Remek Anya

Anyának lenni jó!

Preeklampszia – Tünetek és kezelés

A preeklampszia egy olyan súlyos állapot, amely a terhes nőket érintheti. Magas vérnyomás és a szervek, például a máj és a vesék károsodása jellemzi. A preeklampszia általában a terhesség 20. hete után alakul ki, és kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet mind az anya, mind a baba számára.

A preeklampszia okai

A preeklampszia pontos okai ismeretlenek, de feltételezhetően a méhlepényt ellátó erek problémáival függ össze. A preeklampszia kockázatát növelő egyéb tényezők közé tartoznak:

 • Életkor: A 35 év feletti nőknél nagyobb az állapot kialakulásának kockázata.
 • Elhízás: Azok a nők, akik a terhesség előtt túlsúlyosak vagy elhízottak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 • Első terhesség: Az első alkalommal terhes nőknél nagyobb a kockázat.
 • Családi előzmények: Azok a nők, akiknek a családjában előfordult preeklampszia, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 • Többszörös terhesség: Az ikreket vagy hármas ikreket hordozó nőknél nagyobb a kockázat.
 • Krónikus magas vérnyomás: A terhesség előtt magas vérnyomással rendelkező nőknél szintén nagyobb a kockázat.
 • Cukorbetegség: A cukorbeteg nőknél nagyobb a kockázata a kialakulásának.

Az állapot megelőzése

Sajnos nincs biztos módszer a preeklampszia megelőzésére. Vannak azonban olyan lépések, amelyeket a terhes nők megtehetnek, hogy csökkentsék az állapot kialakulásának kockázatát, többek között:

 • Vegyél részt rendszeresen a terhesgondozáson: A rendszeres terhesgondozás segíthet a preeklampszia korai felismerésében és a szövődmények megelőzésében.
  Tartsd meg az egészséges testsúlyt: A nőknek törekedniük kell arra, hogy a terhesség előtt elérjék az egészséges testsúlyt és a terhesség alatt egyenletes ütemben hízzanak.
  Maradj aktív: A nőknek a terhességük alatt az orvosuk jóváhagyásával mérsékelt fizikai aktivitást kell végezniük.
  Táplálkozz kiegyensúlyozottan: A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend segíthet csökkenteni a kockázatot.
  Kezeld a krónikus állapotokat: Az olyan krónikus betegségekben szenvedő nőknek, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség, szorosan együtt kell működniük a kezelőorvosukkal a megfelelő állapotkövetés miatt.
preeklampszia
A preeklampszia tüneteit kezelni kell az egészséges terhesség érdekében

Mi a teendő preeklampszia esetén?

Ha preeklampsziát diagnosztizálnak, a kezelés az állapot súlyosságától és a terhesség előrehaladottságától függ. Bizonyos esetekben a preeklampszia ágynyugalommal és szoros megfigyeléssel kezelhető. Más esetekben kórházi kezelésre lehet szükség a vérnyomás szabályozásához és a rohamok megelőzéséhez.

Súlyos esetekben szülés válhat szükségessé az anya és a baba védelme érdekében. A szülést akkor lehet megindítani, ha a baba életképes fejlődési szakaszban van. Ha a baba még nem életképes, az anyának gyógyszereket kell kapnia a vérnyomása csökkentésére és a rohamok megelőzésére, amíg a baba biztonságosan megszülethet.

Összefoglalva, a preeklampszia egy súlyos állapot, amely a terhesség során előfordulhat. Bár nincs biztos módszer a megelőzésére, a terhes nők tehetnek lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsék az állapot kialakulásának kockázatát, beleértve a rendszeres terhesgondozáson való részvételt, az egészséges testsúly fenntartását, az aktív életmódot, a kiegyensúlyozott táplálkozást és a krónikus betegségek kezelését. Ha preeklampsziát diagnosztizálnak, a kezelés az állapot súlyosságától és a terhesség előrehaladottságától függ.

Fontos, hogy azonnal orvoshoz fordulj, ha a preeklampszia tünetei jelentkeznek.