Remek Anya

Anyának lenni jó!

Szivárványbaba – Mit jelent ez a kifejezés?

A szivárványbaba a vetélés, csecsemővesztés, halvaszületés vagy újszülöttkori halál miatt elvesztett baba után született egészséges baba elnevezése.

A „szivárványbaba” elnevezés onnan ered, hogy a szivárvány egy vihar vagy egy sötét és viharos időszak után jelenik meg az égen. A kifejezés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a blogokon és a közösségi médiában, és a reményt és a gyógyulást szimbolizálja.

Azok számára, akik már átélték egy kisbaba elvesztését, a szivárványbaba születése a hatalmas öröm, az elmélkedés, a gyógyulás és a vegyes érzelmek időszaka.

A szivárványbabákat gyakran nevezik „csodababáknak”, mivel nagy hatással lehetnek a szülők gyógyulására egy veszteség után. A szivárványterhesség azonban erős szorongással, bűntudattal, sőt félelemmel is járhat.

A szivárványos születést gyakran kísérik ellentmondásos érzelmek: az elhunyt baba iránti tisztelet, az egészséges baba ünneplése – és a veszteség gyászolása, miközben az új életet ünnepeljük.

Az évente születő szivárványbabák pontos száma nem ismert, főként azért, mert a vetéléseket gyakran nem jelentik be.

Ha szivárványos babát vársz, íme néhány dolog, amit tapasztalhatsz.

Szivárványbaba és a vegyes érzelmek

A szivárványterhesség gyakran érzelmileg összetett, és a megkönnyebbülés, az izgalom és az ujjongás mellett a gyász és a bűntudat érzésével is jár.

Fontos, hogy az érzelmeket úgy dolgozd fel, hogy igénybe veszed partnered támogatását, konzultálsz szakemberekkel, és kapcsolatba lépsz másokkal, akik már átélték a veszteséget.

A csecsemő elvesztését átélt nőknél fokozottan fennáll a szülés utáni depresszió és szorongás kockázata. Ha ez az időszak nehéz, tanácsadónővel vagy mentálhigiénés szakemberrel együttműködve megkaphatod a szükséges segítséget és ellátást.

Várakozás… és szorongás

A szorongás gyakori érzés mindazok számára, akik szivárványos babával várandósak. Ez normális és érthető.

Érdemes lehet, hogy barátokhoz, családtagokhoz vagy egy támogató csoporthoz fordulj. Tanácsadóval vagy mentálhigiénés szakemberrel is dolgozhatsz a szorongás kezelésének módjain.

Hasznos lehet például a naplóírás, hogy lejegyezd az érzéseidet és érzelmeidet. Az öngondoskodás akkor is fontos, amikor szivárványos babával várandós vagy.

Ne feledd: A gyász kimerítő lehet, és még inkább az, ha várandós vagy. Kérj segítséget arra, amire csak szükséged van ebben az időszakban.

szivárványbaba
A szivárványbaba rengeteg örömet adhat

A szivárványbaba megfigyelése

Az orvos tájékoztatni fog arról, hogy milyen vizsgálatokat és megfigyeléseket tud felajánlani a terhességed alatt. A gondos megfigyelés segít abban, hogy szivárványbabája megfelelő időben szülessen. Egyes nőknek megnyugvást jelent, ha tudják, hogy a babájuk biztonságosan fejlődik.

A baba rúgásainak számolása az egyik módja annak, hogy otthon nyomon kövesd a baba egészségét. A rúgások számolása azért fontos, mert a harmadik trimeszterben bekövetkező változás gyakran a baj első jele.

A 28. hét körül kezdődően minden nap ugyanabban az időben számolhatod a baba rúgásait.

Értesítsd az orvosod, ha bármilyen változást észlelsz, vagy aggódsz a baba mozgása miatt.

Miért különlegesek a szivárványbabák

A szivárványbaba nagy örömet okoz egy nagyon nehéz időszak után, és a reményt és a gyógyulást szimbolizálja.

Az előző terhességed miatti szomorúság érzése normális. Lehet, hogy ezt a bánatot mindig magaddal viszed, de az is lehet, hogy nem – ne hagyd, hogy mások határozzák meg, hogyan gyászolj. Szánj időt a gyászra.

Még azután is, hogy biztonságosan megszülted a szivárványbabádat, megtalálhatod a módját annak, hogy emlékezz az elvesztett gyermekedre. Végül vigasztaló lehet, ha megosztod a történetedet a szivárványbabáddal, amikor idősebb lesz.

Az olyan családi tevékenységek, mint egy fa közös elültetése vagy egy sziklakert létrehozása, teret adhatnak a közös gyógyulás folytatásának.

Ahogy a szivárványbabád növekszik, mindenképpen oszd meg vele a történetedet. Tudasd velük, hogy milyen különlegesek számodra.