Remek Anya

Anyának lenni jó!

Sír a baba – Miért és mit tehetek érte?

A csecsemők sokféle okból sírnak. Néha nyilvánvaló, hogy éhesek, fáradtak vagy unatkoznak, máskor kevésbé egyértelmű, hogy mit akarnak. A csecsemők nem azért sírnak, hogy bosszantsanak téged, hanem csupán a szükségletüket az egyetlen általuk ismert módon tudják csak kommunikálni, de néha nehéz megmondani, miért sír a baba.

Miért sírnak a babák?

A kisbabák csak sírással tudnak kommunikálni. És különösen az élet első 3 hónapjában a sírás segít szoros kapcsolatot kialakítani a szülők és a baba között. A nagyon fiatal csecsemőknél gyakori a késő délutáni és esti néhány órás sírás.

A baba sírásának hangmagasságát és intenzitását a természet úgy tervezte, hogy gyorsan tudjunk rá reagálni. Ahogy nőnek az idő előrehaladtával, megtanulnak más módokat is, hogy kielégítsék a szükségleteiket. Legyél türelmes, amíg megtanulod, mit jelenthetnek a baba sírásai, és mire van szüksége.

A baba egyéni személyisége és temperamentuma befolyásolja a viselkedését. Bár minden csecsemő érzékeny, egyeseknek kicsit gyakrabban van szükségük nyugtatásra és vigasztalásra, mint másoknak.

sír a baba
Miért sír a baba? Néha nyilvánvaló, máskor azonban néha nehéz rájönni.

Változik-e a babám sírása, ahogy nő?

A csecsemő táplálása, életkora, környezete és temperamentuma mind hatással van a viselkedésére. Minden csecsemő sírási szokásai változnak, és néha nehéz kitalálni, hogy miért.

A csecsemők alvási és etetési szokásai is megváltoznak, amikor egy új fejlődési szakaszba lépnek. Ugyanez a helyzet, ha rosszul vannak, elkezdenek fogzani, vagy ha szeparációs szorongást tapasztalnak.

Az élet első 3 évében a csecsemők agyában kapcsolatok vagy pályák alakulnak ki, és következetes gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Ez sok energiát vesz el a szülőktől, akik gyakran fáradtnak és alváshiányosnak érzik magukat.

Ahogy a baba idősebb lesz, az alvási szokásai kiszámíthatóbbá válnak. Az újszülöttek minden 24 órából álló napból 14-17 órát alszanak. Ahogy fejlődnek, nappal kevesebb alvásra lesz szükségük, és éjszakánként pedig több folyamatos alvásra.

Melyek a sírás gyakori okai?

Néha nehéz lehet tudni, hogy miért sír a baba. De hasznos, ha ki tudunk zárni néhányat a sírás leggyakoribb okai közül, és megértjük, miért zaklatott a baba.

A következőket gondoljuk át a babával kapcsolatban, hogy rájöjjünk miért is sírhat pontosan:

 • kényelmetlenül érzi magát – próbáld meg kicserélni a pelenkáját, és ellenőrizd, hogy nincs-e túl meleg vagy hideg
 • éhes, fáradt vagy fáj a hasa – a túlfáradt babák gyakran hangosan sírnak, ha aludni szeretnének
 • ölelésre és megnyugtatásra van szüksége
 • nem érzi jól magát – néha a sírás az egyetlen nyilvánvaló jele annak, hogy a baba nincs jól

Mik a legjobb módszerek a síró baba megnyugtatására?

A legtöbb csecsemő szereti, ha felemelik és átölelik, amikor sír. A ringatás és simogatás segíthet nekik megnyugodni.

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők gyakran jól reagálnak a pólyázásra. Ez segíti őket abban, hogy biztonságban érezzék magukat, és támogatja a hosszabb alvási periódusokat. A kisbabák gyakran jobban kedvelik a karban tartást vagy a kézben tartást, amíg el nem sajátítják az önállóbb készségeket.

A csecsemők gyakran megnyugszanak a mozgástól, ezért segíthet, ha sétálni megyünk a babakocsival, vagy ha hordozókendőbe vagy hordozóba tesszük őket.

Egyes csecsemők különösen érzékenyek az olyan ingerekre, mint a zaj és a fények, és gyorsabban megnyugszanak egy sötét, csendes szobában. Mások inkább kedvelik a háttérzajokat, mint a teljesen csendes környezetet.

Gondolj a saját érzelmeidre, amikor a gyermeked sír. Sok szülő azt mondja, hogy a baba „felfogja”, mi történik a háztartásban, különösen, ha feszültség van. Próbálj meg odafigyelni, és arra összpontosítani, hogy nyugodt maradj, amikor a baba sír.

