Remek Anya

Anyának lenni jó!

Tejcsatorna elzáródás kezelése, emlőgyulladás szoptatáskor

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia az élet első hat hónapjában kizárólagos szoptatást vagy csak anyatejet ajánl. A csoport azt is ajánlja, hogy a szoptatást az első életévben és azon túl is folytatni kell, vagy ameddig az anya és a gyermek kívánja. A legtöbb nő hat hónapig kizárólagosan kíván szoptatni, és egy évig vagy tovább tervezi a szoptatást.

A korai elválasztás leggyakrabban említett oka a mellfájdalom. Minél tovább tart a mellfájdalom, annál valószínűbb, hogy az anya hamarabb elválasztja gyermekét, mint ahogyan azt tervezte. A mellfájdalom elleni azonnali beavatkozás és kezelés kulcsfontosságú a szoptatási kapcsolat megőrzéséhez, és segít az anyának és gyermekének a szoptatás folytatásában.

A tejcsatorna elzáródás és a masztitisz a szoptatás során gyakori állapotok, amelyek a nők akár 20%-át is érintik. Mindkét állapot fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a mellben, ami befolyásolja a hosszú távú anyatejes táplálási célokat. Az eltömődött tejcsatorna a tejáramlás elzáródása a mell egy részében, akár a mellbimbónál, akár a csatornarendszerben hátrébb. A masztitisz az emlő gyulladása és fertőzése. Ezek az állapotok leggyakrabban a szülés utáni első hat-nyolc hétben fordulnak elő, de a szoptatás során bármikor előfordulhatnak.

Az eltömődött csatornák, emlőgyulladás kockázati tényezői

A stressz, a fáradtság, a vérszegénység és a legyengült immunrendszer az eltömődött csatornák és a tőgygyulladás kockázati tényezői.

A tejcsatorna elzáródás további kockázati tényezői közé tartoznak:
 • Nem megfelelő mellürítés
  • Ezt okozhatja a rossz rögzítés vagy a mellbimbó fájdalma, illetve ha a csecsemő álmos, a nyelve le van kötve vagy nem koordinált a szopás és nyelés során.
 • Kihagyott etetések
  • A csatornák eltömődése akkor lehetséges, ha a mell kiürülése között hosszabb idő telik el, amikor a baba hosszabb ideig alszik, ha hirtelen elválasztás vagy a cumi túlzott használata történik.
 • Nyomás a mellre
  • Ilyen lehet az etetés közbeni ujjak, a mell körüli vagy a mellre helyezett szűk ruházat, a merevítős melltartók, vagy a táska vagy pelenkázótáska, az autósülés vagy a babahordozó pántjai által kifejtett nyomás.
 • Korlátozott idő az etetés alatt
  • Ez akkor fordulhat elő, ha a táplálást elsietik, vagy ha az anya többszörösen szoptat.

A masztitisz oka lehet a fenti kockázati tényezők bármelyike, ráadásul a fájó, repedezett vagy vérző mellbimbó, amely a fertőzés behatolási pontjaként szolgálhat, és esetleg hosszabb kórházi tartózkodáshoz vezethet. Azoknál a nőknél, akiknek a kórtörténetében már előfordult eltömődött csatornák vagy emlőgyulladás, szintén megnövekedett a jövőbeli fertőzés kockázata.

Az tejcsatorna elzáródás tünetei, emlőgyulladás

Az eltömődött csatornák és a masztitisz kellemetlen lehet a szoptató anyák számára. Az eltömődött csatornák tünetei fokozatosan alakulnak ki, és lehetnek fájdalom, kemény csomó, meleg és fájdalmas helyi folt vagy ék alakú, duzzadt terület a mellben. A mellgyulladás tünetei gyorsan jelentkeznek, és olyan influenzaszerű tünetekkel járnak, mint a láz, hidegrázás, fáradtság és testfájdalom. A fájdalom jellemzően intenzívebb, mint a ductus eltömődésénél, és a nő vörös csíkozást is észlelhet a mellein.

