsó öblítési ciklus során adj hozzá textilpuhítót.
  • Kerüld el a mosógép túltöltését. Annak érdekében, hogy a mosógép megfelelően ki tudja öblíteni és tisztítani a ruhákat, csak ¾-ig töltsd tele.

Mosási tippek – Mindig levegőn szárítsd a ruháidat

Kétségtelen, hogy a szárítógép kiemelkedő kényelmet biztosít a mosási rutinhoz. Azonban valójában nem ez a legjobb a ruháknak. Annak érdekében, hogy a ruhák megőrizzék alakjukat és szerkezetüket, szárítsd őket levegőn.

A szárítógépek hővel gyorsítják fel a folyamatot. Ez a hő károsíthatja a ruhák rostjait, ami miatt azok összezsugorodnak vagy elveszítik alakjukat. Ez sokkal gyorsabban öregíti a ruhákat, mint a légszárítás. 

A hideg téli hónapokban a ruhákat először a legalacsonyabb hőfokozaton tedd a szárítóba, és utána szárítsd őket a szárítórn.

Ezek a mosási tippek még a gyermeked kedvenc inge esetében is segítenek abban, hogy a ruhák sok-sok mosási cikluson át úgy nézzenek ki, mintha újak lennének!