Remek Anya

Anyának lenni jó!

Szemöldök tetoválás terhesség alatt – Biztonságos?

Bár a szemöldöktetoválás és a hasonló tartós sminkkezelések általában biztonságosak és nem invazívak, a súlyos mellékhatások esélye minimális, bizonyos esetekben mégsem jó ötlet. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a szemöldök tetoválás terhesség alatt erősen nem ajánlott. Ugyanez vonatkozik bármely más kozmetikai tetoválásra is.

A terhesség mellett ide tartozik még a szoptatási időszak is.

Jó, ha tudod, hogy az alábbi lehetséges következmények lehetnek, ha terhesség alatt alatt szeretnél szemöldök tetoválást csináltatni.

Mi a szemöldök tetoválás?

A szemöldök tetoválás annak tartós sminkelése, amely a hagyományos tetováláshoz hasonló, bár nem állandó, ezért kozmetikai tetoválásnak nevezik. Egy kis pengével végzik, amely sekély bemetszéseket ejt a bőrön a szemöldökszőrszálak alakjában. A karcolásokba pigment kerül, így azok valódi szőrszálaknak tűnnek. Az eredmény természetes megjelenésű szemöldök, amely általában 1,5-2 évig tart. Néhány javításra is szükség lehet idővel, hogy a kezelés eredménye friss maradjon.

szemöldök tetoválás terhesség alatt
A szemöldök tetoválás terhesség alatt nem ajánlott

Miért nem biztonságos a szemöldök tetoválás a terhesség alatt?

A következő problémák léphetnek fel a szemöldök tetoválás készíttetésével kapcsolatban:

1. Fertőzésveszély

Bár a szemöldök tartós sminkelésénél a bőr sérülése minimális, a fertőzés veszélye mindig fennáll. Ez vonatkozik a kevésbé súlyos bőrfertőzésekre és a súlyosabb vérfertőzésekre, mint például a HIV vagy a hepatitis B, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra.

A súlyos fertőzések kezelésére használt antibiotikumok szintén a várandósság alatt kerülendőek.

2. A hormonszintek befolyásolják a pigmentek színét

A művészek továbbá arról számolnak be, hogy a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások gyakran furcsa hatással vannak a tetoválás során beadott pigmentekre. Leginkább a színt befolyásolhatják, amely átváltozhat, amint a hormonok visszaállnak a normális szintre.

3. A duzzanat befolyásolja az alakot

Hasonló a helyzet a formát illetően is. A terhesség alatt a legtöbb nő testének különböző részein, így az arcon is, duzzanatot és némi súlygyarapodást tapasztal, így a terhesség alatt végzett smink tetoválás miatt szemöldök formája teljesen rosszul nézhet ki, ha minden visszatér a normális kerékvágásba.

Tehát a terhesség alatti szemöldök tetoválás valószínűleg rossz ívformát fog eredményezni.

4. A helyi érzéstelenítő nem biztonságos a terhes nők számára

Az eljárások során használt zsibbasztó krém egy epinefrin nevű vegyi anyagot tartalmaz. Ezt az összetevőt terhes nőknél nem szabad használni, mivel hatással lehet a szívre. Ritka esetekben fokozott szívverést, szívrendellenességeket és akár magzati tachikardiát is okozhat.

5. Lassú gyógyulás és intenzív vérzés

A terhes nők hormonszintjének változása befolyásolja a vérkeringést, ezért az eljárás során kiterjedt vérzés lehetséges. Ez a pigmentek egyenlőtlen leülepedéséhez és foltos, csúnya eredményhez vezethet.

A hormonszintek lassítják a bőr gyógyulását is, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás után egy ideig fertőzésveszélynek van kitéve, amíg a bőr teljesen össze nem záródik.

6. A pigmentek nem biztonságosak a magzat számára

Bár minden szakember tisztában van a minőségi pigmentek fontosságával, senki sem tudja garantálni, hogy a formula 100%-ban biztonságos a sérülékeny magzat számára. A sminktetoválás viszonylag új eljárás, és még nem készült elegendő tanulmány a terhesség alatti biztonságosságáról és a babára gyakorolt lehetséges hatásokról.

Biztonságos a szemöldök tetoválás készítése a szoptatás alatt?

A szemöldök tetoválás akkor addig nem jó ötlet, amíg nem hagytad abba a szoptatást. A pigmentekből származó fertőzések és esetleg nem biztonságos anyagok a szoptatással átkerülnek a babára, ezért jobb, ha vársz, még akkor is, ha szülés utáni hajhullással küzdesz.

Biztonságos a szemöldök tetoválás megújítása a terhesség alatt?

Nem!

A terhesség alatti szemöldök tetoválás megújítása nem biztonságosabb, mint az eredeti kezelés, mivel ugyanolyan kockázatokkal jár. Ha tehát a szemöldököd már elkezdett halványodni, vagy a terhességéről még azelőtt értesültél, hogy esélyed lett volna a 6-8 hetes kötelező frissítésre, akkor hagyd ki.

Használj sima sminket, amíg meg nem szülted a gyermeket és abba nem hagytad a szoptatást. Lehet, hogy kényelmetlen, de a baba egészsége és biztonsága a legfontosabb.

Biztonságos a szemöldök tetoválás, miközben megpróbálsz teherbe esni?

Nem!

Ha aktívan próbálsz teherbe esni, a legjobb, ha elhalasztod a sminktetoválás időpontját, mivel előfordulhat, hogy az első találkozót követő 6-8 hétben teherbe esel, és ki kell hagynod a a következő alkalmat.

Biztonságos a szemöldök tetoválás az IVF folyamat alatt?

Nem!

Ha az IVF (in vitro megtermékenyítés) bármelyik szakaszában vagy, a legjobb, ha elhalasztod a szemöldök tetoválásának időpontját. Gyakorlatilag nincs információ arról, hogy az IVF előkészítése során beadott hormonok hogyan befolyásolhatják a pigmenteket és azok megtartását.

Továbbá, ha a kezdeti beavatkozást követő 6-8 héten belül esel teherbe, akkor ki kell hagynod az utókezelést.

Mennyi idővel a szemöldök tetoválás után biztonságos a teherbe esés?

Miután megtörtént az utókezelés, és a bőröd teljesen begyógyult, nincs fertőzésveszély, így nyugodtan próbálkozhatsz a teherbeeséssel.

Szemöldök tetoválás terhesség alatt – A legfontosabb tudnivalók

A teljes biztonság érdekében az általános tanács az, hogy a terhesség és a szoptatási időszak alatt ne végeztess semmilyen beavatkozást.

A legtöbb szalon és művész üzletpolitikája szerint nem fogadnak terhes ügyfeleket. Tehát, ha esetleg olyan művészekkel találkoznál, akik igen, kérlek, olvasd el a fent felsorolt lehetséges kockázatokat és következményeket, majd döntsd el, hogy megéri-e az egész.