Remek Anya

Anyának lenni jó!

Terhesség alatt folyás: Tünetei, okai, hogyan kezeljük?

Bevezetés

A terhesség egy gyönyörű időszak az életben, amikor egy új élet fejlődik a kismama méhében. Azonban ez az időszak sok fizikai és hormonális változást hoz magával, amelyek között a terhesség alatti folyás is gyakori jelenség. A terhes nők jelentős százaléka találkozik ezzel a problémával a terhesség alatt. Ebből az írásból megértheted, mi okozhatja a terhesség alatti folyást, milyen tünetekkel járhat, és hogyan tudod azt kezelni.

Mi az a terhesség alatti folyás?

A terhesség alatti folyás (vulvovaginalis folyás) olyan természetes jelenség, amely során a hüvelyből egyfajta folyadék szabadul fel. Ez az állapot a terhesség során nagyon gyakori és általában nem jelent súlyos problémát. A folyás színe, mennyisége és állaga változó lehet az egyénenként, valamint a terhesség különböző szakaszaiban.

Okok

 • Normális terhességi folyamat: A terhesség során a női hormonok, például az ösztrogén szintje jelentősen megnő, ami a hüvely folyadéktermelését is fokozza. Ez teljesen normális folyamat, amely segít a hüvely nedvesítésében és a fertőzések elleni védekezésben.
 • Leukorrhea: A leukorrhea egy olyan típusú folyás, amely általában a terhesség korai szakaszában jelentkezik. Ez a folyás színtelen vagy enyhén fehér, és szagtalan. A leukorrhea előfordulása része a terhesség természetes folyamatának.
 • Fertőzések: Néha a terhesség alatti folyás hátterében hüvelyi fertőzések állhatnak, mint például a hüvelygyulladás vagy a hüvelyi candidiasis. Ezek a fertőzések okozhatnak sűrűbb, színesebb és kellemetlenebb szagú folyást.
 • Amnioticus folyadék szivárgása: A magzatot körülvevő amnioticus folyadék kiszivárgása is okozhat folyás jellegű érzést a terhes nőknél. Ez súlyosabb esetben előfordulhat, és sürgős orvosi ellátást igényel.
terhesség alatt folyás
A terhesség alatti folyást okozhatja a normális terhesség folyamat

Tünetek

A terhesség alatti folyás kísérheti a következő tünetek egyikét vagy többét:

 • Szín és állag változása: A folyás lehet színtelen, fehér, sárgás vagy akár zöldes. Az állaga is változhat, lehet folyós, sűrű, krémes vagy darabos.
 • Szag: A normális terhességi folyás általában szagtalan, azonban egyes fertőzések miatt kellemetlen szagú folyás is előfordulhat.
 • Viszketés vagy égő érzés: Ha a folyás hátterében hüvelyi fertőzés áll, akkor viszketés, égő érzés vagy irritáció is jelentkezhet.
 • Mennyiség: A terhesség alatti folyás mennyisége is változó lehet. Néhány nőnél csak cseppek jelentkeznek, míg másoknál nagyobb mennyiségű folyás figyelhető meg.
 • Hüvelyi vérzés: Bizonyos esetekben a folyás mellett enyhe hüvelyi vérzés is jelentkezhet. Ilyenkor azonnali orvosi segítségre lehet szükség.

Kezelés és Megelőzés

A terhesség alatti folyás kezelése és megelőzése érdekében fontos betartani az alábbi tippeket:

