Remek Anya

Anyának lenni jó!

Nem alszik a baba? – Íme 11 ok és megoldás a kellemetlenségre

Alvás. Az otthonodban valószínűleg senki sem kap belőle sokat, különösen az első néhány hónapban, ha nem alszik a baba. És még annak ellenére is, ha a kicsi már átalussza az éjszakát, a baba alvási problémái időről időre felbukkan.

Röviden, az éjszakai zavarok kezelése gyakran egyszerűen az újdonsült szülőség része.

A legtöbb, a baba alvászavarával kapcsolatos problémát olyan átmeneti dolgok okozzák, mint a betegség, a fogzás, a fejlődési mérföldkövek vagy a rutin változásai. Ezért az alkalmi alvási zavarok miatt valószínűleg nem kell aggódni.

Mégis, a tartós alvásproblémák, amelyek megnehezítik a baba számára a szükséges pihenést, nagyobb probléma jelei lehetnek.

Néhány csecsemő, különösen az idősebbek, nehezen tudnak szakítani a megszokott és elvárt alvási szokásokkal. Például azzal, hogy lefekvéskor vagy az éjszaka közepén felébredve ringatják vagy etetik őket.  

Ezért hasznos, ha ismered a lehetséges okokat, amelyek miatt a baba nem alszik. Íme néhány a leggyakoribb babaalvási problémák közül az első év minden egyes szakaszában, és megoldások, amelyekkel segíthetsz nyugtalan csöppségednek, hogy kipihent legyen.

Nem alszik a baba? – Alvási problémák: 0-3 hónapos korig

Az újszülöttkori szakaszban a csecsemők még mindig a rendszeres alvási szokásokhoz alkalmazkodnak.

Az újszülöttek általában 14-17 órát alszanak egy 24 órás időszakban, és gyakran felébrednek etetésre nappal és éjszaka egyaránt.

Egy 1 és 2 hónapos gyermeknek körülbelül ugyanannyit kell aludnia, napi 14-17 órát, amelyből nyolc-kilenc óra éjszakai alvás és további hét-kilenc óra nappali alvás több alvás alatt. Egy 3 hónapos gyermeknek 14-16 óra alvásra van szüksége 24 óra alatt.

Még a sok szundikálás ellenére is úgy érezheted, hogy a baba nem alszik túl sokat. A nagyon fiatal csecsemők gyakran rövid, szunyókálásszerű szakaszokban alszanak, részben azért, mert olyan gyakran kell enniük.

Ha tehát úgy tűnik, hogy az édesborsó állandóan ide-oda ugrál a szundikálás és az ébrenlét között, nem kell megijedned. Ez most teljesen normális, és hamarosan változni fog.

Ennek ellenére vannak olyan kihívások, amelyek megnehezíthetik az újszülöttek alvását. Ebben a korban a két leggyakoribb probléma a következő:

Ellenállás a háton alvás ellen

Hogy néz ki: A baba nyűgös, vagy nem nyugszik meg, amikor a hátára fektetik aludni. A csecsemők valójában nagyobb biztonságban érzik magukat, ha a hasukon alszanak, de ez az alvási pozíció a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) sokkal gyakoribb előfordulásával függ össze. A szakértők tehát azt javasolják, hogy a babát mindig a hátára fektessük az alváshoz.

Hogyan oldjuk meg: Ha a baba egyszerűen nem hajlandó a hátára feküdni, beszélj a gyermekorvossal, aki ellenőrizheti, hogy van-e bármilyen fizikai magyarázat. Sokkal valószínűbb, hogy a baba egyszerűen csak nem érzi magát biztonságban a hátán. Ha ez a helyzet, van néhány trükk, amivel ösztönözheted a háton alvást, például ha bepólyázod a babát, és lefekvéskor cumit ad neki. Csak hagyja ki az alváspozicionálót, és tartsa magát a következetes rutinhoz. Végül a baba hozzá fog szokni a háton alváshoz.

A nappal és az éjszaka keveredése

Hogy néz ki: A baba egész nap alszik, de aztán egész éjjel fennmarad (ez nem egy nagy buli a számodra!).

Hogyan oldható meg: Van azonban néhány dolog, amivel segíthetsz a babának különbséget tenni a nappal és az éjszaka között, például a nappali alvást három órára korlátozni, és világosan megkülönböztetni a nappal és az éjszaka közötti különbséget (például sötétben tartani a babaszobát, amikor szundikál, és nem bekapcsolni a tévét az éjszakai etetések alatt).

