Remek Anya

Anyának lenni jó!

Lehet teherbe esni a menstruáció alatt?

Ha a menstruációs ciklusodra, mint a születésszabályozás egyik formájára támaszkodsz, meglepődhetsz, ha megtudod, hogy a teherbe esés menstruáció alatt igenis lehetséges.

Persze, ez a hónap egyik legkevésbé termékeny időszaka, de bizonyos körülmények között előfordulhat a fogamzás.

Hogyan eshetsz teherbe a menstruációd alatt?

A terhesség esélye a menstruáció alatt alacsony, de nem nulla. Hogyan történhet meg tehát a teherbe esés menstruáció alatt?

Nézzük meg közelebbről! A peteéréskor a petefészek kibocsátja a petesejtet a petevezetékbe, ahol 24 órán át élhet a megtermékenyítésre várva, mielőtt a korai embrió megkezdi útját a méhbe. Eközben a méh nyálkahártyát épít arra az esetre, ha a növekvő embriónak kellene otthont adnia.

Ha a petesejt az ovuláció során találkozik a spermiummal, és beágyazódik a bélésbe, bingó – baba a fedélzeten. Ha nem, akkor a teste mind a bélés, mind a petesejt kilökődik és vérzés történik.

A legtöbb nő menstruációs ciklusa körülbelül 24-28 napig tart, a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig. Mivel a petesejt a peteérést követően 24 órán át képes életben maradni, a spermiumok pedig akár öt napig is élhetnek a nőben, egy nő a peteérés előtt öt nappal kezdődő és egy nappal azután végződő időszakban eshet teherbe.

Az ovuláció általában 14 nappal a következő ciklus első napja előtt következik be – ami 28 napos ciklus és egyhetes menstruáció esetén egy hetet hagy a menstruáció utolsó napja és az ovuláció első napja között.

De mi van akkor, ha a menstruáció utolsó napján szexelsz, és néhány nappal korábban van peteérésed? Még mindig lehetnek benned életképes spermiumok, és teherbe eshetsz.

Még egy 28 napos ciklusú nő esetében is hónapról hónapra változik az ovuláció napja. Emiatt az ingadozás miatt nem garantálható, hogy a menstruáció alatti szexből származó spermiumok a következő peteérésig elpusztulnak.

teherbe esés menstruáció alatt
A teherbe esés menstruáció alatt igenis bekövetkezhet.

Teherbe eshetsz a menstruációd alatt, ha szabálytalan a ciklusod?

Igen. Ha rendszertelen a menstruáció, nehezebb lehet megjósolni, hogy mikor lesz peteérésed – és ez véletlenül teherbe eshetsz, mivel nehezebb lehet elkerülni a szexet az adott időponthoz közel.

A teherbe esés menstruáció alatt az alábbi néhány szabálytalan menstruációs ciklustípus miatt történhet meg:

 • Rövid ciklusod van. Egyes nők ciklusa akár 21 napos is lehet, mégis van peteérésük, ami azt jelenti, hogy nincs annyi idő a menstruáció befejezése és a következő peteérés között. És mivel a spermiumok néhány napig is élhetnek a szaporodási csatornában, ha véletlenül a menstruációd alatt szexeltél, és két-három nappal később peteérésed volt a következő ciklus petesejtjével, az a petesejt találkozhatott életképes spermiummal. És tudod, hogy ez mit jelent.
 • A menstruációd hosszú ideig tart. Miközben a tested lassan levedli a méhnyálkahártyát, az óra ketyeg az ovulációig – és a következő petesejted már akkor megjelenik, amikor még mindig vérzel az előző havi (meg nem termékenyült) petesejtből. Tehát már újra termékeny vagy – ami azt jelenti, hogy a menstruációd alatt is teherbe eshetsz.
 • Áttöréses vérzésed, vagy pöttyös vérzésed van, amikor peteérésed van. Különösen, ha könnyű vagy rendszertelen menstruációd van, könnyen összetévesztheted ezt a vérzést egy valódi menstruációval – pedig akkor történik, amikor valójában a legtermékenyebb vagy, hiszen épp most volt peteérésed.

