Az, hogy mit eszel a terhesség alatt, hatással lesz a te és a babád egészségére is. Ha egészséges étrendet követsz, egészséges terhességben lesz részed, és a baba megfelelően fog fejlődni. Viszont vannak tiltott gyümölcsök a terhesség alatt!
A tápanyagszükségleted kielégítése érdekében olyan egészséges ételeket fogyaszthatsz, mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék. De nem ehetsz akármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget – vannak bizonyos gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztása nem biztonságos a terhesség alatt.
Ebben a cikkben néhány olyan gyümölcsről fogunk beszámolni, amelyek fogyasztását kerülni kell a terhesség alatt.
Míg a legtöbb gyümölcs tartalmazza a szükséges vitaminokat és tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van a terhesség alatt, különösen, amikor a magzat növekedési hullámon megy keresztül, vannak azonban olyan gyümölcsök, amelyek nem tesznek jót a szervezetnek. Egyes gyümölcsökről még az is ismert, hogy befolyásolják a magzat egészségét, míg mások vetéléshez vezethetnek.
Íme egy lista azokról a gyümölcsökről, amelyeket nem szabad fogyasztani a terhesség alatt:
Tiltott gyümölcsök terhesség alatt
Ananász
Az ananász a terhesség első harmadában kerülendő gyümölcsök listáján előkelő helyen szerepel. Az ananász fogyasztása ugyanis heves méhösszehúzódásokhoz vezethet, ami viszont vetéléshez vezethet. Az ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely lebontja a fehérjét. Ez megpuhíthatja a méhnyakat, és korai szülést eredményezhet. Ezért kerülni kell az ananász fogyasztását a terhesség ideje alatt.
Tamarind
Természetes, hogy a terhesség alatt valami fanyarra vágyunk, és talán azonnal a tamarind jut eszünkbe, de a terhesség alatti tamarind fogyasztása többet árt, mint használ. A tamarindot régóta használják a reggeli rosszullétek és hányinger ellenszereként. A tamarind fogyasztásával kapcsolatban azonban a mértékletesség a kulcs. A tamarind rendkívül gazdag C-vitaminban, és ez az egyik fő oka annak, hogy a terhesség alatt kerülendő gyümölcsök listáján szerepel. Mivel a tamarind nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, túlzott fogyasztása esetén elnyomhatja a progeszteron termelődését a szervezetben.
Az alacsony progeszteronszint pedig vetéléshez, koraszüléshez és akár sejtkárosodáshoz is vezethet a magzatban. Ügyeljünk tehát arra, hogy ne fogyasszunk túl sok tamarindot, különösen az első trimeszterben.
Papaya
Bár a papaya gazdag makrotápanyagokban és vitaminokban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, mégis azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek nem ajánlottak terhes nőknek. A papaya hatására a testhőmérsékleted megugorhat, ami nem jó a terhesség alatt. mindezek mellett a gyümölcs gazdag latexben, ami méhösszehúzódásokhoz, vérzéshez és akár vetéléshez is vezethet. A magzat fejlődését is károsíthatja, ezért jobb, ha kerülöd. Mind az érett, mind pedig az éretlen papaya fogyasztását.
Banán
Talán meglepődsz, hogy ez a gyümölcs szerepel a terhesség alatt kerülendő gyümölcsök listáján. Bár a banán fogyasztása a terhesség alatt biztonságosnak tekinthető, bizonyos esetekben kerülni kell. Az allergiában és a cukorbetegségben vagy terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknek nem ajánlott a banán fogyasztása. A banán ugyanis kitinázt tartalmaz, egy latexszerű anyagot, amely ismert allergén.
Emellett növeli a testhőmérsékletet. Tehát a kitinázra allergiás nők ne fogyasszanak banánt. A banánban emellett nagy mennyiségű cukor is van, ezért a cukorbetegek mindenképpen kerüljék a banánfogyasztást.
Görögdinnye
A görögdinnye általában jót tesz az emberi szervezetnek, mivel lehetővé teszi a szervezet számára, hogy kiöblítse az összes méreganyagot a szervezetből, miközben szabályozza a hidratáltságot.
De a görögdinnye fogyasztása a terhesség alatt kiteheti a babát a különböző méreganyagoknak, amelyeket a görögdinnye „kiöblít”. Ez a gyümölcs általában jót tesz a terhes nő egészségének, de bizonyos nemkívánatos hatásai lehetnek.