Tippek a baba lefekvési rutinjának kialakításához

Nyugtalan alvás a gyakori késő esti etetések miatt

Hogy néz ki: A legtöbb 2-3 hónapos csecsemőnek, különösen a szoptatottaknak, még mindig szükségük van arra, hogy legalább egyszer vagy kétszer megtöltsék a pocakjukat az éjszaka folyamán. Az éjszakai táplálkozáshoz szükséges kétóránkénti ébredés viszont már jellemzően túl sok a jóból – és a legtöbb csecsemő számára nem is szükséges.

Mit kell tenni: Először is beszélj gyermeked orvosával arról, hogy milyen gyakran kellene a babának éjszakánként ennie. Ha engedélyt kapsz az éjszakai etetések csökkentésére, biztosítsd, hogy a baba napközben is eleget egyen, és két-három óránként kínálj neki egy adagot. Ezután dolgozz azon, hogy lassan meghosszabbítsd az éjszakai etetések közötti időt.

Nem alszik a baba? – Alvási problémák: 4-5 hónapos korban

4 hónapos korára a babának körülbelül 12-16 órát kell aludnia naponta, két vagy három, összesen három-hat órás nappali alvásra van szüksége, majd további kilenc-tizenegy órát éjszaka.

Hány órát kell aludnia egy 5 hónapos gyereknek? Manapság a 10-11 óra éjszakai alvás a norma. A babának napközben két-három alvásra is szüksége van.

Alvási regresszió

Hogy néz ki: A korábban álmos baba 4 hónapos korában már mindenre készen áll, csak arra nem, hogy lefeküdjön – még akkor is, ha már készen állsz a lefekvésre. Üdvözölünk az alvásregresszióban – egy teljesen normális megingás az alvásradaron, amelyet sok baba tapasztal 4 hónapos kor körül, majd gyakran újra 6 hónapos, 8-10 hónapos és 12 hónapos kor között (bár bármikor előfordulhat).

Miért történik ez éppen most? A 4 hónapos alvási regresszió jellemzően akkor jelentkezik, amikor a kisgyermeked elkezd igazán felfigyelni a körülötte lévő világra. A sok új, lenyűgöző dologgal, amivel játszhat és láthat, és az emberekkel, akikkel találkozhat, az élet ebben a szakaszban túlságosan szórakoztató ahhoz, hogy alvásra pazaroljuk az időt.

Nincs hivatalos módja az alvásregresszió „diagnosztizálásának” – de jó eséllyel felismered, ha éppen vele van dolga. Ha a baba kezdett kialakítani egy olyan mintát, hogy kiszámíthatóan hosszabb ideig alszik, de hirtelen küzd az alvás ellen, vagy sokkal gyakrabban ébred fel, akkor valószínűleg alvásregresszióval állunk szemben.

Hogyan oldható meg: Maradj meg a baba lefekvési rutinjánál – fürdetés, etetés, mese, altatódalok és az ölelés. Győződj meg arról is, hogy a baba napközben eleget alszik, hogy pótolja az éjszakai alváskiesést, mivel egy túlfáradt baba még nehezebben nyugszik meg éjszaka. Ne feledd azt sem, hogy az alvás visszafejlődése átmeneti. Amint a baba hozzászokik új fejlődési képességeihez, az alvási szokásoknak vissza kell térniük az alapszintre.

Változó alvási rutinok

Hogy néz ki: Ahogy a csecsemők idősebbek lesznek, egyre kevesebbet alszanak. Ha úgy tűnik, hogy a baba örül a változó napirendnek, és jól alszik éjszaka, fogadjuk el ezt a mérföldkövet, és folytassuk tovább. Ha azonban a kicsi kevesebbet szundikál, de többet nyafog, vagy nehezen fekszik le este, akkor lehet, hogy túlfáradt, és szüksége van egy kis bátorításra a szundikáláshoz.

