Remek Anya

Anyának lenni jó!

Rendszertelen menstruáció és teherbe esés

A rendszertelen menstruáció bosszantó és kellemetlen lehet, de szerencsére általában nincs miért aggódni. Mégis, mivel a szabálytalan menstruációs ciklusok esetenként hormonális egyensúlyhiányt jelezhetnek, vagy néha kissé megnehezíthetik a baba fogantatását, a szűrővizsgálatok során feltétlenül tájékoztasd az orvosodat a ciklusod szabálytalanságairól. 

Az orvosod diagnosztizálhatja az állapotodat, és felírhatja a megfelelő kezelést, hogy a menstruációd – és termékenységed – helyreálljon.

Mi a szabálytalan menstruáció?

Ha szabálytalan menstruációd van, akkor a tényleges menstruáció normálisnak tűnhet – a vérzés mennyisége és a vérzés napjainak száma hasonló a tipikus menstruációhoz -, de szokatlan időközönként (45 napnál hosszabb vagy 21 napnál rövidebb időközönként), kiszámíthatatlan időközönként vagy ezek kombinációjaként jelentkezik.

Mi okozza a szabálytalan menstruációt?

A menstruációs ciklus időnkénti szabálytalanságai leggyakrabban a stressz, az utazás, a túlzott testmozgás vagy a szokásos rutin más átmeneti változása miatt alakulnak ki.

A következetesen szabálytalan ciklusok hátterében gyakrabban állnak olyan tényezők, mint az étkezési zavar, fogyás vagy súlygyarapodás, túl magas vagy túl alacsony pajzsmirigyszint, vagy hormonális egyensúlyhiány (beleértve a fogamzásgátló tabletták, tapaszok vagy más előírt ösztrogén-kiegészítők elkezdésével, leállításával vagy kihagyásával kapcsolatosakat).

A krónikusan rendszertelen menstruáció leggyakoribb oka a policisztás ovárium szindróma (PCOS) nevű rendellenesség. És természetesen a kihagyott vagy rendellenes menstruáció oka lehet a terhesség is.

A kihagyott vagy szabálytalan menstruáció szintén a petefészek működésének károsodására utalhat.

Honnan tudod, hogy szabálytalan a menstruációd?

A menstruációs ciklusok nyomon követése (a menstruáció első napjának feljegyzése a naptárban vagy a menstruációs alkalmazásban néhány hónap alatt) segít megtudni, hogy a ciklusok valóban rendszertelenek-e, vagy csak egy kicsit rövidebbek (vagy hosszabbak), mint a tipikus 28-30 napos átlagos ciklus. A nyomon követés segíthet az orvosodnak abban is, hogy jobban meg tudja határozni, hogy szükséges-e a kezelés.

rendszertelen menstruáció és teherbe esés
A rendszertelen menstruáció megállapítása miatt érdemes naplót vezetni róla

Teherbe eshetsz, ha rendszertelen a menstruációd?

Igen. A rendszertelen menstruációs ciklusok nem mindig befolyásolják a termékenységet. Valójában rengeteg szabálytalan menstruációs ciklusú nő esik teherbe, és a terhességük is normális. Ha tehát azon tűnődsz, hogy a szabálytalan menstruáció meddőséget jelent-e, a válasz nem, de ez megnehezítheti a teherbeesést.

Ha a menstruációd rendszertelen, nehezebb eldönteni, hogy mikor próbálj meg teherbe esni. Általában a nők nyomon követik a ciklusukat, hogy meghatározzák, mikor történik az ovuláció.

De ha hónapokig nem vérzel, majd a menstruáció mindenféle felismerhető minta nélkül jelentkezik, vagy ha mindig rendszertelenül menstruálsz, akkor ez a fajta nyomon követés megbízhatatlanná válhat. Ehelyett az ovuláció egyéb jeleit kell figyelned, mivel a ciklus hossza nem fogja megmondani, hogy mikorra időzítsd a fogantatást.

A szabálytalan menstruációval kapcsolatban az az igazi aggodalom, hogy esetenként ez az állapot szabálytalan vagy hiányzó peteérést jelezhet. Ha pedig nincs peteérés, akkor nem eshetsz teherbe. Az ovulációs problémák a meddőségi esetek akár 30 százalékáért is felelősek. 

Ha az ovulációs probléma lehetősége fennáll, itt az ideje, hogy konzultálj az orvosoddal egy értékelésről, annak érdekében, hogy megtudd, szükséged lesz-e segítségre a teherbeeséshez, vagy vannak-e olyan mögöttes egészségügyi problémák, amelyekkel először foglalkozni kell.

Hogyan kezelik a szabálytalan menstruációt?

Ha a rendszertelen menstruáció krónikus és zavar téged, esetleg megnehezíti a fogamzást, beszélj az orvosoddal, hogy megtudd, van-e mód arra, hogy a menstruációt helyreállítsd. Ez magában foglalhatja a stressz-szint csökkentését (az extrém stressz kisiklathatja a ciklust) vagy az intenzív testmozgás visszaszorítását (ami szintén megakadályozhatja a peteérést és a rendszeres menstruációt).

Orvosod elvégezhet egy értékelést is a hormonszintek felmérésére, és esetleg ultrahangvizsgálatot is végezhet. Az orvos által felállított diagnózis és az te fogamzási (vagy nem fogamzási) céljaid alapján többféle kezelés áll rendelkezésre. Például javasolhatja a pajzsmirigy alapbetegségének kezelését vagy a menstruációs ciklusnak szabályozására irányuló terápiákat. 

Ha teherbe szeretnél esni, és szabálytalan ciklusod van, orvosod kiértékeli, és javasolhat termékenységi gyógyszert az ovuláció kiváltására, de ehhez teljes termékenységi vizsgálatot kell végezni, mielőtt bármelyik ilyen gyógyszert elkezdenéd. Biztos lehetsz benne, hogy ha szabálytalan a ciklusod, az nem jelenti azt, hogy nem leszel képes egészséges terhességre és babavárásra. Azonban még ha nem is próbálsz teherbe esni, fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy semmi sem marad ki, és hogy megértsd, mik a legjobb lehetőségek a számodra.