Remek Anya

Anyának lenni jó!

Szülés után dudor a hüvelyben – Ezek lehetnek az okok!

A ciszta egy zárt szövetzseb. Lehet levegővel, folyadékkal, gennyel vagy más anyaggal töltött. A hüvelyciszta a hüvely nyálkahártyáján vagy alatta keletkezik. A szülés után dudor keletkezhet a hüvelyben, mely kialakulásának oka többféle lehet.

Kialakulásának okai

A hüvelyi cisztáknak több típusa létezik.

  • A hüvelyi zárványciszták a leggyakoribbak. Ezek a hüvely falának a szülés során vagy műtét után bekövetkező sérülése miatt alakulhatnak ki.
  • A Gartner-csatorna ciszták a hüvely oldalfalain alakulnak ki. A Gartner-járat akkor van jelen, amikor a baba az anyaméhben fejlődik. Ez azonban leggyakrabban a születés után eltűnik. Ha a járat egyes részei megmaradnak, azok folyadékot gyűjthetnek, és a későbbiekben hüvelyfalcisztává alakulhatnak.
  • A Bartholin-ciszta vagy tályog akkor alakul ki, amikor folyadék vagy genny gyűlik fel, és csomót képez az egyik Bartholin-mirigyben. Ezek a mirigyek a hüvelynyílás mindkét oldalán találhatók.
  • Az endometriózis kis ciszták formájában jelenhet meg a hüvelyben. Ez ritkán fordul elő.
  • A hüvely jóindulatú daganatai ritkák. Leggyakrabban cisztákból állnak.
  • A hólyagsérv és végbélsérv a hüvely falában lévő, az alatta lévő húgyhólyagból vagy végbélből származó kidudorodások. Ez akkor történik, amikor a hüvelyt körülvevő izmok elgyengülnek, leggyakrabban szülés következtében. Ezek valójában nem ciszták, de úgy nézhetnek ki és úgy érezhetők, mint cisztás csomók a hüvelyben.

Tünetek

A legtöbb hüvelyi ciszta általában nem okoz tüneteket. Egyes esetekben egy puha csomó érezhető a hüvely falában vagy a hüvelyből kiállóan. A ciszták mérete a borsó nagyságútól a narancs nagyságúig terjed.

A Bartholin-ciszták azonban elfertőződhetnek, megduzzadhatnak és fájdalmasak lehetnek.

Néhány hüvelyi cisztában szenvedő nőnek kellemetlen érzései lehetnek szex közben, vagy gondot okozhat a tampon behelyezése.

A hólyagsérvben vagy végbélsérvben szenvedő nők kiálló dudort, kismedencei nyomást, illetve vizelési vagy székelési nehézségeket érezhetnek.

Vizsgálatok és tesztek

A fizikális vizsgálat elengedhetetlen annak megállapításához, hogy milyen típusú ciszta vagy dudor van jelen.

A kismedencei vizsgálat során a hüvelyfal tömege vagy kidudorodása látható. Szükség lehet biopsziára a hüvelyrák kizárásához, különösen, ha a dudor szilárdnak tűnik.

Ha a ciszta a húgyhólyag vagy a húgycső alatt helyezkedik el, röntgenfelvételre lehet szükség annak megállapítására, hogy a ciszta kiterjed-e ezekre a szervekre.

Kezelés

A ciszta méretének ellenőrzésére és az esetleges változások keresésére szolgáló rutinvizsgálatok jelenthetik az egyetlen szükséges kezelést.

A ciszták eltávolítására, lecsapolására szolgáló biopszia vagy kisebb műtétek általában egyszerűen elvégezhetők és megoldják a problémát.

A Bartholin mirigy cisztákat gyakran le kell üríteni. Néha antibiotikumokat is felírnak a kezelésükhöz.

Szülés után dudor a hüvelyben
A szülés után a dudor a hüvelyben lehet, hogy csak hólyagsérv, de feltétlenül meg kell vizsgáltatni

Kilátások

Az esetek többségében az eredmény jó. A ciszták gyakran kicsik maradnak, és nem igényelnek kezelést. Sebészi eltávolítás esetén a ciszták leggyakrabban nem térnek vissza.

A Bartholin-ciszták néha kiújulhatnak, és folyamatos kezelést igényelnek.

Lehetséges szövődmények

A legtöbb esetben maguk a ciszták nem járnak szövődményekkel. A műtéti eltávolítás a szövődmények kis kockázatával jár. A kockázat attól függ, hogy hol található a ciszta.

Mikor fordulj orvoshoz?

Beszélj a háziorvosoddal vagy nőgyógyászoddal abban az esetben, ha a hüvelyben csomót érzel, vagy az kiáll a hüvelyből. Fontos, hogy ha bármilyen cisztát vagy dudort észlelsz, feltétlenül beszélj velük.