Túlzott fogyasztása esetén a benne lévő cukortartalom megemelheti a vércukorszintet. Néha a görögdinnye vizelethajtó tulajdonságai még az alapvető tápanyagokat is kiöblíthetik a méreganyagokkal együtt a szervezetből. Emellett megfázást okozó étel, ezért terhesség alatt javasolt kerülni.
Datolya
A datolya vitaminokban és alapvető tápanyagokban gazdag, de a terhes nőknek gyakran azt tanácsolják, hogy kerüljék a datolya fogyasztását. Az egyik fő oka annak, hogy a datolya a terhesség alatt tiltott gyümölcsök listájára került, az, hogy felmelegíti a szervezetet, és akár méhösszehúzódásokhoz is vezethet.
Tehát míg napi egy-két datolya elfogyasztása rendben van, ennél több fogyasztása komplikációkhoz vezethet.
Fagyasztott bogyós gyümölcsök
A terhes hölgyeknek kerülniük kell a fagyasztott bogyós gyümölcsöket vagy bármit, amit fagyasztva szárítottak vagy hosszabb ideig fagyasztottak. Mindig jó ötlet a friss gyümölcsök fogyasztása a fagyasztott bogyós gyümölcsök helyett. A bogyós gyümölcsök eredeti íze és tápanyagai elvesznek, ha lefagyasztja őket, és ezek fogyasztása mérgező lehet mind Önre, mind a babára nézve. Ezért érdemes inkább a friss bogyós gyümölcsöket választani, mint a fagyasztott vagy konzervált változatot.
Paradicsomkonzervek
Várandósság idején mindig jó ötlet elkerülni minden konzervet, mivel ezek nagy mennyiségű tartósítószert tartalmaznak. Ezek a tartósítószerek mérgezőek lehetnek mind rád, mind a babára nézve és komplikációkhoz vezethetnek – ezért kerüld a paradicsomkonzervek és más konzervek fogyasztását.
Mely gyümölcsök fogyasztása biztonságos a terhesség alatt?
Terhesség alatt többek között almát, gránátalmát, körtét, mangót, narancsot, avokádót és guavát érdemes fogyasztani. Azonban ezeket is csak mértékkel. Jobb megoldás lenne, ha konzultálnál az orvosoddal vagy egy táplálkozási szakemberrel, mielőtt bármilyen élelmiszer fogyasztásába kezdenél.
Mennyi gyümölcsöt kell enni a terhesség alatt?
Napi két-négy adag tápláló gyümölcsöt fogyassz. Általában egy gyümölcsadag egy csésze vágott gyümölcsöt vagy egy közepes darab egész gyümölcsöt foglal magában.
Ihatnak-e a terhes nők gyümölcslevet?
A terhes nőknek erősen ajánlott kerülni a friss gyümölcsleveket azon egyszerű oknál fogva, hogy a nem pasztőrözött gyümölcslevek emésztéssel kapcsolatos betegségekhez vezethetnek. Tehát ha gyümölcslevet fogyasztasz, győződj meg róla, hogy az pasztőrözött.
Ha megkívánsz egy pohár gyümölcslevet, igyál aszalt szilvalevet. Mivel az segíthet enyhíteni a székrekedést. Megpróbálhatod a C-vitaminos gyümölcslé fogyasztását is, amely folsavat tartalmaz és lehetővé teheti a magzat normális fejlődését, miközben megelőzhet olyan állapotokat, mint a gerincferdülés. De összességében minden várandós nőnek jó ötlet, hogy kerülje a gyümölcsleveket.
Összefoglaló
Most, hogy már tudod, mely gyümölcsök fogyasztása nem biztonságos a terhesség alatt, érdemes kerülnöd őket minden áron. Kezdetben nehéz lesz lemondanod néhány kedvenc ételedről, de ne feledd, hogy ez segíteni fog abban, hogy a terhességet a végéig kihord és jó egészséget biztosíts magadnak és a babának is!
Hasonló cikkek
Kényelmes terhes párna – Álomszép éjszakákért
Terhességi toxémia: Okok és megelőzési tippek
Szülés előtt hasmenés – Mit kell tudnod?