Remek Anya

Anyának lenni jó!

A terhesség tünetei mikortól jelentkeznek? 14 korai jel és tünet

Lehet, hogy terhes vagy? A következő tünetekre érdemes odafigyelni, ha azt gyanítod, hogy igen. Továbbá érdemes tudnod, hogy a terhesség első jelei közül néhány már azelőtt jelentkezhet, hogy kimaradna a menstruációd.

Elhagytad a fogamzásgátlót, elkezdted nyomon követni a testhőmérsékleted, és aktívan próbálkozol a fogamzással. Most pedig azon jár az eszed, hogy a tünetek csak a premenstruációs szindrómára (PMS) utalnak vagy egy jel arra, hogy a mazsola került a kuglófba?

Mielőtt még elvégeznéd a terhességi tesztet, mivel néhány jelzés figyelmeztetőleg hathat arra, hogy a terhesség korai fázisában vagy. Azonban a terhesség számos ilyen korai jele hasonló lesz a menstruáció előtt jelentkező tünetekhez, éppen ezért nehéz lehet megkülönböztetni őket.

Bár az egyetlen módja annak, hogy biztosan tudd a terhességet az az otthoni terhességi teszt elvégzése (majd az eredmények orvos általi megerősítése). Viszont a következők korai tünetek – amelyek közül néhány már a kihagyott menstruáció előtt is jelentkezhet – utalhatnak arra, hogy várandós vagy.

Mikor kezdődnek a terhesség tünetei?

Először is fontos megjegyezni, hogy a terhességi tünetek különböző időpontokban jelentkezhetnek a embereknél. És míg egyes nők minden lehetséges terhességi tünetet tapasztalnak, mások csak nagyon kevés ilyen jelet (vagy egyáltalán nem) tapasztalnak a terhesség több hete után.

Tehát ezzel együtt, ez az átlagos terhességi tünetek idővonala, egy tipikus 28 napos menstruációs ciklus alapján:

  • Körülbelül 14 nappal az utolsó menstruáció után: Fogamzás
  • 17 vagy több nappal az utolsó menstruáció után: Fáradékonyság, fáradtság, emelkedett bazális testhőmérséklet.
  • 20-26 nappal az utolsó menstruáció után: Beágyazódási vérzés, sűrűbb méhnyakváladék jelentkezhet.
  • 28-35 nappal az utolsó menstruáció után: Gyakori vizelés és hangulatingadozás kezdődhet; kimaradt menstruáció.
  • 35 vagy több nappal az utolsó menstruáció után: A terhesség egyéb tünetei az első trimeszter során bármikor jelentkezhetnek.
terhesség tünetei mikortól jelentkeznek
A terhesség egyes tünetei korán is jelentkezhetnek

A terhesség korai jelei

Bár a terhességi tesztek és a kezelőorvos végleges választ adhat, ezek a korai terhességi tünetek utalhatnak arra, hogy várandós vagy.

Ne feledd, hogy csak azért, mert ezek közül a tünetek közül néhányat tapasztalsz, még nem jelenti azt, hogy terhes vagy. Az is előfordulhat, hogy ezek közül egyiket sem észleled és mégis tökéletesen egészséges terhességben van részed.

Bár minden nő más és más, a következő korai tünetek már a menstruáció kihagyása előtt is jelentkezhetnek.

1. Emelkedett alap testhőmérséklet

Ha egy speciális bazális testhőmérőt használsz az első reggeli hőmérséklet nyomon követésére, akkor észreveheted, hogy az körülbelül 1 fokkal emelkedik, amikor megfogansz és a terhesség alatt végig emelkedett marad.

Bár ez nem egy bombabiztos korai terhességi tünet (más okok miatt is emelkedhet a hőmérséklet), mégis előre jelezheti a nagy hírt.

2. Szagérzékenység

A fokozott szaglás egy korai terhességi tünet, amely a korábban enyhe szagokat erőssé és kellemetlenné teszi. Mivel ez az egyik első terhességi tünet, amelyről sok nő beszámol, lehet, hogy terhes vagy, ha a szaglásod hirtelen érzékenyebb lesz.