Néha azonban a rendszertelen menstruáció annak a jele lehet, hogy egyáltalán nincs peteérésed, ami a meddőség egyik oka. (Nem lehet teherbe esni, ha nincs peteérés.) Az áttöréses vérzés hormonális rendellenességek vagy a méhében lévő fizikai rendellenesség (például polipok, mióma vagy túl vastag nyálkahártya) jele is lehet, ezért ha továbbra is fennáll, akkor is beszélje erről az orvosoddal, ha nem próbálsz meg teherbe esni.

Ha szabálytalan a menstruációs ciklusod és gondjaid voltak a teherbeeséssel, beszélj az orvosoddal, aki esetleg további vizsgálatokat végezhet el.

Teherbe eshetsz közvetlenül a menstruációd előtt?

Nem lehetetlen, de valószínűtlen – különösen a rendszeres, 28 napos ciklusú nők esetében. Az ovuláció általában a 19. napra fejeződik be, vagyis másfél héttel a következő menstruáció kezdete előtt.

Ez azt jelenti, hogy a szabálytalan menstruációval rendelkező nőknél nehezebb megjósolni az ovulációt, ami azt jelenti, hogy a ciklus későbbi szakaszában is bekövetkezhet. Ráadásul még a rendszeres ciklusú nőknél is előfordulhat, hogy az ovuláció hónapról hónapra változik, különösen, ha stresszes vagy, utazol vagy megváltoztatod a szokásos napi rutinodat.

Teherbe eshetsz a menstruáció első napján?

Lehetséges – bár nem túl valószínű -, hogy a menstruáció első napján teherbe esse, különösen, ha rendszeres, 28 napos ciklusod van.

Ha azonban rendszertelen vagy rövidebb a menstruációs ciklusod, az ovuláció sokkal közelebb eshet a menstruáció első napjához, ami azt eredményezheti, hogy már az első napon teherbe esel.

Lehet teherbe esni közvetlenül a menstruáció után?

Igen, teherbe eshetsz közvetlenül a menstruáció után. Ennek valószínűsége azonban ismét attól függ, hogy mikor van peteérésed. A 28 napos, rendszeres ciklusú nőknél a peteérés általában a 14. napon kezdődik, ami hét nappal az egyhetes menstruáció vége után lenne.

Ha korán van peteérésed, vagy ha rövid a menstruációs ciklusod, illetve ha hosszú a menstruációs ciklusod, akkor a menstruáció és a peteérés közötti idő sokkal rövidebb lehet. Továbbá, mivel a spermiumok öt napig is megmaradhatnak, a csak egy-két nappal a menstruációd után közvetlenül történő szex is eredményezhet babát.

Terhes lehetsz a menstruációd alatt, miközben fogamzásgátlót használsz?

Fogamzásgátló használata közben is lehet teherbe esni, akár menstruálsz, akár nem. (Az egyetlen 100 százalékos hatékonyságú fogamzásgátló az önmegtartóztatás).

A fogamzásgátló sikertelenségének valószínűsége a fogamzásgátló módszertől függően változik (a tipikus használat alapján)

 • Méhen belüli eszközök: 1 százaléknál kisebb hibaarány
 • Implantátum: 1 százaléknál kisebb hibaarány
 • Injekció: Körülbelül 4-6 százalékos hibaarány
 • Szájon át szedhető fogamzásgátlók („tabletta”): Körülbelül 7-9 százalékos sikertelenségi arány
 • Kizárólag progesztin tabletták: Körülbelül 7 százalékos sikertelenségi arány
 • Tapasz: Körülbelül 7-9 százalékos sikertelenségi arány
 • Hüvelyi fogamzásgátló gyűrű: Körülbelül 7-9 százalékos sikertelenségi arány
 • Férfi óvszer: Körülbelül 13-18 százalékos sikertelenségi arány
 • Pesszárium: Körülbelül 12-17 százalékos sikertelenségi arány

Ami azt illeti, a havi ciklus nyomon követése – az úgynevezett „termékenységtudatosság” – a terhesség elkerülése érdekében nem a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer; a tipikus kudarc aránya akár 23 százalék is lehet.

Összességében elmondható, hogy bár az esélyek csekélyek, de teherbe eshetsz a menstruációd alatt – vagy a hónap bármely más időszakában. Még az is lehetséges (bár nem olyan valószínű), hogy a menstruációd alatt esel teherbe, ha fogamzásgátlót használsz.

Tehát hacsak nem próbálsz teherbe esni, mindig okos dolog ébernek lenni a fogamzásgátlással kapcsolatban – hacsak nem szereted a nagy meglepetéseket.