Mindenkinek szüksége van D-vitaminra, mivel segít a megfelelő mennyiségű kalcium és foszfát felszívódásában. Terhesség alatt a D-vitamin különösen fontos, ugyanis segíti a baba csontjainak, fogainak, veséinek, szívének és idegrendszerének fejlődését.
A D-vitamint a szervezetünk a napfény hatására állítja elő a bőrünkön, de egyes élelmiszerekben is megtalálható. A legtöbb D-vitamint az év során akkor állítjuk elő, amikor a nyári napfényben süttetjük magunkat a szabadban. Ez általában március végétől vagy április elejétől szeptember végéig tart. Árnyékban vagy felhős időben kevesebb D-vitamint termel a szervezetünk, és az ablakokon keresztül bejövő napfény segítségével nem tudunk D-vitamint előállítani.
Mindenkinek más, eltérő időt kell a napon töltenie ahhoz, hogy elegendő D-vitamint termeljen. Ez függ a bőrtípustól, a napszaktól és az évszaktól.
Nem tudni pontosan, mennyi időre van szükség a napfényben való sütkérezéshez ahhoz, hogy a szervezet D-vitamin-szükségletének megfelelő mennyiségű D-vitamin keletkezzen. Viszont, ha a napon tartózkodsz, ügyelj arra, hogy eltakard vagy naptejjel védd a bőröd, mielőtt elkezdenél kipirosodni vagy leégni. Nem kell napozni a napsugarak elnyeléséhez, és elég csak ha karodat és arcodat nem feded le.
Mennyi D-vitamint kell szednem?
Minden terhes nőnek naponta 10 mikrogramm (vagy 400 NE) D-vitamin-kiegészítőt kell szednie. Ez elegendő D-vitamint biztosít a babának az élet első néhány hónapjára.
Ez az útmutatás ősszel és télen erősen ajánlott, tavasszal és nyáron pedig „csupán” ajánlott. Ne szedj napi 100 mikrogrammnál (4000 NE) több D-vitamint, mert az viszont káros lehet. A szoptató anyáknak is szedniük kell D-vitamin-kiegészítőt, amennyiben nincs meg a megfelelő bevitelük.
Ha a terhesség alatt nem szedsz D-vitamin-kiegészítőt, fennáll a veszélye annak, hogy gyermeked csontjai puhák lesznek. Ez tályogbetegséghez (a gyermekek csontfejlődését befolyásoló betegség) vezethet.
Szükségem lesz-e extra D-vitamin szedésére a terhesség alatt?
Egyes nőknek nagyobb valószínűséggel van szükségük D-vitaminra, mint másoknak. A D-vitaminhiány kockázata nagyobb lehet, ha:
- ritkán mész ki a szabadba
- nincs szabad bőrfelületed, mely a napnak van kitéve
- magas faktorszámú naptejet használsz
- sötétebb a bőröd
- 30 feletti BMI-vel rendelkezel
Az e csoportokba tartozók számára különösen fontos a D-vitamin-kiegészítő szedése. De nincs szükséged extra vitaminra, hacsak nem diagnosztizáltak nálad hiányt.
Milyen élelmiszerekben van D-vitamin?
Nehéz csak az élelmiszerekből elegendő D-vitaminhoz jutni, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek segítik a bevitelt.
Ezek pedig a következők:
- tojás
- olajos halak (például lazac és szardínia)
- vörös húsok
- reggelizőpelyhek, zsíros kenőanyagok és tejmentes tejhelyettesítő termékek, de az ezekhez a termékekhez hozzáadott mennyiség változhat, és lehet, hogy csak kis mennyiségben.
Hasonló cikkek
Kényelmes terhes párna – Álomszép éjszakákért
Terhességi toxémia: Okok és megelőzési tippek
Szülés előtt hasmenés – Mit kell tudnod?