Hogyan oldható meg: Próbálkozzunk egy rövidített lefekvési rutinnal minden alvás előtt (egy kis csendes zene, masszázs vagy mesélés), és legyünk türelmesek – lehet, hogy egyszerűen hosszabb időbe telik neki, mire megszokja a rutint, de el fog jutni odáig.

nem alszik a baba
Fontos, hogy a baba eleget aludjon a megfelelő fejlődéshez

Nem alszik a baba? – Alvási problémák: 6 hónapos kortól

Manapság a baba alvási szokásai valószínűleg teljesen másképp néznek ki, mint néhány hónappal ezelőtt.

6 hónapos korában a babának 10-11 órát kell aludnia éjszaka, és két-három alvást kell tartania napközben.

9 hónapos korára elkezd egy kicsit tovább aludni éjszaka – körülbelül 10-12 órát -, és napközben csak kétszer alszik. 12 hónapos kora körül a baba jeleit mutathatja annak, hogy készen áll arra, hogy csak egy hosszú déli alvásra álljon át (bár a legtöbb baba esetében ez 14-16 hónapos kora körül következik be).

Ráadásul a 6 hónapos és annál idősebb csecsemők teljesen képesek átaludni az éjszakát. Mégis rengeteg olyan dolog van, ami megzavarhatja az alvásidejüket.

Nem alszik el önállóan

Hogy néz ki: Szinte mindenki felébred néhányszor az éjszaka folyamán – felnőttek és csecsemők egyaránt. Az egész életen át tartó jó alvási szokások attól függnek, hogy tudjuk-e, hogyan aludjunk el egyedül lefekvéskor és éjszaka. Ezt a készséget a csecsemőknek is meg kell tanulniuk. Ha 6 hónapos gyermekedet még mindig etetni vagy ringatni kell, hogy elaludjon, érdemes megfontolni az alvástréninget (más néven alvástanítás vagy önnyugtató tréning).

Hogyan oldható meg: Kezdd a lefekvési rutin átalakításával. Ha a baba az elalváshoz cumisüvegre vagy mellre van utalva, kezdd el az utolsó etetést jó 30 perccel a szokásos lefekvés vagy alvásidő előttre időzíteni. Ezután, amikor már álmos, de még nem alszik, tedd meg a lépést, és helyezd be a kiságyába. Persze, először nyűgös lesz, de adj neki egy esélyt. Amint megtanulja, hogy megnyugtassa magát – esetleg a hüvelykujját vagy a cumiját szopogatva (ártalmatlan, hasznos szokások a babák számára) -, többé nem lesz szüksége rád lefekvéskor.

Amíg a kisbabád képes magától elaludni, nyugodtan bemehetsz hozzá, ha éjszaka felébred. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kell venned vagy szoptatnod kell. Ha már elsajátította a saját maga megnyugtatásának művészetét, a hangod és egy gyengéd simogatás elég lesz ahhoz, hogy újra álomba merüljön.

Az, hogy hogyan kezeled az alvástréninget, csak rajtad múlik. Hagyd a 6 hónapos (vagy akár az 5 hónapos) gyermeked kicsit sírni, mielőtt bemennél hozzá (vagy akár meg is várhatod míg kisírja magát). Itt van, hogy miért: 6 hónapos korukra a babák már jól tudják, hogy a sírás gyakran azt eredményezi, hogy felemelik őket, ringatják, etetik őket, vagy esetleg mindhármat. De amint megértik, hogy anya és apa nem veszi be, amit eladnak, a legtöbbjük abbahagyja a sírást és kipiheni magát. Általában ez három-négy éjszaka után bekövetkezik.

Ajánlás

Ne feledd, hogy az szakemberek azt ajánlják, hogy legalább hat hónapig, de lehet, hogy egy évig aludj a babával egy szobában (de ne egy ágyban). Ha ezzel a problémával akkor találkozol, amikor még közös szobában alszotok, az alvásgyakorlás alapgondolata ugyanaz marad. Az alvásgyakorlat végén mondj jó éjszakát, és gondold is komolyan – még akkor is, ha tiltakozást és sírást hallasz, amikor elhagyod a szobát.

Ha a baba felébred az éjszaka folyamán, amikor a közös szobában alszotok, nyugtasd meg a kicsit, hogy minden rendben van. Azonban legyen egy terved arra vonatkozóan, hogyan (és milyen gyakran) fogsz reagálni a sírására.

Még nincs terved? Sokféle alvástanítási stratégia létezik, ezért döntsd el, hogy szerinted mi működhet a legjobban, és adj neki egy esélyt, hogy működjön.