Tippek a baba megnyugtatásához

 • Miután ellenőrizted az alapvető dolgokat a babával kapcsolatban – tiszta, száraz, kényelmes és jóllakott -, gondold át, hogy nem csak arra van-e szüksége, hogy a közelében legyél. Gyakran előfordul, hogy a csecsemőknek nincs szükségük arra, hogy bármit is „megcsináljanak” értük, csak azt szeretnék, ha olyan emberek ölelnék őket, akikhez érzelmileg kötődnek
 • Tartsd magadhoz közel a babát, és gyengéden simogasd, ringasd. Használj megnyugtató beszédhangot, hogy tudja, ott vagy neki. Néha az egyetlen módja annak, hogy megnyugtasd a babát, ha addig öleled, amíg el nem alszik. Keresd fel a védőnőt, ha a babának mindig szüksége van arra, hogy átöleljük az elalváshoz
 • Sétálj egyet a szabadban, és változtass a környezetén – ez segíthet, mert eltereli a figyelmét
 • Próbáld meg különböző pozíciókban a karodban tartani. Éreztesd vele a bőröd érintését és közelségét.
 • Kínálj cumit a babának
 • Adj a babának egy meleg fürdőt, és utána masszírozd meg. Azonban legyél érzékeny a baba jelzéseire; egyes babák szeretik a fürdetést, mások pedig nem
 • Ha gyermeked cumisüvegből táplálod, lehet, hogy szüksége van egy kis plusz tejre, amit ilyenkor jobb anyai közelségből átadni, ezért jobb lehet ilyenkor a szoptatás
 • Ha a baba 3 hónaposnál fiatalabb, pólyázd be egy könnyű pamutpólyával
 • Tegyél be egy kis zenét, próbáld meg dúdolni, énekelni a dalt vagy olvasni a babának. A hangod is elég lehet ahhoz, hogy megnyugtasd őt.
 • Ha pedig szükséges add oda egy másik gondozónak a gyermeket addig, amíg tartasz egy kis szünetet megnyugtatásban

Az egészséges csecsemők rövid ideig tartó sírása nem okoz hosszú távú kárt. Ami fontos, hogy a szülők tegyenek meg mindent, amit tudnak, hogy nyugodt környezetet biztosítsanak a babának.

Mit tehetek, hogy elkerüljem a babám sírását?

Kövesd a rendszeres altatási rutint – ez segít a babának abban, hogy biztonságban érezze magát, és megtanulja, hogy itt az ideje aludni. A szelíd, kiszámítható nyugalmi időszak segít a babáknak átállni az aktív életből a nyugalomba. Tanuld meg a baba fáradtságjeleit, például az ásítást, a szemdörzsölést és a nyűgösséget, amelyek gyakori jelei annak, hogy aludnia kell.

Próbáld meg szétválasztani a baba etetési és nyugalmi idejét. Normális és nagyon gyakori, hogy a kisbabák akkor alszanak el, amikor etetik és ölelik őket. Az „alvási ablak” kihagyása túlfáradtsághoz vezethet, ami megnehezíti a megnyugvást a baba számára.

Győződj meg róla, hogy kényelmesen, melegen öltözött a baba és száraz pelenkát kapott. A legtöbb csecsemő számára a legjobb időpont a nyugalomra az etetés után van. Próbáld meg a kiságyába helyezni a babát, amikor még álmos, így nem a karjaidban fog elaludni.

Maradj velük, amíg el nem lazulnak és el nem alszanak. Támogasd a babát abban, hogy megtanuljon önállóan megnyugodni, anélkül, hogy mindig szüksége lenne a segítségére.

Hogyan vigyázzak magamra, ha sír a babám?

A szülői munka inkább maratonnak, mint sprintnek tűnhet, és fontos, hogy odafigyeljünk a saját igényeinkre. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen és egészségesen kell étkezni, jól kell hidratálni magunkat, a lehető legtöbbet kell pihenni és aludni, és tudni kell, mikor kell segítséget kérni. Fogadj el minden ésszerű támogatást a hozzátartozóktól!

Próbálj meg nyugodt maradni, még akkor is, ha a baba ideges. Végezz el néhány egyszerű tudatossági és mély légzés gyakorlatot.

Értsd meg, hogy néha nem fogod tudni, mit akar a babád. Próbálj meg nem úgy tekinteni a sírására, mint valami olyasmire, amit „meg kell oldani”, hanem tekintsd azt a kommunikáció elsődleges eszközének.

Mik a jelei annak, ha a babám rosszul van?

Vigye el a gyermeket az orvoshoz, ha:

 • 38⁰C-nál magasabb a testhőmérséklete
 • hányás vagy hasmenés vehető észre
 • légzési nehézségei vannak
 • kiütések, sápadt vagy kék bőr figyelhető meg
 • a táplálkozási szokások megváltoznak
 • kevesebb nedves vagy piszkos pelenka figyelhető meg

Ne félj orvoshoz vinni a babát, ha aggódik, vagy úgy érzi, hogy valami nincs rendben.

Mit ne tegyünk, ha a baba sír

Időnként stresszes és frusztráló lehet, ha a baba sír, különösen, ha nem tudod megnyugtatni.

Az a fontos, hogy soha:

 • ne rázd meg a babát – ez vérzést okozhat az agyában, ami agykárosodáshoz és akár halálhoz is vezethet
 • ne legyél dühös a babára, például ne emeld fel a hangod, ne csapkodj, vagy ne bánj vele durván

Ha úgy érzed, hogy a baba sírása túlterheli, tedd a kiságyába, és egy rövid időre menj át egy másik szobába. Térj vissza, amikor már teljes mértékben megnyugodtál. Figyelj a saját mentális egészségedre és keresd fel a háziorvost vagy a védőnőt, ha szorongsz vagy depressziósnak érzed magad.

Ilyen esetekben pedig próbálj meg segítséget kérni a közeli hozzátartozóktól.