Remek Anya

Anyának lenni jó!

Tudatos szülő – Hogyan alkalmazzuk?

A tudatos szülő magatartási forma jótékony hatással lehet gyermeked érzelmi fejlődésére és saját lelki békéjére is.

Mielőtt szülővé vagy gondozóvá válnál, sok elképzelésed lehet arról, hogy milyen szülő leszel, és milyen lehet a kapcsolatod a gyermekeddel.

Aztán jön a kisgyermeked első teljes dühkitörése. Ebben a pillanatban hihetetlenül nehéz lehet saját érzelmeidet kontrollálni, nemhogy kitalálni, hogyan támogassuk gyermekünket a legjobban.

Nem vagy egyedül, ha minden elképzelésed, amit valaha a szülői filozófiádról gondoltál, ott és akkor kirepült az ablakon.

De éppen az ilyen stresszes pillanatokban jöhet jól a tudatosság és a tudatos szülői magatartás. Segíthet abban, hogy jobban felkészülj a következő elkerülhetetlen stresszhelyzetre.

Mi az a tudatos szülői magatartás?

A mindfulness egy olyan gyakorlat, amelynek célja, hogy segítsen teljesen jelen lenni a pillanatban, ahelyett, hogy a múlton gondolkodnánk vagy a jövő miatt aggódnánk.

Ez egy aktív gyakorlat arra, hogy teljesen jelen legyünk a gondolatainkkal és érzéseinkkel.

A tudatos szülői magatartás tehát a tudatosság alkalmazásának gyakorlata a mindennapi szülői tevékenységben. Ez az, amikor újra és újra tudatosan döntesz úgy, hogy odafigyelsz arra, ami a jelen pillanatban történik veled és a gyerekeiddel.

Ez segíthet abban, hogy kíváncsibbak, kedvesebbek és elfogadóbbak legyetek. Azt is lehetővé teheti, hogy reflektáltabb és érzelmileg szabályozottabb legyél előttük.

Jelen lenni azt jelenti, hogy valóban odafigyelünk a gyermekünkre. Például észrevenni a barna különböző árnyalatait a szemükben, hogy hogyan nőtt a körmük, mióta utoljára láttad őket és tanúja lenni a lelkesedésüknek vagy a sértett érzéseiknek.

A tudatos szülői magatartásnak több alappillérje van:

 • Önismeret. Ez arra a képességre utal, hogy elgondolkodj és azonosítsd a gyermeked viselkedésére reagáló érzéseid.
 • Önszabályozás. Ez azt a képességet jelenti, hogy ahelyett, hogy impulzívan reagálnánk, együtt tudunk élni az érzéseinkkel.
 • Empátia. Ez az a képesség, hogy értékelni és megérteni tudd gyermeked érzéseit, bármilyenek is legyenek azok, függetlenül attól, hogy egyetértesz-e velük. Az empátia lehetővé teszi, hogy ítélkezés nélkül segíts gyermekeidnek megtanulni, hogyan nevezzék meg érzelmeiket, és hogyan érvényesítsék érzéseiket.
 • Aktív hallgatás. Ez az a gyakorlat, amikor valóban meghallgatod a gyerekedet azáltal, hogy befogadod, amit verbálisan és nonverbálisan mond.

E készségek gyakorlásával megtanulhatod elengedni a gyermekeddel, magaddal vagy a nehéz helyzetekkel szembeni irreális elvárásokat, és elfogadni azt, ami éppen történik. Ezáltal pedig mindketten jobban tudtok önismerettel és együttérzéssel navigálni a jelenben.

tudatos szülő
A tudatos szülő ismérve, hogy aktívan hallgat

A tudatos szülő filozófia előnyei

Amikor a tudatos szülői magatartást gyakorolod, olyan pozitív viselkedési formákat modellezhetsz gyermeked számára, mint például:

 • önismeret
 • önszabályozás
 • hallgatási készség
 • együttérzés

A modellezés pedig támogatja a gyermek érzelmi intelligenciájának fejlődését.

Más szóval, a tudatos szülői magatartás segíthet gyermekednek abban, hogy megtanulja felismerni és szabályozni az érzelmeit, ami segíthet neki:

 • egészséges kapcsolatokat kialakítani
 • jól teljesíteni az iskolában
 • általánosságban növelni a mentális jólétüket

Egy 2019-es tanulmány szerint a tudatos szülői magatartás segíthet a gyerekek szociális döntéshozatalának támogatásában. A kutatók azonban megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy segít-e az érzelmi szabályozásban is.

A tudatos szülői magatartás is segíthet:

 • tudatosabban és érzékenyebben reagálni a gyermekeid igényeire
 • kevésbé kritikusnak lenni és empatikusabbnak lenni
 • szabályozni a gondolatokat, érzelmeket, cselekedeteket

Egy 2018-as tanulmány szerint a tudatos szülői magatartás:

 • jelentősen csökkenti a szülői stresszt, miközben növeli a szülői elégedettséget
 • a szülőket nagyobb részvételre ösztönzi
 • csökkenti az agressziót, a stresszt, a szorongást és a depressziót.
 • elősegíti a gyermek-szülő közötti jobb kommunikációt

Mi több, egy másik tanulmány szerint a tudatos szülői magatartás segíthet csökkenteni a szorongást a terhes nőknél a harmadik trimeszterben.