Dugult csatornák, tőgygyulladás megelőzése

Talán hallottad már a mondást, miszerint „egy uncia megelőzés többet ér, mint egy font gyógymód”. Ez igaz az eltömődött csatornák vagy emlőgyulladás okozta mellfájdalomra.

Ahhoz, hogy a csecsemővel való szoptatási kapcsolatod a lehető legjobban induljon – és elkerüld a szövődményeket, például a mellgyulladást -, tartsd szem előtt az alábbi tippeket:
 • Hozz létre gyakori etetési ütemtervet, és ürítsd ki teljesen mindkét melledet. Egy újszülött esetében ez 24 óra alatt nyolc-12 etetés is lehet.
 • Minden etetéskor jól rögzítsd a mellet, hogy jobban kiürüljön a mell, és megelőzd a mellbimbó sérülését.
 • Szoptass különböző pozíciókban, hogy a mell alaposabban kiürüljön.
 • Viselj jól illeszkedő szoptatós melltartót, és kerüljd a merevítős melltartókat vagy a ruhák, táskák, pénztárcák vagy csecsemőhordozók szoros pántjait.
 • Használj jó minőségű tiszta lanolint vagy lanolin kenőcsöt a fájó, repedezett vagy vérző mellbimbókra.

Az is hasznos lehet, ha egyeztetsz egy szoptatási tanácsadóval, aki további tippeket és tanácsokat adhat a megfelelő szoptatási technikák elsajátításához.

Tejcsatorna elzáródás 2
A tejcsatorna elzáródás megelőzésének legjobb módja az emlők kiürítése szoptatáskor.

Azok a nők, akiknek gyakori a csatornák eltömődése, javulást tapasztalhatnak a lecitin nevű étrend-kiegészítő szedésével, amely csökkentheti a tej „ragacsosságát” és megakadályozhatja a csatornák eltömődését. Ezenkívül új kutatások szerint a probiotikumok szedése megelőzheti és csökkentheti az emlőgyulladás előfordulását, és biztonságos a szoptatás alatt. Olyan probiotikumot keress, amely Lactobacillus fermentumot és Lactobacillus salivariust tartalmaz.

Dugult csatornák, tőgygyulladás kezelése

Fontos, hogy az eltömődött csatornát azonnal és agresszívan kezeljük, hogy megelőzzük a további progressziót, csökkentsük a fájdalmat és megszüntessük a frusztrációt.

A kezelés magában foglalja a következőket:
 • Pihenés
 • Fokozott folyadékbevitel
 • Kiegyensúlyozott, egészséges étrend
 • A mellre szoptatás előtt alkalmazott hő a mell jobb kiürülése érdekében, amit úgy lehet alkalmazni, hogy egy eldobható pelenkát meleg vízzel töltünk meg, a felesleges vizet kinyomkodjuk és a mellre helyezzük.
 • A mell teljes kiürítése minden egyes etetés során gyakori etetéssel, kézzel történő kinyomással, illetve pumpálással vagy különböző pozíciókban történő etetéssel.
 • Masszázs, a mellek gyakori kiürítése kézzel történő kifejezéssel, gyakori etetéssel, valamint pumpálással és különböző pozíciókban történő etetéssel a mellek alapos kiürítése érdekében.
 • Terápiás mellmasszázs, amelyet képzett szoptatási tanácsadó tanít.

Antibiotikumot akkor lehet felírni, ha emlőgyulladás van, akut betegség, és a tünetek tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak. A szoptatás és a kifejezett anyatejes táplálás biztonságos és ajánlott, még antibiotikumos kezelés mellett is.

Biztonságosan folytathatod a szoptatást, ha emlőgyulladásod vagy tejcsatorna elzáródás van jelen. A szoptatás segít megtisztítani a fertőzést vagy a csatornarendszert. Ha hirtelen elválasztod a babát, az valószínűleg rontja a tüneteketa továbbiakban.

Ha érdekelnek a további babákkal kapcsolatos cikkek, akkor kattints ide.