Remek Anya

Anyának lenni jó!

Pavor nocturnus a gyermeknél, vagy csak rosszat álmodott?

Az éjszaka folyamán arra leszünk figyelmesek, hogy gyermekünk hirtelen felegyenesedett helyzetben ül. Semmi sem nyugtatja meg, motyog vagy akár tágra nyílt szemmel sikít – de nincs teljesen ébren. Az úgynevezett pavor nocturnus egy alvászavar. A gyermek valamilyen szürke zónában van, és megreked az alvás és az ébrenlét között. Nem érzékeli azt, hogy ott vagyunk és a jelnelétünkkel sincs tisztában.

A gyerekeknél nagyon gyakran előfordul a pavor nocturnus, de ne aggódj, bármilyen ijesztőnek is tűnik, még mindig ártalmatlan. Ennek ellenére alvászavarokhoz vezethet. Különösen érintettek a két és hat év közötti gyermekek. A pavor nocturnus rohamok az éjszaka első harmadában jelentkeznek, legtöbbször egy-négy órával az elalvás után. A roham időtartama két perc és körülbelül 40 perc között változik. Amikor a roham elmúlt, a gyermek visszaalszik anélkül, hogy emlékezne a rohamra.

Pavoros tünetek

A pavor nocturnus legtöbbször nyöszörgéssel vagy zihálással kezdődik, amelyet gyakran erős sírás és sikoltozás kísér. Ezt kifejezett nyugtalanság, intenzív izzadás és tájékozódási zavar követi. A gyermek az intenzív félelem minden jelét mutatja. Az érintett gyermekek gyakran szenvednek enuresisben (ágybavizelés). Ebben a fázisban a legtöbb gyermek nem engedi, hogy bárki megérintse, és a szülőknek sem sikerül megnyugtatniuk. A pavor nocturnus ugyanolyan hirtelen abbamarad, mint ahogyan elkezdődött. A gyermek megnyugszik és újra elalszik. A gyermek másnap reggel már nem emlékszik rá. A rohamok gyakorisága eltérő – hetente néhányszor, nagyobb időközönként vagy egyáltalán csak egyszer, minden lehetséges.

Pavor nocturnus
Próbáljuk megnyugtatni a felzaklatott gyermeket

Pavor nocturnus vagy rémálom?

A pavor nocturnusszal ellentétben a gyermek valóban felébred, ha rémálma van. Ráadásul képes emlékezni a rémálomra és beszélni fog róla. Ilyenkor fontos, hogy megnyugtassuk, vagy akár aludjunk is vele. A pavor nocturnus és a rémálom közötti különbségtétel legegyszerűbb módja, ha megkérdezzük gyermekünket másnap, hogy mire emlékszik az éjszakából. Rémálom esetében a lelkivilága fel van kavarodva mert rosszat álmodott. Ha nem emlékszik, akkor pavoros rohama volt az éjszaka folyamán.

Pavor nocturnus okai

Valójában nincsenek igazi ellenintézkedések, mivel a pavor nocturnus valódi oka még ismeretlen. Lehetséges okok lehetnek a rendszertelen alvási rutin vagy az alváshiány, a napközbeni stressz vagy a fáradtság. Abban az esetben, ha a rohamok gyakran előfordulnak, tanácsos orvoshoz fordulni.

Tanácsok a pavoros gyermek megnyugatásához

Próbáld megnyugtatni a gyermeked akkor is, ha nem reagál, illetve ha elutasítja a közeledést. Fontos tudni, hogy a helyzet jelenségei ártalmatlanok, és semmi baja nem lesz. Beszélj egyszerű mondatokban, megnyugtató hangon, és próbálj meg közeledni felé. Gyakran előfordul, hogy a pavoros roham alatt szenvedő gyermekek önkéntelenül kibotorkálnak az ágyból. Amíg nem áll fenn a sérülés veszélye, ne próbáljd meg felébreszteni. Ha megpróbálod átölelni előfordulhat, hogy a roham vadabbá válik.