 • Tisztaság és higiénia: Mindig ügyeljünk a megfelelő higiéniai szokásokra. Használjunk langyos vizet és semleges pH-jú, parfümmentes szappant a hüvelyi terület tisztítására. Kerüljük a hüvely öblítését vagy douchingot, mert ez megzavarhatja a hüvely természetes egyensúlyát.
 • Rendszeres orvosi ellenőrzések: Rendszeresen járjunk el az orvoshoz terhességünk alatt. Az orvos segítségével könnyebben felismerhetők esetleges fertőzések vagy szövődmények.
 • Egészséges életmód: Tartsuk be az egészséges életmód alapelveit, mint például a megfelelő táplálkozás, elegendő pihenés és a dohányzás, alkohol és drogok kerülése. Az egészséges életmód segíthet megelőzni bizonyos fertőzéseket és hozzájárulhat a terhesség zavartalan lefolyásához.
 • Viszketés vagy égő érzés: Ha viszketés vagy égő érzés jelentkezik a hüvely környékén vagy a folyás kíséretében, fontos, hogy ne önkezeljünk, hanem forduljunk szakemberhez. Az orvos képes lesz megállapítani a tünetek okát és előírni a megfelelő kezelést.
 • Fertőzések kezelése: Ha a terhesség alatti folyás oka hüvelyi fertőzés, az orvos általában antibakteriális vagy gombaellenes kenőcsöket, krémeket vagy kúpokat írhat fel. Fontos, hogy a kezelést a teljes ideig végigvigyük, még akkor is, ha a tünetek csökkennek vagy megszűnnek. A kezelés befejezése előtt konzultáljunk az orvossal.
 • Amnioticus folyadék szivárgásának kezelése: Amennyiben úgy érezzük, hogy a folyás mennyisége jelentősen megnőtt vagy az amnioticus folyadék szivárgására utaló jelek vannak (pl. hirtelen nagy mennyiségű folyás, hüvelyi vérzés, magzatmozgás csökkenése), azonnal kérjünk orvosi segítséget. Ez súlyos szövődményre utalhat, és a magzat egészségének védelme érdekében sürgős intézkedésekre lehet szükség.
 • Támogató intézkedések: A terhesség alatt érdemes törekedni a stressz csökkentésére és a pihenésre. Fontos a megfelelő alvás és a testmozgás. Ezek mind hozzájárulhatnak a terhesség zavartalan lefolyásához és a folyás csökkentéséhez.

Összességében a terhesség alatti folyás általában nem jelent súlyos problémát, és a legtöbb esetben a terhesség normális folyamatának része. Azonban fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, és ha bármilyen különös vagy aggasztó jelenséget tapasztalunk, forduljunk az orvoshoz. Az orvos képes lesz kizárni súlyosabb problémákat és szükség esetén megfelelő kezelést biztosítani.

Amennyiben bármilyen kérdésünk vagy aggályunk van a terhességgel kapcsolatban, ne habozzunk konzultálni az orvossal. Az orvos segíthet megérteni a terhesség alatti változásokat, válaszolhat a kérdéseinkre és támogathat bennünket ebben a csodálatos, ám néha kihívásokkal teli időszakban.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Miért alakul ki folyás a terhesség alatt?

A terhesség alatti folyás több okra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb ok a terhességi hormonok hatása, különösen az ösztrogén szint növekedése. Ez serkenti a hüvely folyadéktermelését, ami normális és segít a hüvelyi terület védelmében. Emellett fertőzések is okozhatnak folyást a terhesség alatt.

2. Milyen színe lehet?

A terhesség alatti folyás lehet színtelen, fehér, sárgás vagy zöldes. A szín és az állag változhat az egyénenként és a terhesség különböző szakaszaiban.

3. Mi a leukorrhea és miért jelentkezik terhesség alatt?

A leukorrhea általában a terhesség korai szakaszában jelentkezik. Ez a folyás színtelen vagy enyhén fehér, és szagtalan. A leukorrhea a terhességi hormonok hatására alakul ki, és a terhesség normális folyamatának része.

4. Hogyan különböztethető meg a normális terhesség alatti folyás a fertőzéstől?

A normális terhesség alatti folyás általában szagtalan és átlátszó vagy fehér színű. Ha a folyás sűrűbb, színes és/vagy kellemetlen szagú, valószínűleg fertőzés áll a háttérben. Ha bármilyen aggályos tünetet tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz.

5. Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni a terhesség alatt?

Amennyiben a folyás hirtelen megnövekedett mennyiségű, gyanús színű (pl. zöld vagy véres), vagy hüvelyi vérzés kíséri, azonnal keresd fel az orvosodat. Ezek a tünetek utalhatnak súlyosabb problémára, mint például az amnioticus folyadék szivárgása, és sürgős orvosi ellátásra lehet szükség.

6. Van-e mód a terhesség alatti folyás kezelésére?

A terhesség alatti folyás kezelése attól függ, mi okozza azt. Ha a folyás a terhesség normális folyamatának része, nincs szükség külön kezelésre. Ha azonban fertőzés áll a háttérben, az orvos általában antibakteriális vagy gombaellenes kezelést írhat fel.

7. Mit tehetek a megelőzésért?

Az egészséges életmód fenntartása, a megfelelő higiéniai szokások betartása és rendszeres orvosi ellenőrzések jelentősen hozzájárulhatnak a terhesség alatti folyás megelőzéséhez. Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, konzultálj az orvosoddal a megfelelő intézkedések megtételéhez.