Nyugtalan alvás a gyakori késő esti etetések miatt (ismét)

Hogy néz ki: Mire sok baba 6 hónapos lesz, már nincs szükségük az éjszakai etetésre. Ha tehát a baba nem alszik el szoptatás és ringatás nélkül, vagy még mindig többször felkel az éjszaka folyamán, és nem alszik vissza ugyanezek nélkül, akkor lehet, hogy már rájött, hogy a sírás gyakran azzal jár, hogy felveszik, ringatják és megetetik – ez elég jó motiváció arra, hogy tovább sírjon. (Beszélj a gyermek orovosával, mielőtt megszakítanád az éjszakai etetést).

Mit kell tenni: Az etetés jó megoldás lehet, de az is, ha épp valamilyen alvástanítási stratégiát alkalmazol. Akárhogy is, a kicsinek segítségre van szüksége ahhoz, hogy megtanulja, hogyan kell magát megnyugtatni, hogy magától vissza tudjon aludni.

Korai ébredés

Hogy néz ki: A baba korán felébred – és ébren is marad, néha már hajnalban.

Mit kell tenni: Ha a baba már legalább 6 hónapos, van néhány taktika, amivel ráveheted, hogy később aludjon. Például a szundikálási időbeosztás módosítása, különböző lefekvési időkkel való kísérletezés, és a szobája fény- és hangszigetelté tétele.

A fogzási fájdalom ébren tartja a babát

Hogy néz ki: Ha a baba napközben a fogzás jeleit mutatja – mint például nyáladzás, harapdálás, nyűgösség és ingerlékenység -, a fogzási fájdalom éjszaka is felébresztheti. Ne feledd, hogy a fogzáshoz kapcsolódó alvási problémák szinte bármikor elkezdődhetnek az első év során. Egyes babáknak 6 hónapos korukban jön meg az első foguk, és a fogzási fájdalom már 3-4 hónapos korban elkezdődik. Más babák azonban az első születésnapjukig fogatlanok maradnak.

Hogyan oldható meg: Próbáld meg elkerülni, hogy felkapd a babát. Ehelyett kínálj neki egy fogzási gyűrűt, néhány gyengéd szót és simogatást, esetleg egy altatódalt. Lehet, hogy magától megnyugszik, bár lehet, hogy ehhez el kell hagynod a szobát. Ha az érzékeny íny éjszakáról éjszakára nagyon fájdalmasnak tűnik neki, kérdezd meg a gyermek orvosát. Arról, hogy a 2 hónapos és idősebb csecsemőknek lefekvés előtt kínálhatsz-e egy kis paracetamolt, 6 hónapos és idősebb csecsemőknek pedig baba ibuprofent.

Nem alszik a baba? – Alvási problémák bármely életkorban

Egyes alvásproblémák a baba első évében (és jóval azon túl is) bármikor előfordulhatnak. Két nagy ilyen problémával találkozhatsz:

A rutin megzavarása

Hogy néz ki: Nem kell sok ahhoz, hogy a baba alvási rutinja a feje tetejére álljon. Egy megfázás vagy egy fülgyulladás pusztítást végezhet az alvási szokásokban. Akárcsak az olyan érzelmi kihívások, mint például az anyuka visszatérése a munkába vagy az új bébiszitterhez való hozzászokás.

Az utazás egy másik biztos alvásprogram-zavaró tényező, és a nagyobb mérföldkövek – mint például a kúszás vagy a járni tanulás – szintén megzavarhatják átmenetileg az alvást.

Hogyan oldható meg: Bár a változó alvási rutinnal rendelkező babák kicsit nyűgösebbek lehetnek, az átmenetek során. Azonban engedned kell a babádnak egy kis időt az alvás terén. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy megnyugtasd a kicsit a menetrendjében bekövetkező zavarok miatt.

Ezután próbálj meg minél hamarabb visszatérni a megszokott kerékvágásba. Kövesd ugyanazt a megnyugtató lefekvés előtti rutint a szokásos sorrendben (fürdetés, majd etetés, majd mese és így tovább).

