Remek Anya

Anyának lenni jó!

Terhesség alatt D-vitamin – Miért és mennyit?

Mindenkinek szüksége van D-vitaminra, mivel segít a megfelelő mennyiségű kalcium és foszfát felszívódásában. Terhesség alatt a D-vitamin különösen fontos, ugyanis segíti a baba csontjainak, fogainak, veséinek, szívének és idegrendszerének fejlődését.

A D-vitamint a szervezetünk a napfény hatására állítja elő a bőrünkön, de egyes élelmiszerekben is megtalálható. A legtöbb D-vitamint az év során akkor állítjuk elő, amikor a nyári napfényben süttetjük magunkat a szabadban. Ez általában március végétől vagy április elejétől szeptember végéig tart. Árnyékban vagy felhős időben kevesebb D-vitamint termel a szervezetünk, és az ablakokon keresztül bejövő napfény segítségével nem tudunk D-vitamint előállítani. 

Mindenkinek más, eltérő időt kell a napon töltenie ahhoz, hogy elegendő D-vitamint termeljen. Ez függ a bőrtípustól, a napszaktól és az évszaktól. 

Nem tudni pontosan, mennyi időre van szükség a napfényben való sütkérezéshez ahhoz, hogy a szervezet D-vitamin-szükségletének megfelelő mennyiségű D-vitamin keletkezzen. Viszont, ha a napon tartózkodsz, ügyelj arra, hogy eltakard vagy naptejjel védd a bőröd, mielőtt elkezdenél kipirosodni vagy leégni. Nem kell napozni a napsugarak elnyeléséhez, és elég csak ha karodat és arcodat nem feded le.

Mennyi D-vitamint kell szednem?

Minden terhes nőnek naponta 10 mikrogramm (vagy 400 NE) D-vitamin-kiegészítőt kell szednie. Ez elegendő D-vitamint biztosít a babának az élet első néhány hónapjára.  

Ez az útmutatás ősszel és télen erősen ajánlott, tavasszal és nyáron pedig „csupán” ajánlott. Ne szedj napi 100 mikrogrammnál (4000 NE) több D-vitamint, mert az viszont káros lehet. A szoptató anyáknak is szedniük kell D-vitamin-kiegészítőt, amennyiben nincs meg a megfelelő bevitelük.

Ha a terhesség alatt nem szedsz D-vitamin-kiegészítőt, fennáll a veszélye annak, hogy gyermeked csontjai puhák lesznek. Ez tályogbetegséghez (a gyermekek csontfejlődését befolyásoló betegség) vezethet. 

terhesség alatt d vitamin
A terhesség alatt az ajánlott D-vitamin mennyiség napi 10 mikrogramm.

Szükségem lesz-e extra D-vitamin szedésére a terhesség alatt? 

Egyes nőknek nagyobb valószínűséggel van szükségük D-vitaminra, mint másoknak. A D-vitaminhiány kockázata nagyobb lehet, ha:

  • ritkán mész ki a szabadba
  • nincs szabad bőrfelületed, mely a napnak van kitéve
  • magas faktorszámú naptejet használsz
  • sötétebb a bőröd
  • 30 feletti BMI-vel rendelkezel

Az e csoportokba tartozók számára különösen fontos a D-vitamin-kiegészítő szedése. De nincs szükséged extra vitaminra, hacsak nem diagnosztizáltak nálad hiányt. 

Milyen élelmiszerekben van D-vitamin? 

Nehéz csak az élelmiszerekből elegendő D-vitaminhoz jutni, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek segítik a bevitelt.

 Ezek pedig a következők:

  • tojás
  • olajos halak (például lazac és szardínia)
  • vörös húsok
  • reggelizőpelyhek, zsíros kenőanyagok és tejmentes tejhelyettesítő termékek, de az ezekhez a termékekhez hozzáadott mennyiség változhat, és lehet, hogy csak kis mennyiségben.