Remek Anya

Anyának lenni jó!

Zöldség és gyümölcs gyerekeknek

A zöldségek és gyümölcsök nagyon fontosak a gyermekek számára. Kiváló vitaminforrás, és sokukban fontos ásványi anyagok, például kálium, kalcium és vas található. Rostot is tartalmaznak, hogy az emésztőrendszer egészséges maradjon.

A gyümölcsök és zöldségek általában alacsony zsírtartalmúak (az avokádó kivételével), magas a víztartalmuk, és jelentős mennyiségű szénhidrátot, antioxidánst és rostot tartalmaznak. Az avokádó azonban tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal, így a gyerekek számára még mindig jót tesz a fogyasztása.

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő tápanyagokat úgy őrizheted meg, ha közvetlenül a tálalás előtt készíted el őket.

A fagyasztott és konzervált gyümölcsök és zöldségek szintén rendkívül táplálóak, és kiválóan helyettesíthetik ha a friss gyümölcsök és zöldségek nem állnak rendelkezésre.

A gyümölcsök és zöldségek különböző textúrái, ízei és színei változatossá és érdekessé teszik gyermeked étrendjét. Mivel a zöldségek hatalmas választékából van lehetőség csemegézni, gyermeked valószínűleg talál majd néhány kedvencet a kínálatban.

Mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene ennie a gyermekemnek?

Körülbelül 6 hónapos korban érdemes kis mennyiségben bevezetni gyermekedet a gyümölcsök és a pürésített zöldségek fogyasztásába. Kezdetben legyen ez a folyamat egyszerű, majd később tedd változatosabbá.

1 éves koráig a gyermeknek sokféle gyümölcsöt és zöldséget kell kínálni. Mire gyermeked 2 éves lesz, naponta körülbelül 2,5 adag zöldséget és 1 adag gyümölcsöt kell fogyasztania.

9 éves korára ez napi 5 adag zöldségre és 2 adag gyümölcsre emelkedik.

Zöldség és gyümölcs gyerekeknek
A zöldségek és gyümölcsök jó vitaminforrások a gyermekek számára

Mi történik, ha a gyermekem nem hajlandó gyümölcsöt és zöldséget enni?

Ne aggódj – csak kínáld fel őket. Előfordulhat, hogy akár 10-15 alkalommal is meg kell kínálnod gyermekedet egy új étellel, mielőtt megfogja enni azt. Mindig bátorítsd, hogy kóstolja meg az új gyümölcsöket vagy zöldségeket, és kísérletezzetek az ismerős gyümölcsök és zöldségek elkészítésének vagy tálalásának különböző módjaival. Végeredményben a kitartás mindig kifizetődik.