Nem alszik a baba 2
A baba könnyeben el tud vissza tud aludni és megnyugtatni magát, ha van mellette egy kedves barát

Nehezen nyugszik meg és alszik el – még akkor is, ha nagyon fáradtnak tűnik

Hogy néz ki: Mi történik, ha a babák nem alszanak eleget? Túlfáradttá válhatnak – ilyenkor kimerültek és rosszkedvűek, de túlságosan fel vannak pörögve ahhoz, hogy pihenjenek.

Ez egy klasszikus esete annak, hogy mi történhet, ha a babák nem alszanak eleget. A baba nyűgös és egyéb jeleit mutatja annak, hogy már nagyon készen áll a szundikálásra vagy lefekvésre. Mégsem hajlandó elaludni.

A fiatalabb csecsemők ellenállhatnak az olyan nyugtatóknak, amelyek általában segítenek nekik elaludni, mint a ringatás vagy az etetés. Az 5-6 hónaposnál idősebb csecsemők pedig, akik képesek önállóan elaludni, nehezen szundikálnak el, amikor beteszik őket a kiságyukba. Ők felébrednek és általában nehezen alszanak vissza. 

Hogyan oldható meg: Tedd le a babát szundikálni vagy lefeküdni, amikor fáradt, de nem túl fáradt. Amikor elkezdi észrevenni a pihenés szükségességének jeleit, mint például a szeme dörzsölése, ásítás, elfordítja a tekintetét vagy sokat nyafog, ez a jel, hogy be kell vinnie a kiságyába vagy a mózeskosárba.

Állj ellen a késztetésnek, hogy későig fenttarsd – ugyanis nagy az esélye, hogy ez túlfáradtsághoz vezet, és végső soron megnehezíti az elalvást.

Arra is ügyelj, hogy a naplózd az összes szükséges alvásórát. Ha például nagyon korán felébred a nap utolsó alvásából, fontold meg, hogy egy kicsit korábban lefekteted, hogy pótolja a kiesett alvást. Ha nehéz éjszakája van, vagy reggel nagyon korán ébred, aznap több alvásidőt adj neki.

Nem alszik a baba? – Alvási problémák betegség után

A torokfájás vagy torokkaparás, a torokdugulás és a láz mind megnehezítheti a csecsemők (és a felnőttek!) számára a nyugodt alvást.

Természetesen mindent meg akarsz tenni, hogy megnyugtasd a kicsikédet, és segítsd őt a szükséges pihenésben, akár azt jelenti, hogy beugrasz egy adag lázcsillapító gyógyszerért. Persze ezt csak akkor, ha a gyermekorvosod azt mondja, hogy ez rendben van (vagy csecsemő paracetamol a legalább 2 hónapos csecsemőknek, vagy csecsemő ibuprofen a legalább 6 hónapos csecsemőknek), vagy egy gyors szoptatás, vagy felegyenesedve tartod, amíg alszik, hogy enyhítsd a kellemetlenséget.

De néha, különösen, ha az ébredések több egymást követő éjszakán is előfordulnak, előfordulhat, hogy a baba hozzászokik az éjféli látogatásokhoz, az öleléshez és még az etetésekhez is. Ez pedig potenciálisan alvásproblémákhoz vezethet, még akkor is, ha már jobban érzi magát.

Hogy néz ki: A baba általában jó alvási szokásai megzavarodtak, amikor beteg volt, de most, hogy újra egészséges, még mindig felébred, és sírni kezd éjszaka.

Hogyan oldható meg: Ha a baba napközben visszanyerte egészséges, pezsgő önmagát, ideje visszatérni az éjszakai alvási szokásokhoz. Lehet, hogy eltarthat néhány éjszakáig, mire visszaszokik a megszokott rutinra, ezért tarts ki. Minél következetesebb vagy, annál hamarabb fogja megérteni, hogy az éjszaka az alvásé, nem pedig a közös lógásé.

Az alvás terén tapasztalható zökkenők a csecsemőkor gyakori, sőt normális részei. A jó hír az, hogy általában megoldhatóak.

És még ha nem is tudsz sokat tenni azért, hogy helyrehozd őket (mint például egy újszülött, aki összekeveri a nappalokat és az éjszakákat), vigasztaljon a tudat, hogy ezek csak átmeneti dolgok. Ahogy a baba növekszik és változik, úgy fog az alvása is.

Ha kíváncsi vagy további terheséggel kapcsolatos bejegyzésekre vagy a születés utáni baba nevelést érintő cikkekre, akkor kattints.