3. A mellek változásai

A terhesség korai szakaszában tapasztalható emlőelváltozások közé tartozik a fájdalmas, duzzadt mell és a sötétedő, dudoros mellbimbó. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok érdemlik a legtöbb elismerést (vagy hibát) ezért a korai terhességi tünetért. A mell érzékenysége azonban nyereséggel járó fájdalom, mivel ez is része annak, hogy a tested felkészüljön az elkövetkező tejtermelésre.

A mellbimbó udvarok (a mellbimbó körüli körök) sötétebbé válhatnak és megnőhet az átmérőjük. Valószínűleg apró dudorokat is észreveszel majd, amelyek mérete és száma növekszik a mellbimbókon. Ezek a dudorok, az úgynevezett Montgomery-gümők, amik mindig is ott voltak, de most arra készülnek, hogy több olajat termeljenek, amelyek a mellbimbókat kenik, amint elkezded a babádat szoptatni.

4. Fáradtság

Képzeld el, hogy edzés nélkül mászol hegyet, miközben egy hátizsákot cipelsz, amely minden nap egy kicsit nehezebb. Ez a terhesség dióhéjban! Más szóval, ez kemény munka, ezért a fáradtság egy korai terhességi tünet, amelyet szinte minden leendő anyuka tapasztal.

Amikor terhes leszel, rengeteg energiát fordítasz a méhlepény, a baba életfenntartó rendszerének felépítésére. Mindez megfoszthat a szokásos lendületedtől és terhességi fáradtságot okozhat röviddel a fogantatás után.

5. Implantációs vérzés

Lehetséges, hogy a vérzésed enyhén foltos, és mégis terhes vagy. Valójában néhány újonnan várandós anyuka hat-tizenkét nappal a fogantatás után úgynevezett beültetési vérzést tapasztal.

A menstruáció előtt jelentkező könnyű vérzés vagy beágyazódási vérzés néha korai terhességi tünet, amely azt jelzi, hogy az embrió beágyazódott a méh falába, amit menstruációhoz hasonló görcsök kísérhetnek.

Így állapíthatod meg, hogy ez beültetéses vérzés, és nem a menstruáció: A beágyazódási vérzés általában közepesen rózsaszín vagy világosbarna – ritkán menstruációs vörös. Emellett foltos (sokkal világosabb, mint a menstruáció) és nem folyamatos, néhány órától néhány napig tart.

A vérzés azonban néha a ciklus közepén, a szokásos menstruáció előtt jelentkezhet, különösen, ha szabálytalan vagy megszakított ciklusod van. A ciklusközépi barna folyás akkor is előfordulhat, ha nem vagy terhes, mert egy hüvelyi vizsgálatra, vagy esetleg közösülésre reagálsz.

6. Változások a méhnyakváladékban

Tanulmányoztad már a méhnyakváladékod? Akkor most érdemes lehet megnézni! Ha a peteérés után krémes lesz, és így is marad, az jó jel arra, hogy pozitív lesz a terhességi teszted.

A terhesség előrehaladtával fokozott hüvelyi folyást, úgynevezett leukorrheát is észlelhetsz. Ez a híg, tejfehér folyás normális és egészséges, de beszélj a kezelőorvosoddal, ha csomósnak vagy sűrűnek tűnik.

7. Gyakori vizelés

Két-három héttel a fogantatás után fokozott pisilési ingert észlelhet.sz Ez az új „mennem kell” érzés a terhességi hormonnak (hCG-nek) köszönhető, amely növeli a vesék vérellátását, segítve őket abban, hogy hatékonyabban szabaduljon meg a szervezeted (és a baba szervezete) a salakanyagoktól.

A növekvő méh is kezd nyomást gyakorolni a húgyhólyagra, így kevesebb hely marad a vizelet tárolására, és emiatt gyakrabban kell vécére menned.

8. Hangulatváltozások

Ismét a terhességgel kapcsolatos hormonális változásokat lehet okolni a hangulatváltozásokért, amelyeket a várandósság után tapasztalhatsz. Már a terhesség 4. hetében premenstruáció szerű kedvetlenséget érezhetsz, ami később az első trimeszterben és gyakran a terhesség hátralévő részében is előfordulhat. Röviden az egyik percben feldobott vagy, a másikban pedig szorongó vagy levert vagy.

A terhességi hormonok ámokfutásától eltekintve, az életed nagy változás előtt áll, így teljesen normális, hogy a hangulatod megzavarodik. Tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy pihenj, rendesen táplálkozz, aludj eleget és kényeztesd magad.