A tudatos szülő filozófia korlátozásai

A tudatos szülői magatartás megköveteli, hogy a szülők először önmagukkal gyakorolják a tudatosságot. Ezt azonban nehéz lehet megtanulni, amikor az elfoglalt szülők számára nehezen jut „idő önmagukra”.

Ha tehát kialvatlan, nyűgös vagy egyszerűen csak „fáradt” vagy, nehéznek találhatod saját érzelmeid szabályozását vagy a tudatos szülői magatartás gyakorlását.

A tudatos szülői magatartás sem jelent minden szülői helyzetre megoldást.

A tudatos szülői magatartás nem megfelelő olyan körülmények között, amikor a gyermeked közvetlen veszélyben van, amikor az érzéseidre adott azonnali reakcióra van szükség a veszély vagy a kár megelőzése érdekében.

Vannak olyan helyzetek is – például a gyerekkel való veszekedés során -, amikor további eszközökre vagy stratégiákra lehet szükséged a helyzet kezeléséhez.

A tudatosan gondolkodó szülő segíthet abban, hogy kíváncsi és megalapozott tanúja legyél annak, hogy a gyerekeid vitatkoznak. Segíthet abban, hogy szándékosan jelenj meg ebben az interakcióban.

De szükséged van néhány kézzelfogható útmutatásra vagy eszközre, hogy mit mondj és mit tegyél abban a pillanatban, hogy segítsd a vita de-eszkalációját.

Tudatos szülő – Stratégiák és technikák

Általánosságban elmondható, hogy három lépést tehetünk annak érdekében, hogy szülői mivoltunkban figyelmesebbek legyünk:

 1. Nézz. Próbáld meg ítélkezés nélkül megfigyelni az aktuális érzéseid azzal kapcsolatban, ami a jelen pillanatban történik a gyermekeddel.
 2. Állj meg. Próbálj meg nem impulzívan reagálni. Ehelyett próbálj meg együtt ülni az érzéseiddel vagy érzelmeiddel, hogy megnevezd és elismerd azokat, mielőtt reagálnál.
 3. Figyelj. Próbáld meg valóban és aktívan, együttérzéssel meghallgatni gyermeked nézőpontját.

Tegyük fel például, hogy gyermeked dührohamot kap egy boltban. Valószínűleg frusztráltnak érzed magad, hogy a bámészkodók elítélnek. Ez viszont feldühít, vagy arra késztet, hogy szülőként elítéld magad. De az igazság az, hogy az érzéseid nem igazán segítenek neked a helyzet kezelésében.

Ha azon kapod magad, hogy azt gondolod: „Miért vagyok ilyen rossz szülő?” vagy „Miért hozol zavarba?”, akkor nagyobb valószínűséggel leszel ingerült vagy kiabálsz, ami nagyobb jelenetet és érzelmi felfordulást okoz neked és a gyermekednek.

A tudatos szülői magatartás arra hívja fel a figyelmet, hogy lassíts le, és legyél jelen a gyermekeddel és önmagaddal a heves hiszti pillanatában.

A tudatos szülői stratégiák arra ösztönöznek, hogy nézd meg a frusztrációt, a zavarodottságot és a dühöt, amit érzel, és állj meg egy pillanatra, mielőtt impulzívan reagálnál, hogy valóban meg tudd hallgatni, mit mond a gyermeked, ami miatt feldúlt, még egy ilyen kellemetlen pillanatban is.

Ráadásul a válsághelyzetre adott nyugodt reakció segíthet abban, hogy hamarabb véget érjen a hiszti.

A szülő földhözragadt jelenléte önmagában is képes megváltoztatni a gyermek hangulatát, mivel segít nekik biztonságosan átjutni bármilyen érzelmükön.

Hasonlóképpen, a kisgyermekek válogatósak vagy kényesek lehetnek, így egy olyan egyszerű dolog, mint a „rossz” tálban való étel felszolgálása, kiakaszthatja őket.

Bármilyen képtelenségnek is tűnik ez neked, ha megnézed, hogy mit érzel a reakció miatt, és megállsz egy pillanatra, mielőtt dühbe gurulnál, valószínűleg jobban ki tudod majd találni, hogy gyermeked valójában miért ideges.

Jó eséllyel a viselkedésük valójában nem a tálról szól. Talán fáradtak, vagy talán stresszesek, mert sok változás történt otthon. Vagy egyszerűen csak nem érzik jól magukat.

Hogyan viszonyul a tudatos szülő más szülői stílusokhoz

Bár a tudatos szülő magatartási formát jelenleg nem ismerik el a négy fő szülői stílus egyikeként, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint hatékony stratégia.

A legnagyobb különbség a tudatos szülői magatartás és más szülői filozófiák vagy stratégiák között az, hogy kevésbé arra összpontosít, hogy megmondja, mit kell tenned, és inkább arra ösztönöz, hogy egyszerűen szánj időt arra, hogy jelen legyél a pillanatban.

