Remek Anya

Anyának lenni jó!

Terhesség szédülés érzetével? A vérnyomásod is okozhatja!

A terhesség megváltoztatja a szív- és érrendszert, és alacsony vérnyomást okozhat, ami pedig terhesség szédülés érzetével társul. Ismerd meg a jeleket, amelyekre figyelned kell, és tudd meg, mit kell tenned.

A terhességtől nem csak a külsőd változik. Megváltoztatja a szív- és érrendszered, növeli a vérmennyiséget, és csökkentheti a vérnyomást. Mindez nem szokatlan – de az alacsony vérnyomásra érdemes odafigyelni.

Ha szédülsz vagy könnyűnek érzed a fejed, az annak a jele, hogy alacsony a vérnyomásod. Emiatt előfordulhat, hogy akár el is ájulhatsz.

Miért szédülnek a nők a terhesség alatt?

A szédülés hormonális eredetű, mivel a szervezet felkészül a terhesség kilenc hónapjára. A vérnyomásod a második trimeszter közepén a legalacsonyabb. Átlagosan 5-10 mmHg szisztolés nyomáscsökkenésre és akár 15 mmHg diasztolés nyomáscsökkenésre számíthatsz.

Biztos lehetsz benne, hogy a nyomás fokozatosan emelkedni fog, és a terhesség végére vissza kell állnia a normális szintre.

terhesség szédülés
A szédülést okozhatja a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

Terhesség szédülés – Hogyan kerüljük el?

Íme néhány gyakori oka a terhesség alatti szédülésnek és azok megoldásai:

Túl gyors felállás ülő pozícióból

Tudtad, hogy a lábfejekben és az alsó lábszárakban összegyűlik a vér, amikor ülsz? Ha gyorsan felállsz, a szervezeted nem tud elég vért visszajuttatni a szívedbe. Ezért ne ugorjon fel a székből; ha pedig ágyban vagy, lassan ülj fel, lófasd ki egy kicsit a lábad az ágy oldalára, és lassan állj fel. Tipp: A kompressziós harisnya viselése segítheti a keringést az alsó lábszárban.

Hanyattfekvés

A terhesség előrehaladtával a méh összenyomhatja a vena cava inferior-t (a vénát, amely az alsó testből a szívbe juttatja vissza a vért) és a kismedencei vénákat, ami lelassítja a vérkeringést a lábakban. A háton fekvés súlyosbíthatja a problémát. Ha azonban a bal oldaladon alszol, növeled a szívedhez érkező véráramlást.

Nem elegendő étkezés és dehidratáltság

A nem megfelelő táplálkozás alacsony vércukorszinthez vezethet, ami szédülést vagy ájulásérzetet okozhat. Egyél kisebb mennyiségben de gyakoribb adagokban étkezésenként a nap folyamán, és mindig legyen nálad valamilyen egészséges snack, így felkészülten tudod kivédeni a szédülést. És ne felejts el naponta nyolc-tíz pohár vizet inni!

Anémia

Ha a vörösvérsejtek normális mennyiségének hiánya miatt nem jut oxigén az agyba és más szervekbe, akkor szédülést érezhetsz. Az orvosod azt fogja tanácsolni, hogy vasban gazdag ételeket fogyassz, és szedj vasat tartalmazó terhesvitamint. Lehet, hogy külön vaspótló készítményt is felír.

Túlmelegedés és hiperventilláció

Szédülhetsz, ha túl meleged van, vagy akár forró zuhany alatt vagy akár kádban eltöltött pihentető fürdés közben is. A hő hatására kitágulnak az erek, és csökken a vérnyomás. Néhány tipp: Öltözz rétegesen, zuhanyozz meleg vízben, de ne forrón, és tartsd hűvösen a fürdőszobát. A túlzásba vitt testmozgás hiperventillációt és ájulásérzetet okozhat. Ezért hagyd abba, ha ájulást vagy fáradtságot érzel.

terhesség közben szédülés testmozgás alatt
Ha a terhesség alatt testmozgás közben szédülést érzünk, akkor hagyjuk abba azt!

Mikor kell a terhes nőknek szédülés esetén ellátást igénybe venniük?

A terhesség alatt gyakori az alkalmi szédülés. Az tested számos változáson megy keresztül, és a megnövekedett vérmennyiség többletmunkát hárít a szívedre.

Ha azonban szédülésed súlyosbodik, vagy súlyos tüneteket tapasztalsz, például homályos látást vagy légszomjat, feltétlen tájékoztasd a kezelőorvosodat. És természetesen, ha vezetés közben szédülsz, húzódj félre és azonnal állj meg!

Ha kíváncsi vagy további terhességgel kapcsolatos témákra, akkor itt találod meg őket.