Remek Anya

Anyának lenni jó!

Terhesség alatt lehet hajat festeni?

A tartós és félig tartós hajfestékekben lévő vegyi anyagok nem erősen mérgezők. A legtöbb kutatás – bár elég kevés áll rendelkezésre – azt mutatja, hogy terhesség alatt lehet hajat festeni

Egyes tanulmányok szerint a hajfestékekben található vegyi anyagok nagyon nagy dózisai károsíthatják a hajat. Ezek a dózisok azonban jóval nagyobbak, ahhoz a nagyon kis mennyiségű vegyi anyaghoz képest, amelynek a hajfestés során ki van téve.

Általánosságban a hajszínezésre alkalmas festékek biztonságosnak tekinthetők a terhesség alatt, amennyiben betartják az előírásokat és az elővigyázatossági intézkedéseket. Azonban érdemes kerülni a hajszínező termékeket, amelyek erős vegyi anyagokat tartalmaznak.

terhesség alatt lehet hajat festeni
A terhesség alatt lehet hajat festeni, de előtte érdemes konzultálni a kezelőorvosoddal és a fodrászoddal.

Hajfesték használata terhesség alatt

Fontos, hogy konzultálj az orvosoddal vagy a fodrászoddal, aki a hajadat festi. Ők ugyanis segíthetnek kiválasztani legmegfelelőbb és legbiztonságosabb festéket.

Úgy is dönthetsz, hogy a hajfestéssel kapcsolatban a terhesség első 12 hete utánig vársz, amikor sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a vegyi anyagok károsítják a babát. Ha magadnak fested a hajad, tovább csökkentheted a kockázatot, ha gondoskodsz róla, hogy:

  • késztyűt viselsz
  • a festéket rövid ideig hagyod fent
  • jól szellőző helyiségben végzed a festést
  • a festék felvitele után alaposan leöblíted a fejbőrt

A haj kiemelése, amikor a festéket csak a hajszálakra viszed fel, szintén csökkenti a kockázatot. Így a felhasznált vegyi anyagok csak a hajba szívódnak fel, a fejbőrbe vagy a véráramba nem.

A félig tartós, tiszta növényi festékek, mint például a henna, biztonságos alternatívát jelentenek.

Ne feledd, hogy a terhesség befolyásolhatja a haj normál állapotát. Például a hajad:

  • másképp reagál a színezésre vagy dauerolásra, mint általában szokott
  • jobban vagy kevésbé nedvszívóvá, göndörré vagy kiszámíthatatlanná válik.

Mindig jó ötlet először egy hajszálpróbát végezni a használni kívánt hajfestékkel vagy kezeléssel kapcsolatban. Ezeket figyelembe véve, lehet terhesség alatt hajat festeni, de csak megfelelő körültekintéssel és előkészületekkel.

Hajfesték használata szoptatás alatt

Bár a szoptatás alatti hajkezeléssel kapcsolatos információk korlátozottak, a kutatók úgy gondolják, hogy szoptatás alatt nyugodtan a hajat nyugodtan lehet festeni.

A hajfestékekben használt vegyi anyagokból nagyon kevés kerül a véráramba, így nagyon valószínűtlen, hogy jelentős mennyiségük az anyatejjel átkerülne a baba szervezetébe.