A tekintélyelvű szülői magatartás

Nem tévesztendő össze a tekintélyelvű szülői magatartással, ez a szülői stílus arra összpontosít, hogy strukturált környezetet teremtsen a gyermekek számára a tanuláshoz és a fejlődéshez, világos elvárások és következmények empátiával és türelemmel történő közlésével.

A mindfulness lehet ennek a szülői stílusnak az egyik központi eleme, amely segíthet a gyermekeknek abban, hogy rugalmasabbá, magabiztosabbá és kapcsolati kompetenciával rendelkezővé váljanak.

Autoriter szülői magatartás

A tekintélyelvű szülői magatartás nagyobb hangsúlyt fektet a szabályokkal és büntetéssel járó struktúrára, és kevesebbet a gondoskodásra, a kommunikációra és a tárgyalási lehetőségekre.

Bár egyes szülők szükségét érezhetik annak, hogy merev szabályokkal érvényesítsék tekintélyüket gyermekeik felett, a túlságosan szigorú szülői magatartás kiegyensúlyozatlan megközelítést jelenthet.

A tekintélyelvű szülők által nevelt gyerekeknek nehézségeik lehetnek. Ilyenek például:

 • alacsony önbecsülés
 • bizonytalanságérzet
 • a szeretet és a jóváhagyás összekapcsolása
 • a kapcsolatok fenntartása
 • furcsa viselkedés amikor a szüleiktől távol vannak

A tudatos szülő viselkedési formájának megközelítése segíthet a tekintélyelvű szülőnek abban, hogy jobban tudatában legyenek saját szokásainak.

A tudatos szülői magatartás arra ösztönz téged, hogy lépj hátra és lassíts, ahelyett, hogy egy konkrét forgatókönyvet követnél bizonyos helyzetek kezelésére.

Engedékeny szülői magatartás

A megengedő szülői magatartás egy laza megközelítés, amelyből hiányozhat a struktúra, valamint a következetes szabályok és következmények. A szülők megengedhetik a gyerekeknek, hogy megszegjék a szabályokat, és a konfliktusok elkerülése érdekében engednek a gyermekük érzelmeinek.

Előfordul, hogy az emberek saját gyermekkori, tekintélyelvű szülőkkel szerzett tapasztalataikra reagálva fogadják el ezt a nevelési stílust.

A következmények nélküli szülői magatartás azonban romboló hatással lehet a gyermek fejlődésére. A túlságosan engedékeny szülők által nevelt gyermekek:

 • az otthonon kívüli struktúrát keresik, hogy megbecsültnek és érvényesnek érezzék magukat.
 • gondjaik vannak a kapcsolatokkal
 • hiányzik az önfegyelem és az önkontroll
 • nehézségeik vannak az iskolában
 • nehézségeket tapasztalnak a határokkal kapcsolatban
 • hiányzik a felelősségtudat

Nem közreműködő szülői szerepvállalás

A nem közreműködő szülői magatartást az jellemzi, hogy a szülő gyakran távol van a gyermekeitől és az otthonától, és vagy a munkájával, vagy társadalmi tevékenységekkel van elfoglalva.

A gyermekeket gyakran magukra hagyják ezzel a nevelési stílussal, és a szülők gyakran nincsenek tisztában gyermekük fizikai és érzelmi jólétével, szükségleteivel és biztonságával. A szülők nem ismerhetik gyermekük tanárait és társait.

A részvétlen szülői magatartás miatt a gyermekek túl korán vállalnak felnőtt felelősséget, és ezzel „megfosztják” őket a gyermekkoruktól. A nem közreműködő szülők által nevelt gyermekeknek:

 • alacsony önbecsüléssel kapcsolatos problémáik vannak
 • a jólét és a biztonsággal kapcsolatban torz látásmóddal rendelkeznek
 • a bizalommal és a másokkal való intimitás kialakításával kapcsolatos problémáik vannak

Családterápia

A tudatos szülői magatartás a családterápia bizonyos típusaiban, például a szülő-gyermek interakcióterápiában is alkalmazható. Ez egy olyan terápia, amelyet olyan családoknál alkalmaznak, ahol a gyermeknél magatartászavart diagnosztizáltak.

Ezek magukban foglalhatják a következőket:

 • dicséret
 • utánzás
 • strukturálatlan időtöltése

Tudatos szülő – Összefoglaló

A tudatos szülői magatartás egy olyan stratégia, amely segíthet a szülőknek megtanulni, hogy minden pillanatban, még a stresszes pillanatokban is jobban jelen legyenek a gyermekeikkel.

Röviden ez arról szól, hogy ki vagy, és hogyan jelensz meg, vagy hogyan akarsz megjelenni a gyerekeiddel és a gyerekeid számára.

A tudatos szülői magatartás önmagában vagy más szülői stílusokkal együtt is alkalmazható, és hasznos lehet a családterápiában is.

Ha megtanulod, hogyan lassíts le, ismerd fel az érzéseidet, és hogy empátiával, valamint együttérzéssel hallgasd meg gyermeked. Így érzelmileg összehangolttá váltok és javíthatjátok a családi köteléketeket.