Remek Anya

Anyának lenni jó!

Hogyan válasszunk pelenkát a baba számára?

Annak kiválasztása, hogy melyik pelenkát fogja a babád használni attól függ, hogy mi fontos neked és a családodnak. Gyermeked életének első néhány évében rengeteg pelenkát fogsz cserélni – valószínűleg körülbelül 6000-et! Ezért számos dolgot kell figyelembe venned a pelenka kiválasztásánál, például a költségeket, a kényelmet és a környezettudatosságot.

Különböző típusú pelenkák

Többféle pelenka létezik – egyesek újrafelhasználhatóak, mások eldobhatóak.

Újrafelhasználható pelenka

 • Ruhanégyzetek – ezeket összehajtogatjuk és tűkkel vagy kapcsokkal rögzítjük, és a legjobban egy jó minőségű vízálló huzattal működnek. Jól illeszkednek, és folyadékot felszívó anyagból készülnek, általában pamutból (frottír, flanel), de kenderből, bambuszból vagy keverékből is. A mosószertől egyes szövetpelenkák idővel megkeményednek, ezért jobb, ha gyapjúkeveréket használunk.
 • „All-in-one” pelenkák – ezeknek a külső rétegén vagy a külső réteg közelében van egy vízálló réteg. Ugyanolyan könnyen használhatóak, mint az eldobható pelenkák, de sokkal olcsóbbak. Nincs szükségük hosszas áztatásra vagy fehérítésre, és tépőzárral, klipszekkel vagy patentokkal rögzíthetők.
 • „All-in-two” vagy két részre szedhető pelenkák – ezek a szövetpelenkák szivárgásmentes héjjal és egy vagy több nedvszívó réteggel rendelkeznek, amelyeket mosáshoz szét kell szedni. Gyorsabban száradnak, mint az all-in-one pelenkák.
 • Zsebpelenkák – ezeknek a pelenkáknak vízálló, illesztett külső héja van, három oldalt egy réteggel a héjhoz varrva és az egyik végén nyitott. A nedvszívó betéteket a héj és a réteg közé helyezik, hogy felszívják a folyadékot. A nedvszívó képesség szintje különböző anyagokból készült betétekkel állítható.

Eldobható pelenka

 • Egyszer használatos pelenkák – általában egy műanyag külső rétegből, egy szuperabszorbens vegyszerrétegből és egy belső bélésből állnak. Különböző csomagméretekben kaphatók, és különböző korosztályok számára készülnek.
 • Biológiailag lebomló eldobható pelenkák – ezek nem vegyi felszívódási módszert alkalmaznak. Amikor kidobod őket, idővel teljesen lebomlanak a hulladéklerakóban. Különböző anyagokból készülnek, például bambuszból, szövetekből és papírpépből. Ezek a pelenkák jobbak a környezet számára, de gyakran drágábbak, mint a nem biológiailag lebomló eldobható pelenkák.
pelenka
A pelenka kiválasztása során sok mindent kell mérlegelni

Költség és kényelem

Amikor mérlegeled az eldobható és az újrahasználható pelenkák előnyeit és hátrányait, érdemes elgondolkodnod az alábbi kérdéseken:

 • Mi a helyzet a pénzügyi költségekkel? A textilpelenkák eleve többe kerülnek, de hosszú távon általában olcsóbbak. Előfordulhat, hogy a pelenkázás ideje alatt váltogatni fogod a típusokat, ezért érdemes megnézni a költségeket. Az újrahasználható és az eldobható pelenkák közötti költségkülönbségekről saját magad is készíthetsz pénzügyi lebontást – számold ki, hogy hány eldobható pelenka van a csomagban, és hány pelenkát használsz el a baba naponta. Ebből kiderül, hogy mennyit költesz az eldobható pelenkákra.
 • Ahelyett, hogy eldobnád a pelenkákat, inkább ki akarnád majd mosni őket? Például mérlegelheted a mosással töltött időt a szemetesben lévő szennyezett pelenkák szagával szemben.
 • Mi a helyzet akkor, amikor úton vagytok? Az újrahasználható vagy az eldobható pelenkákat találod majd kényelmesebbnek?
 • Milyen típusú pelenka teljesít a legjobban? Valamelyik típus valószínűleg kevesebb szivárgást vagy kevesebb napi cserét eredményez? Az újrahasználható pelenkákat például gyakrabban kell cserélni, mint a nagy nedvszívó képességű eldobható pelenkákat.
 • Milyen környezeti költségek merülnek fel? Fontosak neked a környezetbarát lehetőségek?

Nem kell feltétlenül 1 pelenkatípust választanod egy másik helyett – például dönthetsz úgy is, hogy otthon újrahasználható pelenkát, kint pedig eldobható pelenkát használsz.

Ha pedig szeretnél további baba témájuk cikkeket olvasni, akkor itt megtalálod őket.