Remek Anya

Anyának lenni jó!

Terhesség alatti fürdés kádban – Szabad-e?

A fürdőkád a nevedet énekli, és olyan édes nótákat zeng, amelyek megkönnyebbülést ígérnek terhes tested minden kimerült, fájó izmának. De biztonságos a terhesség alatti fürdés a kádban?

Igen! A biztonságos fürdőzés teljesen elfogadható – és élvezetes – mindaddig, amíg szem előtt tartasz néhány óvintézkedést.

A fürdőzés segíthet a fájó izmok ellazulásában, és nyugtató hatással van az idegekre – olyan, mint egy meleg takaró. Ha azonban a testhőmérsékleted túlságosan megemelkedik, akkor a „zsemle a sütőben” kifejezést egészségtelenül szélsőségessé teszed, növelve a terhességi komplikációk és a baba fejlődési rendellenességeinek kockázatát.

A következőket érdemes tudni, ha a terhesség alatt a kádban szeretnénk fürdeni.

Hogyan lehet biztonságosan fürdeni?

A legfontosabb szempont? Tartsd a testmaghőmérsékleted 38,3 °C alatt.

Egy egészséges terhes nő belső testhőmérséklete körülbelül 37,2°C – vagyis körülbelül 0,1-0,3 Celsius-fokkal magasabb, mint egy egészséges, nem terhes nőé.

Ideális esetben olyan meleg vízben veszel fürdőt, amely biztonságos hőmérsékletű, körülbelül 37-37,3°C. Ha tudni akarod a víz pontos hőmérsékletét, akkor vegyél egy hőmérőt, amelyet a vízben tarthatsz – ezt amúgyis is használni fogod, amikor a kisbabád megérkezik.

Mi van, ha a fürdőt a melegebben szereted? Egy 2019-es tanulmány áttekintette a bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a 40 °C-ig tartó vízfürdő nem emeli a maghőmérsékletet a nem biztonságos szintre körülbelül 20 percig. Fontos azonban, hogy tisztában legyél azzal, hogyan reagálsz a magasabb hőmérsékletre.

Ha túlmelegedést kezdesz el érezni, vegyél egy hűvös – vagy 37,8 °C-nál nem melegebb – zuhanyt, hogy csökkentsd a maghőmérsékletét. A túlmelegedés jelei közé tartozik a forróságérzet, az izzadás és a bőrpír. A túlmelegedés súlyosabb jelei a szédülés, hányinger vagy ájulás.

Milyen kockázatokkal jár a fürdés?

Kevés tanulmány létezik a terhes nőkről és a forró vízben való fürdésről, mivel az veszélyt jelent a csecsemőre.

De az állatokon végzett kutatások megállapították, hogy ha egy terhes nő maghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal meghaladja a 37,2°C-os alapértéket, vagy annál magasabb, akkor megnő az idegcső-rendellenességek kockázata. Ezt a kockázatot a hőmérséklet-emelkedés időzítése és időtartama is befolyásolja.

Mint fentebb említettük, mindig tartsd a vizet biztonságos hőmérsékleten, és a túlmelegedés minden jelét azonnal kezeld.

Miután elfolyt a magzatvíz, ne áztasd magad kádban orvosa vagy szülésznője engedélye nélkül. Amikor elfolyt a magzatvíz, a magzatburok megrepedt, és a baba már nincs védve a fürdővíztől vagy más külső elemektől. Ez növeli a fertőzés kockázatát a te és a babád számára.

A buborékokat, a fürdőbombákat és a kádba való speciális olajokat is felejtsd el egyelőre (kivéve az Epsom-sót, amiről alább lesz szó).

Az ezekkel a kiegészítőkkel való áztatás élesztőgomba-fertőzést okozhat nálad, mivel megváltoztathatják a hüvelyed savegyensúlyát. Amellett, hogy az élesztőgomba-fertőzések nem szórakoztatóak, nem minden élesztőgomba-fertőzést kezelő gyógyszer biztonságos a terhesség alatt.

Ne ess kétségbe, nincs szükséged buborékokra és parfümökre ahhoz, hogy megnyugvást találj. Egy gyertya meggyújtása és halk zene lejátszása ugyanolyan nyugalmat hozhat neked.

terhesség alatti fürdés kádban
Fontos, hogy a terhesség alatt a kádban végeztt fürdések során óvatosak legyünk.

Mi a helyzet a pezsgőfürdőkkel?

Valószínűleg már hallottad, hogy a terheseknek kerülniük kell a pezsgőfürdőket. A meleg fürdő nem ugyanaz, mint a forró kád.

A pezsgőfürdők abban különböznek a fürdőkádaktól, mivel a vizet folyamatosan újrahasznosítják a magasabb hőmérséklet fenntartása érdekében, míg a fürdővíz idővel lehűl. Ezenkívül a pezsgőfürdőkben nagyobb a baktériumok kockázata, mint a fürdőkádakban.

A kutatók egy 2011-es tanulmányban megállapították, hogy megnő a veleszületett rendellenességek, például az anencephalia, a gastroschisis és a spina bifida kockázata, ha egy nő a terhesség korai szakaszában többször használ forró fürdőt vagy pezsgőfürdőt, és hosszú ideig (30 percnél hosszabb ideig) tartózkodik benne.

A kockázati tényezőket szem előtt tartva a legbiztonságosabb, ha a terhesség alatt a elkerülöd a pezsgőfürdőket és a kádban történő fürdést részesíted előnyben.

Tippek a biztonságos fürdéshez a terhesség alatt

  • Extra fájdalmasnak és stresszesnek érzed magát? Egy epszomsófürdő enyhíti a fájdalmakat, segít az aranyér kezelésében és csökkenti a stresszt. Adj két csésze Epsom-sót a meleg fürdővízhez, és hagyd feloldódni, mielőtt 10-15 percnél nem tovább áztatod benne magad
  • A fürdővízbe tegyél hőmérőt, vagy használj gyermekkádban lévő játékhőmérőt, hogy a fürdőzés során végig ellenőrizni tudd a víz hőmérsékletét.
  • Programozd át a vízmelegítődet, hogy az alacsonyabb, biztonságosabb hőmérsékleten maradjon a terhességed alatt.
  • Nem élvezed a fürdést a terhesség alatt? Próbáld ki a meleg lábfürdőt egy másik biztonságos lehetőségként a relaxáció és a stresszoldás érdekében.
  • Az úszás egy másik módja annak, hogy kihasználd a súlytalanságot, amelyet a vízben való elmerülés jelent egy terhes nő számára. Ez is ugyanolyan stresszcsökkentő és relaxációs élményt nyújthat, mint a fürdés. Feltétlenül kérdezd meg az orvosod vagy a szülésznődet, mielőtt bármilyen új edzésprogramba kezdenél.

Terhesség alatti fürdés kádban – Összefoglaló

A terhesség alatti fürdés kádban a legtöbb terhes nőnek a stressz és a fájdalom enyhítése miatt van szüksége. Nem csoda, hogy miért: néhány meggyújtott gyertya, a háttérben szóló halk zene, nyugtató epsomi sók és egy pohár jeges víz a kádban pontosan az lehet, amire szüksége van ahhoz, hogy fellélegezzen és lelkileg felkészüljön a kicsi érkezésére.

Csak győződj meg róla, hogy minden szükséges óvintézkedést megteszel, a Te és a gyermeked biztonsága és egészségének érdekében.